Cristian Hostiuc, exclusiv la ”Marius Tucă Show”: Cred că mai mult de un milion de oameni vor beneficia de şomaj tehnic

Ediţie specială ”Marius Tucă Show”, marţi, 31 martie, de la ora 17.00, invitat va fi Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Finaciar.

Urmărește
1377 afișări
Despre amânarea ratelor bancare

Marius Tucă: Cum vi-se pare că persoanele care nu sunt la zi cu ratele nu beneficiază de ordonanţă? Eu cred că aici vor fi discuţii cu băncile. Important este modul de plată al restanţelor. Oamenii care cer amanarea vor plăti dobânda, care se va adăuga creditului. Oamenii trebuie să gândească dacă apelează la aceste amânări, şi e important de spus că ratele nu se şterg, se amână.

Cristian Hostiuc: La un credit de 10.000 de euro, pentru amânarea trei luni a plăţii ratei, se vor adăuga 30 euro dobândă. Mai e o prevedere legată de creditele ipotecare. Aici suma respectivă care se adună va fi… ai posibilitatea să o plăteşti în 60 de rate egale, adică în 5 ani. Creditele ipotecare au un alt statut. 

Despre somajul tehnic

Cristian Hostiuc: Guvernul nu are habar ce se întâmplă în economie. Nu ştie nici măcar cum sunt plătiţi sportivii. Au plătit facilităţi pentru cei care ţipau mai tare. S-au trezit că intră foarte multe categorii în cei care beneficiază de şomaj tehnic, de aceea au numit direct şi indirect. Eu cred că vor fi mai mult de 1 milion de oameni care vor beneficia de somaj tehnic. Este o sumă foarte mare de plătit per total pentru toată lumea şi se va mai plăti încă o lună. Pentru luna martie vor mai fi încasări, după aceea ce facem? Sunt 4 miliarde de lei pe o lună. O sumă foarte mare pentru guvern. Probabil că se va extinde pentru încă o lună.

S-au pierdut numai 2 săptămâni din martie. În prima parte a lunii,  economia a mers foarte bine. Scăderea economică pe primul trimestru va fi mai mică, problema va fi trimestrul doi - se va vedea o cădere de 40%. Eu cred că economia va sta mai bine. 
 
În România, 30% din totalul angajaţilor sunt plătiţi pe salariul minim pe economie -1.300 de lei. 

Marius Tucă: Cât credeţi că va mai dura starea de urgenţă? 

Cristian Hostiuc: Eu spun ca 2 luni oamenii vor putea să trăiască. Sunt obligaţi să trăiască. Pe 16 aprilie expiră starea de urgenţă. Să zicem că se va prelungi. Pe 15 mai vor reveni 50% la mmunca si in luna urmatoare, 75%. Există 660 de companii care au cifra de 60% din PIB. Dacă aceste companii rezistă, ele vor duce în spate în continuare economia. 

Marius Tucă: Dar, ca om de afaceri, trebuie să plăteşti chiria, utilităţile, trebuie o înţelegere şi cu proprietarii.

Cristian Hostiuc: În business nu există solidaritate. 

Despre cazul Suceava

Marius Tucă: E un carnagiu în Suceava, Sistemul e prost făcut. O criză de genul ăsta scoate în evidenţă toate lucrurile proaste care există în acest moment în sistemul medical. Spitalele au primit gestiune proprie. Un spital e un business. Managerii de spitale sunt stat în stat. Unde sunt medicii? Medicii au acceptat această situatie pentru că fiecare a avut un business acolo.

Cristian Hostiuc: Vinovaţii sunt medicii, că au acceptat să lucreze în mediul acesta. Sistemul medical e al medicilor.

Marius Tucă: Nu, e al statului. Cenuşăreasa a fost întotdeauna sistemul de sanatate. Până acum 2 ani, salariile medicilor erau de mizerie. De abia acum sunt acceptabile.

Cristian Hostiuc: Sistemul de sănătate are la dispoziţie o sumă de opt miliarde. Enorm.  Banii din sanatate s-au dus pe dispozitive plătite la preţuri mărite, dar li acum mai iau bani la plic. Sistemul privat in Romania este vechea policlinică şi sunt foarte putine specialităţi. Ştiţi că şi acum medicii mai iau bani la plic?

Marius Tucă: Daca eu cred ca acel medic merită plicul, mă duc si i-l dau. T: La deschiderea spitalului din Suceava a participat preşedintele Iohannis pentru ca asa sunt cumetriile politice. 

Despre repornirea economiei

Marius Tucă
: Cum vom face repornirea economiei? Va trebui să lucrăm şi sâmbăta.

Cristian Hostiuc: Economia nu se va intoarce la momentul 16 martie, la momentul T0. Statul va avea încasări cu 30% mai mici. Angajatii vor avea salariile scăzute, statul va incasa mai putin. Firmele vor trebui sa fie incurajate sa muncească. 

Marius Tucă: Ce măsuri trebuie adoptate de Guvern: 

Cristian Hostiuc: Ar trebui incurajate companiile să producă. Să primesscă stimulente fiscale. 

Marius Tucă: Ce oportunităţi de afaceri vor exista?

Cristian Hostiuc. Va fi o perioadă de 2-3 ani în care guvernul se va întoarce către producţia internă, spre agrocultură şi poate că statul se va întoarce către industria farmaceutică, deşi avem puţine capacităţi de producţie. Mă refer la companii ca Terapia Cluj, Zentiva etc.  Deci tot ce se poate produce în ţară, să fie produs în ţară. Bineînţeles că nu toate medicamentele se pot produce în ţară.
Industria chimică este foarte importantă. Statul să vadă cum industria chimică poate să dea materie primă pentru celelalte companii din România. Ar trebui ca statul sa îşi ia anumite domenii strategice şi să le protejeze, fie că sunt în proprietatea sa sau privată.

Marius Tucă: În ceea ce priveste UE, crezi că Romania va fi ajutată?
Cristian Hostiuc. Da, trebuie doar să faci cererea.

Marius Tucă:  Trei măsuri pe care ar trebui să le ia guvernul Orban?
Cristian Hostiuc. Construcţiile, autostrăzi, transporturi. Să ne uităm intern ce avem, şi acolo să se investească. Statul nu poate să facă de toate pentru toţi.

Marius Tucă:Crezi că va avea loc o euforie după aceasta criză?
Cristian Hostiuc. Oamenii vor dori să facă acest lucru, dar nu toţi vor avea bani. Eu cred că în primul an turismul se va reduce. Vom tine de joburi, pentru că nu vom găsi altele la fel în piaţă. Vom avea 2-3 milioane de şomeri.

Marius Tucă:Ce se va întâmpla cu economiile lumii?
Cristian Hostiuc. Toate marile economii ale lumii se vor prăbusi, deja s-au prăbuşit. Italia va fi lovită foarte rău Turismul are o pondere mare în PIB. Ştii cât reprezintă HoReCa în România? 1%. Industria are o pondere mare, la noi - 25%. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici