Video „Marius Tucă Show”. Conf. dr. Florin Căruntu: În cazul coronavirusului, oricine se poate considera o ţintă. E de 10 ori mai contagios decât virusul gripal / Foarte probabil ca România să aibă peste 20.000 de infectaţi

  • Conf.dr. Florin Căruntu, medic primar boli infecţioase, şef de secţie la Institutul Matei Balş din Bucureşti, a explicat în emisiunea „Marius Tucă Show” că noul coronavirus este mult mai contagios decât virusul gripal.
  • Medicul a mai spus că virusul 2019-nCov a suferit o mutaţie şi a devenit virulent pentru om
  • „În cazul coronavirusului, oricine se poate considera o ţintă”, a mai adăugat medicul de la Institutul Matei Balş
Urmărește
6023 afișări

Redăm principalele declaraţii din emisiune:

Marius Tucă: Daca ar fi sa faceti o introducere pentru masele largi, care ar fi o scurta prezentare despre ce inseamna epidemia de covid-19?

Conf. dr. Florin Căruntu: Cred ca toata lumea e informata pe canalele de stiri. Au incercat sa ne tina la curent cu ceea ce se intampla in tara si la nivel mondial.

E un virus transferat de la animale la om, care a devenit patogen la om si care era un virus cunoscut de mult timp. Era o familie de coronavirus. 25% din asa zisele raceli au fost date de coronavirusuri.

Conf. dr. Florin Căruntu: Pacatul acestui virus e ca este foarte contagios. Se pare ca e de 10 ori mai contagios decat virusul gripal. E mai bine adaptat. Se localizeaza undeva la nivelul laringelui inainte de a cobora in plamani. El afecteaza caile respiratorii. Plamanul e organul cel mai afectat. 

Conf. dr. Florin Căruntu: Am vazut si eu recomandarile sa facem gargara dar nu cred in asa ceva. 

Conf. dr. Florin Căruntu: Este greu sa spun de unde are o rezistenta asa de mare pe suprafete, sunt studii care incearca sa demonstreze viabilitatea lui pe perioade si mai lungi. Din ce am am vazut, din recomandarile noastre, el traieste pana la 12 ore pe metal, pe plastic. Mai putin pe haine. A capatat o mutatie. A devenit virulent pentru om.

Marius Tucă: In afara de vaccin, care lucrul cel mai important pe care ar trebui sa I descoperim in mod real?

Conf. dr. Florin Căruntu: Odata contractat, evolutia n-avem de unde sa stim cum va fi. Oamenii odata infectati trebuie evaluati, sunt multi oameni care l-au perceput ca pe o raceala usoara. In acest caz de coronavirus doar 5% dintre pacienti fac forme grele.

Marius Tucă: Cati pacienti aveti in momentul de fata in spital?

Conf. dr. Florin Căruntu: In jur de 130 de pacienti din care sunt 100 confirmati si 100 de suspecti care asteapta testele de confirmare. In ATI avem cazuri mai grave. Bineinteles ca pacientii vor aparea intr-un ritm din ce in ce mai mare pe masura ce se testeaza mai multi. La noi se fac sute de teste pe zi. 

Marius Tucă: Pacientii de la terapie intensiva au venit in stare grava?

Conf. dr. Florin Căruntu: Nu stiu sa va spun exact.

Marius Tucă: Sa ne intoarcem la gripa sezoniera au fost 50 de milioane de infectati si au murit 52.000 de persoane in SUA.

Conf. dr. Florin Căruntu: Au avut aproape 49 de milioane de infectati. Au avut 52.000 de decese, 620.000 de spitalizari. Deci costuri imense. In SUA au in medie 50.000 de decese din cauza gripei anual.

Marius Tucă: Ideea de informatie, de breaking news tine de faptul ca e foarte contagioasa.

Conf. dr. Florin Căruntu: Ne poate afecta pe toti. La gripa avem doua avantaje imense: vaccinarea si exista tratament specific. Pe cand aici deocamdata suntem la inceput. Suntem luati prin surprindere.

Conf. dr. Florin Căruntu: In cazul coronavirusului oricine se poate considera o tinta. Insasi faptul ca oamenii sunt pusi sa nu mai mearga la munca, sa aiba griji economice, de sanatate. Atunci evident ca fiecare se poate considera o tinta. Masurile evident ca trebuie sa fie mai drastice si ferme. 

Conf. dr. Florin Căruntu: E aceasta ingrijorare economica, insa pentru personalul medical prima priortate e sa ne mentinem in viata. Ce o sa facem ulterior o sa vedem. Toate tarile au luat masuri.

Marius Tucă: Un medic din Franta a declarat ca in acest moment este posibil sa avem 2 milioane de oameni infectati.

Conf. dr. Florin Căruntu: Cred ca are dreptate si dupa cum au evoluat lucrurile au evoluat spre asta ne indreptam. Sunt multe estimari care s-au facut. Estimarile exprimate de personalitati medicale sau politice spun ca foarte multi dintre noi vor fi atinsi de aceasta boala. Intrebarea noastra este cata imunitate mai ramane persoanelor dupa aceasta infectie. 

Conf. dr. Florin Căruntu: In cazul copiilor au fost putine cazuri grave si la bătrâni ar fi trebuit sa fie la fel. Aceasta este o particularitate a coronavirusului. 

Conf. dr. Florin Căruntu: Coronavirusul declanseaza niste raspunsuri patogene si aceaste raspunsuri duc la niste reactii foarte puternice. O super-reactie duce la agravarea statii pacientului. 

Conf. dr. Florin Căruntu: Se incearca anumite tratamente imunosupresoare. Trebuie incercata incetinirea raspunsului imunologic al organismului ca si in cazul meningitei sau al HIV-ului. Tratamentul cu clorochina – acest medicament e cuprins in protocolul nostru terapeutic. Azitromicina e un antibiotic cunoscut care a fost utlilizat de medicii francezi. Acesta intareste actiunea clorochinei, amplifica actiunea clorochinei.

Conf. dr. Florin Căruntu: Alt tratament este cel cu zinc. Zincul blocheaza sau inhiba multiplicarea virala. Exista descrise cel putin trei mecanisme prin care actioneaza clorochina: schimba ph-ul din mediul interior, nu lasa virusii formati in citoplasma sa se elibereze si sa infecteze alte celule. Zincul blocheaza o enzima care duce la replicarea ARN-ului viral.

Marius Tucă: Aceste tratamente se aplica in spitalele specializate. Nu luati acasa clorochina si azitromicina.

Conf. dr. Florin Căruntu: Nu am auzit sa fie transmis de tantari. Zonele calduroase nu sunt ferite de infectia cu noul coronavirus. Au inceput incet incet sa fie cazuri si in Africa. 

Marius Tucă: Credeti ca Romania va avea peste 20.000 de infectati?

Conf. dr. Florin Căruntu: Foarte probabil. Poate chiar si mai multi. Pe langa cei diagnosticati trebuie sa ne gandim si la foarte multi nediagnosticati.

Marius Tucă: Clorchina si azotromicina, credeti ca e cea mai buna schema de tratament?

Conf. dr. Florin Căruntu: N-as putea sa spun asta. Exista combinatii. Se pot combina si cu antivirale. Sunt mai mule trepte de tratament ce trebuie urmate. 

Marius Tucă: Ibuprofenul este contraindicat? Francezii au observat ca nu este benefic, doctorii din Germania au contrazis aceste observatii.

Marius TucăE adevarat ca exist tulpini de HIV in coronavirus?

Conf. dr. Florin Căruntu: Da, ar fi secvente de ARN. Dar nu cred ca e un subiect care sa ne ajute in momentul de fata.

Conf. dr. Florin Căruntu: Este bine ca omenirea a descoperit apa calda si sapunul, cred ca cea mai buna metoda sa nu ne infectam este sa stam in casa sa ascultam indicatiile autoritatiilor, oamenii la noi au inceput sa se trateze singuri, cele mai viabile informatii sunt cele oficiale. Trebuie sa respectam. Tarile cele mai disciplinate cum este Coreea de Sud a avut o rata de mortalitate de 0.9 iar Italia peste 77.3%. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici