- Home
- Marius Tuca Show
- (19.03.2020, 16:47)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ediţie specială ”Marius Tucă Show” / Prof.dr. Alexandru Rafila: ”Excludem acest tip de teste rapide. Punct” Cum se face testarea
Joi, 19, martie, începând cu ora 16.30, vor fi transmise LIVE mai multe ediţii speciale ale emisiunii Marius Tucă Show.
Urmărește
6093 afișări
STAREA DE URGENŢĂ. TOTUL DESPRE CORONAVIRUS. EXCLUSIV LA MARIUS TUCĂ SHOW. EDIŢIE SPECIALĂ
Redăm cele mai importante fragmente din discuţia cu Ion Cristoiu:
18:31 Ion Cristoiu, despre ce urmează după pandemia de coronavirus: Toţi cei care stau în case să considere că stau în case pentru că au vrut ei, ca să nu o ia razna. 10 la sută din naţiune să iasă pe stradă. Problema după perioada asta va fi că va urma o criză economică care ne va lua pâinea de la gură.
18:31 Ion Cristoiu, despre premierul Ludovic Orban: Am pierdut o lună, pentru că avem acelaşi Guvern acelaşi preşedinte. România a pierdut o lună de zile pentru că cei de la putere s-au jucat de-a anticipatele. Diaspora era bună când dădea voturi. Direcţia de Sănătate Publică nu este o moştenire a guvernului anterior ci postcomunistă. Nu înţeleg azi de ce Ludovic Orban a făcut azi campanie electorală şi a criticat guvernele anterioare. Ludovic Orban nu a uitat să îl laude pe preşedinte la final. Domnul Vela nu a spus ieri la finalul discursului că e în subordinea lui Orban , ar trebui pârât.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
18:10 Ion Cristoiu, despre reacţia iniţială a lui Klaus Iohannis: Saltul uriaş pe care îl face preşedintele de pe 27 februarie când zicea că nu e nimic serios, doar o tuse uşoară şi deoadată azi a spus că situaţie e gravă. Pentru că liderii au vrut să se joace de-a anticipatele au minimalizat criza ce venea.
Redăm cele mai importante fragmente din discuţia cu prof.dr. Alexandru Rafila:
17:55 Alexandru Rafila, despre starea economiei: Protocolul care a apărut în presă nu este bătut în cuie, el va suferi modificări. Trebuie găsită soluţia continuării activităţii economice în două zone, unde timingul este acum. De exemplu în zona rurală, trebuie menţinut ciclul economic în agricultură, zootehnie. Lucrăm de acasă unde se poate, dar activitatea de producţie trebuie să continune. Măsurile drastice trebuie luate ca să şi evităm blocajele.
17:51 Alexandru Rafila, despre medicamentele antivirale: Dacă va fi un antiviral, specific pentru boala asta, el ar putea fi administrat pentru scăderea infectivităţii.
17:49 Alexandru Rafila, despre coronavirus: COVID 19 unul din cel mai puternice virusuri cu care s-a confruntat omenirea. Sigur e ciuma dar aia era bacterie şi aia avea mortalitate ridicată. Pentru că în realitate avem un număr mai mare de cazuri.
17:34 Alexandru Rafila, despre MERS şi SARS: SARS şi MERS nu s-a extins pentru că a fost un număr limitat şi nu a apucat să se extindă. La MERS nu se transmitea aşa uşor. Noi o să avem o ciclicitate până o să avem un vaccin. La gripă de exemplu, avem vaccin, se poate face şi vaccin pandemic, care se paote fabrica în câteva luni de zile.
17:24 Alexandru Rafila, despre bătrâni: Bătrânii ar trebui izolaţi mai mult de două trei luni, pentru a fi în siguranţă. În agricultură, cu toate recomandările de evitare a persoanelor, trebuie să facă munca, că altfel nu ne văd bine.
17:22 Alexandru Rafila, despre măsurile care trebuie luate: În ceea ce priveşte măsurile în România trebuie să ne gândim să le luăm în momentul optim pentru a reduce răul. Aceste măsuri pe care le vom lua la noi nu pot dura pentru totdeauna. Directorul general OMS a spus că trebuie găsită varianta de compromis astfel încât să ţii şi economia să meargă. Măsurile să fie cu un pas înaintea evoluţiei bolii, nu cu trei paşi. Toate raportările şi centralizarea testărilor să ajungă la Institul Naţional de Sănătate Publică şi aşa putem face previziuni
17:15 Alexandru Rafila, despre posibila ”exploziie” de cazuri: Până la sfârşitul săptămânii putem avea 700-800 de cazuri, mai ales dacă aplicăm testarea de care vorbeam mai devreme. Faţă de Italia avem un decalaj de câteva săptămâni. Ceea ce ar trebui să monitorizăm este numărul de cazuri noi zilnic. În Italia există îndoieli că s-a respectat carantina şi că oamenii s-au vizitat între ei şi aşa s-a transmis virusul.
17:13 Alexandru Rafila, despre medicamentaţie: Protocolul care se aplică la Matei Balş a fost trimis şi la alte spitale şi cineva a considerat să îl pună pe Facebook. Tratamentul este pentru persoanele internate, sub supravegherea medicilor. Nu să le ia cineva acasă şi să le ia de capul lui.
17:08 Alexandru Rafila, despre testare: Am primit o recomandare din partea Comisiei Europene de prioritizare a categoriilor de persoane testate, să extindem testarea la personalul medicale care au simptome. Să testăm pacienţii care au forme grave de pneumonie. Să nu mai testăm contacţii persoanelor care nu au simptome, doar cei care au simptome. Pentru că restul oricum stau în izolare şi dacă le apar simptome îi testăm atunci. Excludem acest tip de teste rapide. Punct. Trebuie să targetăm zonele unde există şanse să găsim şi să testăm în capacitatea pe care o avem şi noi. Testarea se face prin testele de biologie moleculară, nu prin testarea rapidă, spune OMS.
Redăm cele mai importante fragmente din discuţia cu prof.univ. Dorel Săndesc:
16:59 Dorel Săndesc, despre medicamente: Deşi sună ciudat pentru România nu stăm rău. Din 2013 noi societatea de ATI avem un program special pentru finanţarea pacienţilor critici. Acţiuni prioritare ATI a fost suplimentat anul acesta prin care din fondul de rezervă a fost alocat 350 milioane de lei. Sunt convins. Avem medicamente şi materiale sanitare, reactivi, vom reuşi. Ce lipseşte sunt echipamentele de protecţie. În toată această luptă, cel mai imp lucru este factorul uman. E imp, vital să asigurăm condiţii bune pt aceşti oameni, să îi protejăm. Se crează frustrare, angoasă, lipsă de încredere, pt ca nu avem echipamente. Au fost comandate echipamente prin Ministerul de Interne şi Unifarm, dar comunicarea este deficitară, ar trebuie să se spună de câte ori pe zi
16:54 Dorel Săndesc, despre dotarea României cu paturi speciale ATI: Am făcut un audit recent, să vedem câte paturi reale avem. Avem 2643 de paturi de terapie intensivă funcţionale dintre care mai mult de jumătate nu au 1292 nu au aparate de ventilaţie mecanică. Asta este obiectul nostru, să le dotăm. Noi am calcula, pentru a dota complet aceste 1292 de paturi. Patul de ATI e o noţiune mult mai complexă, înseamnă un complex care include aparate de venilaţie, monitor, defibtrilator, aparate care previn escareele, elecardiografele, injectomate. Suma medie pe pat este de peste 60.000 de euro. Ideal ar fi mai multe paturi. Am propus ministerului un plan de pregătire a spitalului care propune şi o zonă unde secţia de ATI se poate extinde. Necesarul optim ar fi mai mare pentru a avea ventilatoare de rezervă. Procesul este girat de Ministerul de Interne vor veni în câteva săptămâni, important este că vin. Situaţia nu este una foarte proastă, avem mai mult. Situaţia este incomparabil mai bună decât acum 8 ani. Avem cu ce să răspundem la primul val şi ca să dotăm paturile care nu sunt dotate.
16:47 Dorel Săndesc, despre epidemia de coronavirus: Nu poate fi nimic mai dramatic în meseria noastră decât să alegi tu cui îi mai dai o şansă şi cui nu. Din fericire mai avem o şansă să ne pregătim. Profilul epidemiei din România arată o rată mică a numărului de cazuri care ajung la ATI. Dar când acest număr, va creşte brusc. Toată lumea se pregăteşte. O mare provocare va fi şi să găsim ceea ce avem nevoie. A apărut criza de echipamente. Am găsit o firmă de buyerşi care s-a oferit să ne ajute să găsim ce nu putem noi.
16:46 Dorel Săndesc, despre campania de strângere de fonduri: Am constatat venind spre noi impulsuri spontane ale unor oameni şi companii care doresc să ajute ATI ul. Aceasta este şi va fi cea mai solicitată, acolo a cedat sistemul. Acolo se dă bătălia finală pentru viaţă şi oamenii au crezut asta şi au început să România are nevoie de terapie intensivă. Am gândit-o înainte de paraiţia acestei crize, dar nu exista un moment mai bun. Avem o campanie de fund rising şi pe internet prin care dorim să arătăm că aici este lupta pentru viaţă. Dacă în ţări mult mai dezvoltate sunt probleme, cu atât mai mult este nevoie. Statul român declară politicianist că sănătatea este o prioritate, dar când te uiţi la cifre, aceste domenii sunt abandonate. Am făcut o evaluare a nevoilor şi putem să le spunem oamenilor unde merg aceste ajutoare. Această stimulare a solidarităţii umane apare în momente de crziă şi se trezeşte ceva ce încă există în oameni. Epidemia de solidaritate poate bate epidemia de coronavirus, dar la nivel de societate, ar putea să ne vindece. Dacă oamenii urcă pe acest val, cred că va fi greu să recadă în meschinărie. Campania va fi diseminată pe media pe www.ati.timisoara.ro.
ORA 16.30 Invitat va fi prof. univ. ATI, Dorel Săndesc, preşedintele Societăţii Române de Anestezie Terapie Intensivă
ORA 17.00 Invitat va fi prof. univ. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS
ORA 18.00 Invitat va fi jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu
Marius Tucă şi invitaţii săi vor discuta despre ultimele informaţii privind criza coronavirusului în România şi măsurile luate de autorităţi după declararea stării de urgenţă din cauza pandemiei de coronavirus.
Câte paturi sunt disponibile în secţiile de ATI?
Poate fi mărit numărul acestor paturi şi cum?
Sunt suficiente cadre medicale ATI pentru a face faţă unei explozii de cazuri grave?
Care sunt măsurile esenţiale pentru protejarea de coronavirus?
Ce trebuie să ştie românii în acest moment despre coronavirus? Care sunt ultimele informaţii?
Cum ne putem proteja?
Care sunt paşii de urmat la apariţia simptomelor? Cui ne adresăm?
Cum este viaţa în vremea coronavirusului?
Cum ne putem ocupa eficient timpul?
Sunt doar câteva din întrebările la care vor răspunde Dorel Săndesc, Alexandru Rafila şi Ion Cristoiu, joi, începând de la ora 16.30, în emisiuni LIVE "Marius Tucă Show", pe mediafax.ro.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Interviul integral. Marius Tucă Show. Ion Cristoiu: Nimic nu justifică ilegalitatea. Nici măcar Apocalipsa. Lăsaţi presa, lăsaţi medicii să se sesizeze haosul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:29
-
astăzi, 16:10
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie