„Marius Tucă Show”| Dr. Adriana Pistol: E pactul populaţiei cu propria sănătate. Nu trebuie să existe o luptă cu autorităţile / Dr. Youssef Tammam: Anual, se nasc 1.000 de copii cu malformaţii. 10-15% sunt urgenţe

Ediţie specială "Marius Tucă Show", marţi 30 iunie, de la ora 19:30. Invitaţi au fost dr. Youssef Tammam, care a salvat viaţa a mii de nou născuţi din România şi dr. Adriana Pistol, şeful Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19 din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Urmărește
1379 afișări
Imaginea articolului „Marius Tucă Show”| Dr. Adriana Pistol: E pactul populaţiei cu propria sănătate. Nu trebuie să existe o luptă cu autorităţile / Dr. Youssef Tammam: Anual, se nasc 1.000 de copii cu malformaţii. 10-15% sunt urgenţe

Principalele idei enunţate - Dialog cu Dr. Adriana Pistol:

Marius Tucă: De ce România este altfel? De ce peste tot s-au deschis restaurantele?

Adriana Pistol: Asimptomaticul este un pacient. Din punct de vedere epidemiologic, trebuie să luăm nişte măsuri. Noi am fost într-o situaţie fericită, cu un număr foarte mic. La început, toată lumea a fost speriată. Vă mai aduc aminte că, de nenumarate ori, Italia a început cu foarte mulţi morţi pentru că au locuit în grup în casă. 

Marius Tucă: Asimptomaticii aceştia puteau să fie izolaţi în spitale diferite. Noi pe asimptomatici îi internam cu forţa.

Adriana Pistol: Nu aveţi dreptate. Si cu profesorul Rafila am avut discuţii. Am recomandat ca cei asimptomatici să ramână singuri într-o cameră dacă au condiţii. S-a întâmplat în cursul lunii aprilie, chiar foarte repede dupa ce am fost preşedinte la acestă Comisie. Au spus că persoanele asimptomatice pot fi externate şi duse într-o zonă sigură. Asimptomaticul uneori are simptome, alteori nu.

Marius Tucă: Asimptomaticii transmit mai puţin. Ei se izolează.

Adriana Pistol: Da, acesta e secretul, să se izoleze. Sunt persoane care nu respectă aceste recomandari. 

Adriana Pistol: Comisia anti COVID-19 există din ianuarie şi a dorit să adune epidemiologi, pneumologi şi alţi specialişti.

Marius Tucă: Oamenii au inţeles cum trebuie să se comporte. Îşi asumă să ia virusul sau să il dea.

Adriana Pistol: Nu poţi asuma sănătatea altuia. Dacă dumneavoastră v-aţi asumat asta, eu nu vreau nici să îl iau şi nici sa îl dau. Nu toată lumea îşi asumă. Cine îşi asumă? Să dam un exemplu: cei doi care se sărută. Atât. Nu îşi asumă numai pe barba lor,ci pe întreaga societate care cotizeaza la sănătate. Dumneavoastră chiar dacă vă asumaţi, puteţi să împrăştiaţi virusul şi altor oameni. Nu am pretenţii de la cei tineri. Mesajul care trebuie transmis este: „Haideţi să ne fie bine la toţi!”

Adriana Pistol: La plajă este puţin mai riscant, chiar dacă stai la şezlong. Ştiţi care este ideea? Ideea este că nu trebuie sa existe extreme. Nici de o parte, nici de cealaltă. În momentul în care există o extremă într-o parte, atunci vine şi cealaltă extremă. Noi trebuie să găsim această cale de mijloc.

Marius Tucă: Nu este sfârşitul lumii în România?

Adriana Pistol: Nu. Există o temere să nu explodeze numărul de cazuri. În autobuz este aglomeraţie, spre exemplu. Nu se respectă în autobuz. Unii oameni nu îşi pun masca în autobuz. Nu trebuie să cădem nici într-o extremă, dar nici în alta.

Adriana Pistol: Trebuie să încercăm să ieşim din etapa asta. Aici nu trebuie să existe o luptă populaţie - autorităţi.

Marius Tucă: În ce măsură va exista un al doilea val?

Adriana Pistol: Eu de obicei nu mă hazardez şi nu imi plac chestiile astea cu valurile. Avem astfel de valuri în epidemiologie. În Spania a fost o explozie. Acolo se poate numi un al doilea val. Toată lumea medicală vorbeşte şi se aşteaptă ca în toamnă, odata cu vremea rece, când toate virozele respiratorii devin mai active, să existe o explozie mai mare decât a fost acum. E firesc să te gândeşti că s-ar putea să ai din nou explozie şi să pregateşti sistemul de sănăntate. Din toamnă va fi evident un lucru. Va trebui să testăm concomitent şi pentru gripă şi pentru coronavirus. O să fie o perioadă destul de dificilă pentru lumea medicală. Virusurile noi întotdeana ne oferă surprize.

Marius Tucă: Există posibilitatea ca virusul să se stingă de la sine?

Adriana Pistol: Mă abţin să fac astfel de supoziţii. Nu ştie nimeni lucrul ăsta. Nu ştim câţi sunt imuni după această infecţie, căt durează imunitatea. Sistemul de sănătate trebuie să fie pregatit.

Marius Tucă: Credeţi că dacă va veni un al doilea val ar trebui din nou carantinată populaţia României?

Adriana Pistol: Eu personal nu cred. Să nu încurajăm comportamente asumate. Educarea populaţiei trebuie să fie sistematică şi continuă. 

Marius Tucă: Eu vă spun. Părinţii mei, de exemplu, sunt în continuare izolaţi. Sunt o persoană expusă. Oamenii care sunt vulnerabili terbuie să aibă grijă.

Adriana Pistol: În toamnă trebuie să mizăm pe aceste lucruri. Să respectăm regulile, totuşi.

Marius Tucă: Sunteţi un om foarte deschis, eu vă mulţumesc!

Adriana Pistol: E pactul populaţiei cu propria sănătate. Populaţia trebuie să înţeleagă că nu este un pact cu Parlamentul, Guvernul, ci cu propria noastră sănătate.

Marius Tucă: Eu vă mulţumesc pentru tot. Vă mai aşteptăm pe la noi. O seară bună!

Principalele idei enunţate - Dialog cu Dr. Youssef Tammam:

Marius Tucă: Domnule doctor v-aţi întors din Italia? Familia dumneavoastră este în Italia?

Youssef Tammam: Da, cea mică da, iar cea mare este în Siria. În Siria sunt manipulări umane. O parte din familia mea este în Siria. Problema s-a terminat, acum s-a concentrat în nordul Siriei. Când mergeam în Siria, mergeam printre bombe. Acum este războiul economic. În Siria nu au venit mulţi oameni la noi. 

Marius Tucă: Ştiu că aţi făcut facultatea de medicină aici. Când a fost asta?

Youssef Tammam: În 1985 am absolvit. Când am ajuns aici era frig. Am plecat din Siria, de la 25 de grade, şi am ajuns aici, la minus 25. Am obţinut o bursă de studiu pentru România.

Marius Tucă: Profesorul dumneavoastră de la facultate v-a prezis că vă veţi întoarce aici, să salvaţi vieţi?

Youssef Tammam: Cei mai frumoşi ani din viaţa mea i-am trăit în România. E vorba de doi profesori. Cu unul din ei am dat examen în anul 3 şi a spus: „Te văd cum te întorci în vreo 20 de ani să faci ceva pentru ţara asta". Celălalt e cel care a înfiinţat cardiochirurgia în România. Teza de doctorat am dat-o în 1995, tot aici, în România. Am fost în diverse părţi din Europa. În 1994 am avut contracte în Italia, în Milano.

Marius Tucă: Câţi copii aţi operat în perioada epidemiei în România?

Youssef Tammam: 55 de copii. În ultimii opt ani am avut o colaborare cu Ministerul Sănătăţii, un program.

Marius Tucă: Câte operaţii aţi făcut din 2013?

Youssef Tammam: Peste 1.000 de operaţii.

Marius Tucă: Nu v-a fost teamă să operaţi în perioada asta, mai ales având în vedere că boala se poate manifesta asimptomatic la copii?

Youssef Tammam: Dacă te temi, te protejezi. Eu întotdeauna am privit înainte.

Youssef Tammam:  Un copilaş l-am operat la 5 ore dupa ce s-a născut. Am operat 55 de copii după o lună de viaţă, sub 3 kilograme.

Marius Tucă: Mă gândesc nu doar la specializarea dumneavoastră, la capacitatea de a lua un copil de 3-4 kilograme. Care sunt resorturile umane care vă dau puterea să operaţi un copil atât de mic?

Youssef Tammam: Cardiochirurgia este o artă pe care o ai sau nu, în special la nou nascuţi. Dar nu e o persoană, e un grup de persoane cu mari merite. La Marie Curie avem o secţie de neonatologie minunată, un loc în care vin copii care trebuie operaţi. Cel mai mult se operează la Bucureşti şi la Târgu Mureş. La Târgu Mureş se operează cei mai mulţi copii. Diagnosticul se pune şi intauterin. Îi facem ecografia din timpul sarcinii şi ştim dacă are o malformaţie. Cum naşte, trebuie să facem operaţia. Există şi anestezie şi terapie intensivă. Este o anestezie specială. Artera unui copilaş este sub un milimetru jumate.

Marius Tucă: Cum se face anestezia?

Youssef Tammam: Anestezia este pregătită. Aceasta preia rolul inimii şi al plămânilor. Când operăm, trebuie să răcim copilul, oprim  inima cu o soluţie si îi facem cabeza aorta. Închidem aorta şi închidem sternul cu fierăstrăul. O operaţie durează de la 10-15 minute până la 3-4 ore. Uneori, o operaţie durează şi 10 ore. Mâinile nu mi-au tremurat până acum, mulţumesc lui Dumnezeu. Cel mai tânăr pacient este de 4 ore, născut de 4 ore. 

Marius Tucă: Dacă nu îi operaţi dumneavoastră, cine îi opera?

Youssef Tammam: Nimeni. Mai era doar un doctor la Târgu Mureş. Anual, se nasc circa 1.000 de copii cu malformaţii. 10-15% sunt urgenţe, deci 10-15 cazuri sunt urgenţe, lunar.

Marius Tucă: Cum vă găsesc părinţii care au probleme cu copiii?

Youssef Tammam: Toate unităţile de cardiologie ştiu că operez la Marie Curie. Pe părinţii copiilor îi văd doar când fac operaţia, în rest nu am nicio treabă cu ei. Avem alţi colegi care se ocupă de analize. Toţi suntem o echipă.

Marius Tucă: Ce simţiţi când vedeţi acea inimioară cât o nucă, când o vedeţi că palpită, că se opreşte şi apoi iar bate? 

Youssef Tammam: Este o senzaţie extraordinară. Sper ca în 2025 să fie pregătiţi şi să nu mai trimită copiii în străinătate. În momentul când oprim inima, inima chirurgului se micşorează şi mai mult. Viaţa copilului este în mâna noastră, la propriu. 

Marius Tucă: Mai târziu, copilul are semne care să arate că a fost operat? Unii au vent să vă mulţumească, dupa ce au fost operaţi?

Youssef Tammam:  Da. Unii copii au venit să îmi mulţumească şi după 20 de ani. E cea mai mare fericire de care poate avea parte un om. Sunt oameni care dau numele meu copiilor lor.

Marius Tucă: Ştiinţa încă nu a venit cu date şi exemple prin care să se arate că acel copil îşi aminteşte ceva despre acea operaţie, în afara cicatricelor.

Youssef Tammam: Nu, nu există aşa ceva. Singura dovadă certă e faptul ca supravieţuieşte. Acum 25 de ani, la patologie complexă mortalitatea era 95%, acum succesul e 95%. La patologia normală, mortalitatea era 75%, acum e în jur de 2%.

Marius Tucă: Şi când aţi pierdut un asfel de pacient tânăr?

Youssef Tammam: E o mare suferinţă. Am putea spune că avem un dar divin, dar uneori ceea ce putem face este limitat, uneori se întamplă ceva rău fără să ştim de ce, în ciuda măsurilor luate, şi pierdem pacientul.

Marius Tucă: Am înţeles că sunt 15 operaţii de făcut în curând. Îi ştiţi deja?

Youssef Tammam: Sunt toate programate. Sunt exclusiv nou-născuţi. Autorităţile române au făcut în general o treabă foarte bună, a fost o colaborare între politicieni, medici, universităţi şi societatea civilă care poate fi dată exemplu.

Marius Tucă: Sunt mai multe cazuri în România sau în Italia?

Youssef Tammam: Indiferent de care dintre ţări e vorba, circa 1% din copii se nasc cu astfel de probleme. Inima e primul organ care se formează în corp, chiar înainte ca femeia să ştie că e gravidă. Femeile iau anumite medicamente care pot afecta copilul în formare. Problema poate fi un medicament, o radiografie, o infecţie. Pericolul e mai mare pentru femeile de peste 35 de ani, sau sub 18. Există multe teorii referitoare la problemă. Exista familii cu proporţii de malformaţii congenitale mai mari.

Marius Tucă: Există copii care trăiesc o vreme cu malformaţii nediagnosticate şi care mor de ele până la urmă?

Youssef Tammam: Există. Am dat de un sportiv de 48 de ani cu o malformaţie foarte complexă şi nici măcar nu ştiam ce e de făcut şi dacă putem face ceva. Eu fac şi cardiochirurgie pe adulţi.

Marius Tucă: Aş vrea să îmi spuneţi cum aţi găsit Milano după acestă criză.

Youssef Tammam: Am plecat în februarie. Nu se ştia, dar deja existau cazuri. Între timp, viaţa s-a întors la normalitate. Nu prea sunt turişti. Oamenii prind curaj şi se vor intoarce.

Marius Tucă: Mulţumim pentru participare. Aveţi pe cineva care vă urmează paşii ?

Youssef Tammam: Da, e o doamnă, Irina Margarint. Acum poate să opereze singură 60% din cazuri şi într-un an sau doi sper să fie capabilă să opereze independent. Am elevi din Iaşi, din Timişoara, care vin să înveţe.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
Pe medicul Youssef Tammam l-a prins pandemia la Bucureşti, asta fiind şansa la viaţă a unor copii salvaţi la Spitalul Marie Curie.
 
Doctorul de origine siriană. Youssef Tammam, a absolvit Medicina la Bucureşti în 1985 şi, în ultimii ani, a operat cu succes, pro bono, mii de pacienţi adulţi şi copii, dintre care peste 1000 de copii si nounăscuţi cu malformaţii cardiace severe, din România.
 
Dr. Adriana Pistol va vorbi despre evoluţia pandemiei şi noile declaraţii ale directoului OMS, potrivit cărora "ce e mai rău încă nu a venit".
 
Despre pasiune, implicare şi fapte bune, pandemie, reguli şi previziuni, marţi, 30 iunie, începând cu ora 19:30, la emisiunea "Marius Tucă Show", transmisă pe mediafax.ro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici