Tragere la sorţi favorabilă echipelor româneşti din play-off-ul Liga Europa

Echipele româneşti participante în play-off-ul Ligii Europa, Rapid, Steaua, Dinamo, FC Vaslui şi Gaz Metan Mediaş, au avut parte de o tragere la sorţi favorabilă, reuşind să evite adversarii cei mai dificili care figurau în această fază a competiţiei.

Urmărește
652 afișări
Imaginea articolului Tragere la sorţi favorabilă echipelor româneşti din play-off-ul Liga Europa

Tragere la sorţi favorabilă echipelor româneşti din play-off-ul Liga Europa (Imagine: Marius Cristescu/Mediafax Foto)

Slask Wroclaw, adversara formaţiei Rapid, este vicecampioana Poloniei, cu 49 de puncte, şapte puncte mai puţin decât campioana Wisla Cracovia. Din noul sezon s-a disputat numai o etapă, iar Slask a remizat în deplasare, scor 1-1, cu Widzew Lodz.

Clubul a fost fondat în 1947 şi are în palmares un titlu, în sezonul 1976/1977. De asemenea, Slask a câştigat Cupa Poloniei în 1976 şi 1987.

În Liga Europa, traseul formaţiei poloneze a început în turul doi preliminar, când a eliminat pe Dundee United din Scoţia, scoruri 1-0 acasă şi 2-3 în deplasare. În turul trei, Slask a eliminat pe Lokomotiv Sofia, după executarea loviturilor de departajare (scor 4-3). Cele două manşe s-au încheiat la egalitate, scor 0-0, polonezii obţinând calificarea în deplasare.

ŢSKA Sofia, adversara formaţiei Steaua Bucureşti, a fost înfiinţată în 1948 şi are în plamares 31 de titluri de campioană. În sezonul precedent, ŢSKA a terminat campionatul pe locul trei, după campioana Litex Loveci şi după vicecampioana Levski Sofia, reuşind să câştige Cupa Bulgariei, ceea ce i-a permis să evolueze direct în play-off-ul competiţiei.

Antrenorul echipei bulgare este Milen Radukanov, iar în lot se află românul Ianis Zicu, algerianul Rais M'Bolhi, brazilienii Michel Platini, Junior Moraes (nelegitimat încă) şi Ademar Junior, slovenul Sasa Jivec şi olandezul Gregory Nelson. Jucătorul bulgar Pavel Vidanov, care în sezonul trecut a evoluat în şase partide pentru Rapid Bucureşti, se află şi el în lotul formaţiei bulgare.

Ianis Zicu s-a transferat în această vară la ŢSKA, după ce în sezonul trecut a evoluat pentru Politehnica Timişoara. Zicu este golgeterul ultimului sezon al Ligii I.

Atacantul brazilian Junior Moraes se pregăteşte cu gruparea bulgară, însă nu a evoluat pentru aceasta, deoarece transferul său va fi judecat de către FIFA, după ce Metalurg Doneţk nu a achitat suma de transfer către Gloria Bistriţa. Gruparea ardeleană a cerut ca atacantul brazilian să revină la echipă, însă acesta a plecat în Bulgaria. Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat în mai multe rânduri că imediat ce Junior Moraes va primi drept de joc pentru ŢSKA Sofia, acesta va fi transferat în ziua următoare la Steaua.

FC Steaua a mai întâlnit echipa ŢSKA Sofia în ediţia 1997/1998 a Ligii Campionilor, în primul tur preliminar. Steaua a eliminat formaţia bulgară după 3-3 la Bucureşti şi 2-0 la Sofia. Apoi, în sezonul 2004/2005 al Cupei UEFA, Steaua şi ŢSKA Sofia s-au întâlnit în turul I, când "roş-albaştrii" s-au impus cu scorul general de 4-3 (2-1 acasă şi 2-2 în deplasare).

Vorskla Poltava, care se va confrunta cu Dinamo Bucureşti în play-off-ul Ligii Europa, a încheiat ediţia trecută a campionatului Ucrainei pe locul 6, cu 39 de puncte, la 33 de puncte de campioana Şahtior Doneţk. Însă, în acest sezon, adversara dinamoviştilor a pornit foarte bine, fiind pe locul 2 după patru etape, cu 9 puncte, unul mai puţin decât liderul, formaţia antrenată de Mircea Lucescu.

Vorskla a intrat în Liga Europa în turul doi preliminar, în care a eliminat echipa nord-irlandeză Glentoran Belfast, scoruri 2-0 în deplasare şi 3-0 acasă. Apoi în turul trei preliminar, ucrainenii au trecut de irlandezii de la Sligo Rovers, după 0-0 acasă şi 2-0 în deplasare.

În palmaresul echipei Vorskla, club fondat în 1955, figurează o Cupă a Ucrainei (2009) şi locul 3 în campionat în 1997.

Sparta Praga, adversara formaţiei FC Vaslui, este cel mai titrată echipă din Cehia. Fondată în 1893, Sparta Praga a cucerit 35 de titluri de campioană, 24 în fosta Cehoslovacie şi 11 ale Cehiei; şi 17 Cupe - 12 ale Cehoslovaciei şi cinci ale Cehiei. De asemenea, Sparta Praga este unul dintre cele mai importante cluburi din Europa Centrală, reuşind să ajungă până în grupele semifinale ale Cupei Campionilor Europeni, în sezonul 1991-1992, clasându-se pe locul doi, într-o grupă cu FC Barcelona, Benfica Lisabona şi Dinamo Kiev.

Sparta a încheiat campionatul trecut pe locul doi, la un punct de campioana Viktoria Plzen. În acest sezon, echipa antrenată de fosta glorie a fotbalului ceh Jozef Chovanec a câştigat în prima etapă cu scorul de 4-2, meciul disputat în deplasare cu Ceske Budejovice.

În această ediţie a Ligii Europa, Sparta Praga a trecut fără probleme de turul trei preliminar după ce a învins de două ori, scoruri 5-0 acasă şi 2-0 în deplasare, echipa bosniacă FK Sarajevo.

La echipa lui Chovanec evoluează mai mulţi actuali şi foşti internaţionali cehi, printre care fundaşul Tomas Repka, mijlocaşii Lubos Husek şi Libor Sionko. Totodată, în lot se află şi trei finalişti ai Campionatului European Under-19 ce a fost găzduit de România: Ladislav Krejci (marcatorul unui gol şi autorul pasei de la golul doi din finala competiţiei), Jiri Skalak şi Adam Janos. Toţi trei au fost titulari în finala pierdută în faţa Spaniei, scor 2-3.

Sparta Praga şi FC Vaslui s-au întâlnit la 5 iulie, într-o partidă amicală susţinută în cantonamentul din Austria, când scorul a fost egal, 1-1. Pentru FC Vaslui a înscris Neagu.

Gaz Metan Mediaş va întâlni în play-off Austria Viena, club înfiinţat în urmă cu o sută de ani, care a terminat sezonul trecut pe locul trei, în urma campioanei Sturm Graz şi a celor de la Red Bull Salzburg. În palmaresul adversarei formaţiei Gaz Metan Mediaş figurează şi o finală de Cupa Cupelor, pierdută în 1978 în faţa belgienilor de la Anderlecht Bruxelles, scor 0-4.

Echipa austriacă şi-a început "aventura europeană" în turul doi preliminar al Ligii Europa, când a trecut de FK Rudar Pljevlja (Muntenegru) cu scorul general de 5-0 (2-0 pe teren propriu şi 3-0 în deplasare). În turul trei, Austria a trecut de Olimpija Ljubljana (Slovenia), după ce a învins-o pe teren propriu cu 3-2 şi a remizat în deplasare, scor 1-1.

Clubul "alb-violet" are în palmares 23 de titluri, ultimul câştigat în sezonul 2005/2006 şi 27 de Cupe ale Austriei, ultima obţinută în 2009.

După disputarea a trei etape în campionat, Austria Viena ocupă locul 6, cu patru puncte, la trei puncte de liderul Rapid Viena.

Cel mai cunoscut jucător din lotul echipei antrenate de Karl Daxbacher este fostul internaţional ceh Tomas Jun. De asemenea, în lot se mai află fostul internaţional slovac Peter Hlinka şi internaţionalul austriac Roland Linz.

Partidele din play-off-ul Ligii Europa vor avea loc în 18 august, turul, şi la 25 august, returul.

(Material realizat de Adrian Petculescu şi Andrei Mazurchievici, sports@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici