Textele de dragoste preferate de artiştii români: de la "Cântarea Cântărilor" la Cărtărescu

Dacă pentru Marius Manole poemul de iubire preferat este cel cu care a intrat la facultatea de teatru, iar pentru Mircea Diaconu poezia de dragoste păleşte în faţa realităţii, alegerea lui Victor Rebengiuc este unul dintre cele mai vechi şi mai iubite texte despre dragoste.

Urmărește
1448 afișări
Imaginea articolului Textele de dragoste preferate de artiştii români: de la "Cântarea Cântărilor" la Cărtărescu

Textele de dragoste preferate de artiştii români: de la "Cântarea Cântărilor" la Cărtărescu (Imagine: Shutterstock)

Scriitori precum AS Byatt, Seamus Heaney, Hilary Mantel, Jeanette Winterson au povestit pentru publicaţia The Guardian, sub pretextul sărbătorii de Sfântul Valentin, care sunt textele lor preferate despre iubire.

La rândul lor, scriitori şi artişti români au dezvăluit pentru MEDIAFAX preferinţele lor în materie de texte romantice, erotice, inteligente sau subtile.

Astfel, actorul Victor Rebengiuc a menţionat textul biblic "Cântarea cântărilor". "Citiţi-o şi veţi vedea de ce", a completat actorul.

Ion Caramitru a ales "Brânduşele", de Lucian Blaga, motivând că îi plac titlul şi definiţia pe care o dă poetul brânduşelor, "flori de o delicateţe rară". "Sunt cele (florile, n.r.) pe care le-aş oferi în dar tuturor femeilor pe care le-aş putea iubi şi odată cu florile le-aş oferi şi această poezie", a spus Caramitru.

Actorul Mircea Diaconu a declarat pentru MEDIAFAX că nu are nicio poezie de dragoste preferată. "Viaţa, partea asta a vieţii, pentru mine, a fost întotdeauna peste orice poezie, n-a încăput în nicio poezie", a spus Diaconu.

Actriţa Medeea Marinescu a spus că are două poezii preferate. Ea a menţionat mai întâi "Lumea îmi părea o cifră", de Mihai Eminescu, o poezie "extrem de frumoasă" şi "foarte dramatică", pe care o are şi scrisă în colţul unui tablou şi care se termină cu versurile "Mă miram, cum de pierdusem ochii pentru tot ce fu?/ Toate existau sub soare, pentru că exişti şi tu", după cum a recitat actriţa. Cealaltă poezie pe care a dorit să o menţioneze "nu este de dragoste, dar este despre fericire şi se numeşte chiar aşa - «Fericire», de Ana Blandiana".

Şi cântăreaţa Oana Sârbu a declarat că are două astfel de poezii preferate - "Luceafărul" şi "De ce nu-mi vii", de Mihai Eminescu. Ea a menţionat că sunt poeziile ei preferate încă din şcoală, datorită profesoarei de limba română. Întrebată dacă i s-au recitat sau scris poezii de dragoste, ea a răspuns afirmativ, adăugând însă că nu de către cei cu care a avut relaţii de iubire "oficiale". "Au fost foşti colegi şi admiratori, care-mi trimiteau poezii. Erau şi cereri de căsătorie. Am avut un admirator la Braşov care mă suna şi-mi recita Minulescu. Ştia atât de multe poezii. Dar ca Florin Piersic am impresia că nu recită nimeni poeziile de dragoste. Are şi o memorie extraordinară, cred că ştie mii", a spus Oana Sârbu.

Poetul Florin Iaru a declarat pentru MEDIAFAX că poezia lui de dragoste preferată, în prezent, este "Dămuţa" ("Sonet IV" - n.r.) ) de Mircea Cărtărescu, pentru că "exprimă toată disperarea îndrăgostitului care nu poate stabili nicio comunicare cu fiinţa iubită". "Tu parcă eşti făcută din celofan, tu parcă eşti câştigată la zaruri/ şi pierdută prin condiţia ta de femeie şi iar câştigată/ şi iar pierdută şi iar câştigată şi până la urmă înfiptă ca malachit în cine ştie ce ac de cravată", sunt câteva dintre versurile poeziei preferate de Florin Iaru.

Poezia de dragoste preferată a lui Marius Manole este "Eu te-am iubit", de A. S. Puşkin, cea cu care a intrat la facultatea de teatru. "Am intrat ultimul, dar am intrat", spune acesta. "Îmi place pentru că, atunci când am învăţat-o, mi se întâmpla asta", spune Manole.

"Eu te-am iubit şi poate că iubirea/ În suflet încă nu s-a stins de tot/ Dar nici nelinişte şi nici tristeţe/ Ea nu îţi va mai da, aşa socot/ Fără cuvinte te-am iubit, fără nădejde,/ De gelozie, de sfială chinuit./ Dea Domnul să mai fii cândva iubită/ Aşa adânc, aşa gingaş cum te-am iubit", sunt câteva dintre versurile poeziei lui Puşkin.

Poeziile de dragoste preferate ale scriitoarei Ioana Nicolae sunt cele ale lui Nichita Stănescu. "Am multe poezii preferate de Nichita Stănescu, dar dintre acestea aş alege un «Cântec» şi, în general, este un text pe care-l mai spun şi copiilor la şcoală unde lucrez", a declarat pentru MEDIAFAX Ioana Nicolae.

"E o întâmplare a fiinţei mele:/ şi-atunci, fericirea dinlăuntrul meu/ e mai puternică decât mine, decât oasele mele,/ pe care mi le scrâşneşti într-o îmbrăţişare/ mereu dureroasă, minunată mereu", spune "Cântecul" lui Nichita Stănescu.

"În materie de poezii de dragoste, poetul meu preferat este Emil Brumaru. «Elogiu» e o poezie splendidă, ca şi diferite «Cântece naive». Sunt atât de ludice, delicate, pufoase, imprevizibile, inteligente, năucitoare...", a declarat pentru MEDIAFAX scriitorul Dan Lungu. "De dimineaţă până seara/ Visez la şoldul tău, Tamara, / Cel greu şi alb ca un nămete,/Scos de sub rochii pe-ndelete/Şi tăvălit pe largi divane/ Ca-n basmele aliotmane", se spune în "Elogiul" lui Emil Brumaru.

"Poeziile mele de dragoste preferate o să le reunesc într-un volum pe care o să îl lansez într-o săptămână şi care se va numi «Iubirea mea să scoată ţări din criză»", a declarat Mircea Dinescu pentru MEDIAFAX. Volumul va cuprinde, astfel, "vreo 70 de poezii" pe care Dinescu le-a scris "între vârstele de 17 şi 61 de ani".

Scriitorul şi-a amintit că cel mai frumos compliment care i s-a făcut l-a primit în metroul de la Paris. "Era un ţigan cu nevastă-sa şi zice «Uite-l pe nebunul ăla care vorbeşte la televizor. Cum îl cheamă?» «Eminescu»", a povestit acesta.

Actriţa Monica Davidescu a mărturisit că preferă sonetele lui William Shakespeare, iar preferatul său poartă titlul "Cu o zi": "Cu-o zi de vară vrei să te compar?/ Tu eşti mai dulce şi mai cumpătată/ Scumpi muguri frânge-n Mai un vânt barbar (...)" (Sonet XVIII). Actriţa a mai spus că în "Sonetele" lui Shakespeare este etalată "toată gama de sentimente". "Acesta reprezintă iubirea în anume fel", a adăugat Monica Davidescu.

(Material realizat de Oana Ghiţă, Laura Mitran, Mădălina Cerban, oana.ghita@mediafax.ro, laura.mitran@mediafax.ro, madalina.cerban@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici