Ştefan Ciprian Anghel, managerul Muzeului ASTRA din Sibiu: Identificăm producătorii şi bucătarii pricepuţi. În fiecare weekend, avem o comunitate ce prezintă ce are mai bun în domeniul gastronomic

  • Managerul Muzeului ASTRA din Sibiu, Ştefan Ciprian Anghel, a fost invitat la „Marius Tucă Show”
  • Ştefan Ciprian Anghel a venit la Marius Tucă Show cu răspunsuri despre cât de afectat de criză este sectorul cultural în condiţiile în care instituţiile culturale au fost primele închise şi ultimele deschise
  • Ce e de făcut, ce măsuri propune pentru revenirea la normal, care este motivul pentru care autorităţile ţin încă lacătul pe cultură?, răspunde managerul muzeului Astra.
Urmărește
780 afișări

VEZI AICI: Directorul Muzeului ASTRA din Sibiu, EXCLUSIV la Marius Tucă Show: Muzeul Astra a pierdut în două luni 2.5 milioane de lei şi 200.000 de vizitatori

Dialogul purtat de Ştefan Ciprian Anghel la Marius Tucă Show

Tucă: Am fost la muzeul Astra. Am greşit cu ceva în scurtă prezentare?

Anghel: Credem că există, dar încercăm să combatem pandemia. Provocăm vizitatorii să vină la muzeu.

Tucă: Este un loc fabulos. Aş vrea să le vorbiţi despre muzeul Astra din Sibiu.

Anghel: Toată lumea ştie cum a început să devină cel mai important muzeu în aer liber. Se întinde pe 96 de hectare. Este structurat pe mai multe sectoare. Menirea noastră este de a de promova ruralitatea. Aducem comunităţi în muzeu. O casă din Cluj, spre exemplu. Trebuie să educăm şi comunitatea, autorităţile. 

Nu m-aş duce pe o perioada istorică. România rurală are o resursă patrimonială. O arhitectură vernaculară. Asta încercăm să educăm în muzeul în aer liber. Să aducem mesaje clare. Din 2016, numărul de vizitatori a crescut. O mare parte din ei sunt plătitori de bilete. Ne implicăm activ în mediul rural. Încercăm să oferim resurse de bună practică. Avem 600.000 de vizitatori.

Tucă: Cum au fost acele luni în care muzeul a fost închis? Cum a fost acea perioada?

Anghel: Din punctul nostru de vedere, muzeul putea să fie deschis. Aproximativ, 500 de oameni puteau să vină în muzeu. Noi am muncit zi de zi . Muzeele în aer liber au nevoie de răgaz. A fost foarte bine că am putut pregăti muzeul pentru redeschidere. Nu a fost rău, dar ciudat. Eram obişnuiţi cu vizitatorii.

Tucă: La cât se deschidea?

Anghel: Tot timpul. Şi iarnă este deschis. Am făcut şi interiorul.

Tucă: În ultimii ani aţi mai cules monumente, case ? 

Anghel: Avem în plan să aducem case. Nu mai vrem să aducem foarte multe gospodării. Turismul cultural în mediul rural, la asta se referă. 

Tucă: De ce nu a existat o tragedie să se facă asta ?

Anghel: Turismul nu a existat. După anii 90, din punctul meu de vedere turismul apare doar în câteva zone. De abia de 2 ani de zile,de există o axa. Se pompează nişte bănuţi. Ministerul agriculturii, agriculturii, trebuie să se aşeze la masă şi să dezvolte turismul cultural.

Tucă: Nu există o strategie clară pentru comunitate.

Tucă: Vorbeaţi despre restaurarea gastronomică . Cineva vrea să mearga la Sibiu ? Ce activităţi sunt?

Anghel: Avem programe anuale. Identificăm producătorii din domeniul alimentar, dar şi bucătarii pricepuţi. În fiecare weekend avem o comunitate ce prezintă ce au ei mai bun în domeniul gastronomic. Avem târgul de Sfânta Marie. O să avem un mare concurs de gulaş. Iar apoi spre final de an, sperăm să sărbătorim Taraful şi Fanfara.

Tucă:  Mai există asemenea muzee în Europa?

Anghel: Da. Muzeul pe care îl avem este inspirat. Pentru că mine că director este importantă resursă umană. 

Tucă: Aveţi colaboratori?

Anghel: Avem echipa noastră permanentă. Mergem mai departe cu colaboratori externi.

Este o muncă cruntă. Am încercat să salvăm că elemente estetice uşa, ferestrele, dar am vrut să sensibilizăm comunitatea. Sunt 3 tipuri de stuf care se folosesc. Avem biserica din Vinta. Biserica fabuloasă . Este demontată bucată cu bucată. Mai avem o biserica din Gorj. Dintre case cu moară, cea mai valoroasă este casă de la mine din sat. Din comună mea natală. Mi-a plăcut mult muncă de teren.

Tucă: Câte odăi aveau casele ?

Anghel: Ţăranul nu era atât de sărac, precum spune legendă.Noi avem şi în muzeu cu 3 încăperi, deci nu erau aşa de săraci. Ţăranul îşi făcea casă cu ce resurse aveau. Ei se adaptau. Ştiau să utilizeze materialele. Tot timpul există o odaie bună.

Anghel: Într-o casă oltenească de la Balanesti am stat o zi întreagă când a trebuit să iau toate notiţele pentru demontarea ei. În muzeu cele mai multe exemple sunt din Oltenia.

Tucă: Acum nimeni nu mai poate fără termopane. Am văzut atât de mult kitsch în bisericile vechi, când văd lucruri care puteau restaurate în modul cel mai frumos mi se strepezesc dinţii.

Anghel: Izolaţia să o mai faci cu pământ, cu paie, nu mai există meşteri care să facă consistentă şi nu mai există şi nici varul stins.

Tucă: Cât costă să iei o casă de felul asta?

Anghel: Pentru muzeu, pentru o casă de 80 mp, dacă lemnul e în stare bună de conservare nu este foarte costisitoare. La Spermezeu costurile au ajuns la 250 de mii de lei, casă cu 80 de metri amprentă la sol şi anexele.

Tucă: Ce propuneţi în materie de muzee?

Anghel: Cred că ar trebuie să existe o analiză. Cultură este cea care este acum sau va fi în linia întâi pentru că societatea are nevoie de resuscitare. Documentul trimis către guvern nu vizează doar instituţiile de stat, ci şi sectorul privat. În ministerul Culturii există două direcţii care funcţionează foarte bine.

Tucă: Aveţi un site pentru cei care vor să vadă?

Anghel: Va invit la o viitoare emisiunea la muzeu. Noi vorbim că o instituţie care acceptă provocările actuale şi care gândeşte sustenabil pentru viitor. Avem pagină de Facebook Muzeul Astra. Avem site-ul www.muzeulastra.ro.   


Ştefan Ciprian Anghel vine la Marius Tucă Show cu răspunsuri despre cât de afectat de criză este sectorul cultural în condiţiile în care instituţiile culturale au fost primele închise şi ultimele deschise, fără vreun raţionament logic. Ce e de făcut, ce măsuri propune pentru revenirea la normal, care este motivul pentru care autorităţile ţin încă lacătul pe cultură?

De asemenea, managerul Muzeului ASTRA povesteşte cum a trecut instituţia pe care o reprezintă peste cele două luni de stare de urgenţă şi apoi alerte continue şi ce se întâmplă acum la Muzeul ASTRA.

O ediţie "Marius Tucă Show" pe care nu vrei să o ratezi, marţi, 28 iulie, începând cu ora 20:00, la emisiunea "Marius Tucă Show", transmisă pe mediafax.ro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici