Video Bogdan Teodorescu la „MARIUS TUCĂ SHOW”: Criza biologică a fost depăşită de stat, iar criza economică poate fi depăşită prin UE

  • Bogdan Teodorescu: Deja a început să apară teama de criză economică
  • Bogdan Teodorescu: Ideea de "traieşte clipa" e destul de bine înfiptă în ADN-ul meu
Urmărește
611 afișări
Bogdan Teodorescu şi Marius Tucă Show fac o analiză amplă a ultimei perioade de timp, marcată de schimbări majore care şi-au pus definitiv amprenta asupra lumii şi vorbesc despre cum va arăta societatea de acum înainte. Începerea relaxării nu înseamnă sfârşitul crizei, lumea este în continuare supusă riscurilor, se nasc discuţii fără precedent despre drepturile omului, raportarea statului la cetăţean este pusă sub semnul întrebării: partener sau supus? Lumea se schimbă ghidată de noi reguli impuse de realitate, se caută vinovaţii, dar şi soluţiile salvatoare. 
 
T: Care au fost etapele prin care am trecut de la începutul pandemiei până astăzi?
 
B: Prima etapa a fost cea în care am zis că nouă nu ni se întâmplă. A fost o zona de dezinteres. Apoi a fost o zona de uimire. Mă refer la întreaga Europa. Pe urmă a fost perioada de panică. Dupa aia ne-am izolat în case.  Dupa aia au inceput sa apară întrebările. Deja a început să apară teama de criză economică. Dupa aia va fi etapa cautării vinovaţilor. 
 
T: Înainte de pandemie eram într-un razboi român-român. De caţiva ani se desfăşura acest razboi.

B: În prima fază a pandemiei aproape toţi cetăţenii zonelor afectate aveau o singură agendă, să scape de boală. Noi ne îndreptăm spre o diversificare a agendelor şi spre o reîntoarcere la vechea epocă dar cu nişte date noi. Nouă ne era foarte clar că vrem să avem anumite drepturi. Ce e anormal să vrei să fii sanatos? În acest moment s-a ajuns ca aceste teme să fie puse în discuţie. Mi se pare un moment periculos. Dorinţa de a fi sanatos e un lucru absolut normal. Nu e nicio glorie să te infectezi cu Covid. Oamenii braveaza pe această cale.

B: E bine să tratăm lucrurile cu foarte multă precauţie. Suntem într-un loc în care n-am fost niciodată. Noi n-am jucat în sportul asta. Ma bucur că s-a terminat izolarea. Noi nu ştim unde mergem mai departe. Am de gând să nu stric bucuria noastră că am trecut cu bine, cei care au trecut, în aceste 60 de zile de izolare. Avem un weekend bun. Vedem de luni cum o să stea situaţia. Poate va fi bine, dar nu ştim cum va fi pentru că nu am fost niciodata în situaţia asta.

B: Teama de boală este un pic mai veche. Eu tratez cu multă atenţie boala. Ideea de "traieşte clipa" e destul de bine înfiptă în ADN-ul meu. Eu nu cred că noi ne-am schimbat. Nu o sa fim o societate feerica şi fericită. Vom trăi exact cum am trăit până acum cu nişte condiţionări suplimentare.

T: Cât de mult ne întoarcem la stat?

B: Statul este un soi de mare caştigător al acestui moment, deoarece s-a facut apel din nou la el. Setul de instituţii publice e cel care a ajutat cetăţeanul să treacă prin pandemie. Statul trebuie să fie puternic. În primă faza a pandemiei UE s-a mişcat greu spre prost. Daca e să facem o analiza a impactului, criza biologică a fost depaşită de stat iar criza economica poate fi depăşită prin UE. Noi suntem într-o situaţie absulut spectaculoasă. SUA a lansat un razboi rece Chinei. Noua ni s-a schimbat viaţa fiindca ne-a apărut în faţă o evidenţa. Nu suntem atât de tari precum am crezut. Lucrul asta trebuie să ne preocupe.

Despre discursul presedintelui

B: Eram curios să văd cum îl compune. A mulţumit cetăţenilor care au trecut prin izolare. Nu cred că era necesar să intre din nou cu liderii politici. A facut doar trimiteri destul de transparente. Un discurs clasic. Nimic ieşit din comun. Timp de 30 de ani statul roman a fost lovit. Încrederea cetăţeanului în stat s-a dus în cap. Lumea a tratat cu o foarte multă uşurinţă această problemă.

B: Cetăţeanul nu are încredere în instituţiile care ar fi trebuit să îl protejeze. La începutul crizei au aparut două sondaje. În Italia 94% din cetăţeni aveau încredere în sistemul sanitar şi 78% în clasa politică. În România 70% din cetăţeni aveau încredere în sistemul sanitar şi sub 50% încredere în guvern. Statul român trebuie să facă ceva să caştige încrederea cetăţeanului.

Despre cartea "Călătorii din izolare"

B: Am scris-o între ziua păcălelii şi ziua muncii. În fiecare zi am scris o poveste culinare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici