„Marius Tucă Show” | Interviul integral. Ilie Năstase: La Roland Garros, am o stradă care se numeşte Ilie Năstase. N-am în România, dar am acolo

Fostul mare tenismen, Ilie Năstase, a dezvăluit luni, la emisiunea Marius Tucă Show, care este cea mai mare dezamăgire a sa şi cum autorităţile romnâne nu i-au arătat respectul cuvenit şi nu l-au ajutat să pună pe picioare Academia de tenis din Bucureşti.

Urmărește
482 afișări

Marius Tucă: Şi cum discuţi cu ei la 14 ani, un tânăr care abia împlineşte şi el 74 de ani? Cum e dialogul ăsta?

Ilie Năstase: Sunt foarte ok, pentru că ai mei merg la şcoala americană şi sunt obişnuiţi cu... nu au treabă din asta de...

Marius Tucă: Diferenţe de vârste...

Ilie Năstase: Deci americanii şi limba americană toată lumea eşti tu, că ai 100 de ani, că ai 90 eşti tu, nu dumneavoastră, nu eşti tata... eşti you. Şi atunci e foarte bine, e mai simplu şi mai direct la subiect.

Marius Tucă: Deci ai un dialog foarte ok. Şi acum pentru că au crescut, face 14 ani fata cea mică...

Ilie Năstase: 14 ani cea mică şi 17.

Marius Tucă: Realizează ce a însemnat Ilie Năstase?

Ilie Năstase: Nu, dar nici nu le pot explica că nu au de unde să ştie, ele sunt altă generaţie.

Marius Tucă: Nu au văzut trofeele în casă?

Ilie Năstase: Au văzut trofeele, dar dacă nu le trăieşti pe viu nu ai cum să apreciezi justa lor valoare.

Marius Tucă: Asta e adevărat, dar ştiu?

Ilie Năstase: Ştiu. Dar nici nu le-am forţat să facă tenis sau... ele la şcoala americană joacă fotbal, baschet, este corect să faci mai mult sport decât educaţie pentru că sportul te face sănătos.

Marius Tucă: Asta e o altă discuţie în România, unde suntem un dezastru.

Ilie Năstase: Eu sunt puţin surprins că profesorii sau directorii unor şcoli din România nu se duc la şcolile private ca să văd ce le sunt predate copiilor, sau ce fac. Ei fac trei sferturi din şcoală sport şi un sfert educaţie.

Marius Tucă: Vorbeam despre Nadia, hai să ne uităm câteva minute pe care am făcut-o acum aproape 20 de ani să vedem cum arăta Ilie Năstase acum aproape 20 de ani şi despre ce discutam atunci, care erau subiectele şi după aceea ne întoarcem în direct în studio. Deci aproape 20 de ani au trecut, se fac în curând, în ceea ce te priveşte există o academie, da?

Ilie Năstase: Există, dar m-am chinuit mult, nu că am cheltuit financiar, dar m-am chinuit mult să pot intra acolo pe terenul ăla, adică voinţa... a fost urât.

Marius Tucă: Au fost 20 de ani până ai reuşit să iei terenul.

Ilie Năstase: Da, exact 20 de ani. E greu să... dacă m-aş fi dus în altă ţară probabil că mi se punea la dispoziţie în următoarele trei ore.

Marius Tucă: În următoarele cinci minute.

Ilie Năstase: Da, dar aici e problema, că nu vrem să...

Marius Tucă: Bun şi acum câte terenuri ai? Cum e acolo?

Ilie Năstase: Am 17 terenuri de tenis, am un teren de fotbal pe care i l-am închiriat lui Ciprian şi care a făcut frumos, a făcut şi tribuna cu lumină, cu... a început să arate frumos, dar nu am fost ajutat de absolut nimeni, nici de cei din sectorul 1, nici de domnul primar de la sectorul 1. Domnul primar de la sectorul 1 nu ştiu ce a făcut, cum a făcut, dar s-a dus şi a sponsorizat Rapid-ul care e în sectorul 6, nu ştiu cum a făcut, eu sunt sectorul 1 şi nu am avut voie, probabil că domnul Copos a vrut reşedinţa clubului în sectorul 1.

Marius Tucă: Păi ce treabă are şi de ce să nu te ajute deloc?

Ilie Năstase: Dar nu e o problemă, că dânsul decide ce vrea să facă, eu l-am găsit pe Ciprian care a băgat bani, m-am descurcat, nu e un reproş. Dar dacă tu ai pe cineva cu o academie care vrea să facă ceva frumos, a mai şi venit de două, trei ori pe acolo, dânsul, şi nu îl ajuţi înseamnă că e răutate.

Marius Tucă: Păi nu îi înţeleg pe oamenii ăştia.

Ilie Năstase: Şi mai are şi bani, banii sunt, e răutate după mine. Şi am spus: domnul primar, poate să treacă oamenii să vină cu cărucioarele pe aici, nu am nici o treabă, să vină copiii de peste drum să joace gratis fotbal...

Marius Tucă: Când începe să producă academia asta, ce?

Ilie Năstase: Nu produce. Eu am băgat foarte mulţi bani acolo, nu o să mi -i scot până mor, sigur, dar nu este asta problema, problema este că i-am băgat în ceva care mi-a făcut plăcere şi care mie mi-a dat satisfacţie, tenisul.

Marius Tucă: Şi jucători profesionişti vor creşte la un moment dat acolo?

Ilie Năstase: Nu, vin şi joacă acolo, se antrenează, vine Sorana Cârstea, vin mai mulţi. Pentru copii se face şi iniţiere, dar vin cei care sunt de valoare, deocamdată.

Marius Tucă: Am înţeles, deci nu e o academie, nu ai bani să susţii o academie în sensul bun, să îi iei de la 0, să fie descoperiţi şi aşa mai departe.

Ilie Năstase: Nu pot, nu am cum, nu mai pot să susţin că nu mai câştig ce câştigam înainte...

Marius Tucă: Şi îţi trebuie o logistică, îţi trebuie foarte mulţi oameni...

Ilie Năstase: Foarte multe cheltuieli şi cât pot, ajut.

Marius Tucă: Da, dar dacă ar putea să vină o primărie, Primăria dacă ziceai că e în sectorul 1...

Eu nu vreau statuie, pot să îmi fac singur statuie nu e problemă, dar respectul ăsta este, să îţi facă o statuie, dacă vrei bineînţeles.

Ilie Năstase: Să ajute, nu mă supăr dacă vine şi cu doi lei, că sunt doi lei pe care nu îi dau eu, îi dă Primăria, sper să vină.

Marius Tucă: De câţi ani e academia?

Ilie Năstase: Din 1999 până în 2012 nu am putut să intru în ea, 15 ani nu am putut intra acolo. În momentul în care am intrat acolo mi-a fost greu...

Marius Tucă: Ai reuşit să o amenajezi?

Ilie Năstase: Din banii mei, am împrumutat Fundaţia, Fundaţia nu a avut bani şi acum trebuie să recuperez, dar nu mai pot să recuperez că nu mai am timp, nu mai am vârsta.

Marius Tucă: Păi da, dar măcar de aici înainte, Ministerul Sportului, Primăria de Sector şi aşa mai departe, există atâtea...

Ilie Năstase: Nu, dar nu e problemă, mă descurc eu, găsesc eu oameni să bage bani acolo. Locul e foarte frumos, e pe lângă lac şi sigur că acolo vin copiii să se joace, vin copiii care au bani deocamdată, dar eu am cedat cuiva să o administreze, eu nu mă mai ocup şi se ocupă acest băiat. Avem şi un turneu cu Simona, se numeşte Dedeman Simona Halep Turneu care ne ajută foarte mult să ne facem puţină publicitate.

Marius Tucă: Poate de aici înainte autorităţile statului să vadă că există totuşi o academie de tenis care se numeşte chiar Ilie Năstase, nu e problemă, de ce să nu, mie mi se pare că e o problemă.

Ilie Năstase: Dacă nu au vrut până acum nu or să vrea de acum încolo, aşa că rămân cu ce am eu şi ce pot să bag eu acolo. 

Marius Tucă: Şi ceea ce faci tu. Spune-mi te rog, apropo de asta, că era Nadia acolo, acum 20 de ani, vorbim, Nadia nici vorbă să facă o academie de gimnastică în România.

Ilie Năstase: Mi se pare că a făcut la Ţiriac la patinoar.

Marius Tucă: Păi ştiu ce a făcut, au făcut o sală iniţiere şi aşa mai departe.

Ilie Năstase: E bine deocamdată.

Marius Tucă: După aproape 30 de ani să îi dea podul unui patinoar ca să facă ceva...

Ilie Năstase: Asta trebuia să facă Ministerul Tineretului şi Sportului, o sală specială Nadia Comăneci de gimnastică care să scoată...

Marius Tucă: Şi o academie care să facă asta, să scotă sportivi, pentru că e vorba de Nadia Comăneci, nu? Mă uitam acum, s-a făcut un clasament cu cele mai bune sportive din istoria sportului, unde erau şi tenismene, Nadia era pe locul 3 după Steffi Graf şi Serena Williams. Nu ştiu dacă ai văzut clasamentul acesta, mi se pare impresionant.

Ilie Năstase: Nu am văzut, dar pe Nadia au pus-o la fete la tenis?

Marius Tucă: Nu, sunt din toate domeniile şi două jucătoare de tenis şi Nadia este pe locul 3 în acest clasament incredibil. Da, dar ştii cum e? E foarte greu, adică îl ai pe Ilie Năstase şi pe Nadia Comăneci şi nu foloseşti lucrul ăsta, nu îi ajuţi să dezvolţi...

Ilie Năstase: Nu, ne-au folosit străinii şi pe mine şi pe Nadia. Eu am avut academie de tenis la Paris vreo  10 ani. Şase hectare mi s-au dat acolo frumos, a mers bine. Nadia are în America la fel, deci oamenii ăia înţeleg exact ce înţelegem noi şi numele nostru şi vor să investească între un nume care e cunoscut în lumea întreagă. La noi nu, aţi văzut vreo statuie în România?

Marius Tucă: Mă întristez aşa cu tot ce mi-ai spus.

Ilie Năstase: A văzut vreo statuie a unui sportiv în afară de Patzaichin în România? Nu ştiu.

Marius Tucă: Cred că mai are Oblemenco undeva la Craiova, atât.

Ilie Năstase: Păi de acolo, oamenii de acolo, dar dacă era din Bucureşti nu îi făceau. Şi spunea cineva că o ţară se cunoaşte şi valoarea unei ţări este recunoscută după câte statui are. Că oamenii care se duc trebuie să fie înlocuiţi cu nişte statui, eu nu vreau statuie, pot să îmi fac singur statuie nu e problemă, dar respectul ăsta este, să îţi facă o statuie, dacă vrei bineînţeles.

Marius Tucă: Păi spunea la un moment dat Hagi când fusese atacat după campionatul mondial că o să ne faceţi statuie, a avut dreptate că de la el încoace nu s- a mai calificat nimeni, vorbesc de echipele naţionale, echipa naţională a României la vreun campionat mondial şi uite că au trecut 20 de ani, aproape incredibil. Am citit foarte multe despre...

Ilie Năstase: Dar cui să te adresezi? Dacă vrei să te adresezi merită sau nu merită? Facem o dezbatere.

Marius Tucă: Mi se pare inadmisibil ca o primărie de sector, un Minister al Sporturilor, succesivii miniştri ai sporturilor să nu te ajute când e vorba de o academie care îţi poartă numele şi unde ai fost implicat şi unde ai dus bani de acasă şi ai dezvoltat acolo după ce ai aşteptat 15 ani să...

Ilie Năstase: Să îmi dea voie să intru, având hotărârea judecătorească în mână.

Marius Tucă: Cred că pe vremea lui Crin Antonescu era, nu?

Ilie Năstase: Exact el a dat şi cum domnul Radu Vasile, Dumnezeu să îl ierte.

Marius Tucă: Dumnezeu să îl ierte. Apropo de viaţă în cartea  asta pe care ar trebui să o cumpere toată lumea care vrea să vadă, să citească despre o viaţă fascinantă, în argumentul cărţii spui „în viaţă tenis, căsnicie, am regulile mele”, adică? Aici m-ai pierdut pe drum. La a câta căsătorie eşti?

Ilie Năstase: La a cincea, dar ştii care e problema că atunci când eşti pe circuit e foarte greu să ţii şi familia şi mai ales când ai copii, sau să zici domnule iau şi copilul cu mine pe circuit şi îi explic şi lui viaţa. Şi nu am putut să fac asta, nu am putut să le fac pe amândouă bine. Cineva trebuie în familie să câştige bani, să ţină familia, eu eram ăla, soţia trebuia să se ocupe de copil şi de şcoala ei şi ce făcea acasă şi...

Marius Tucă: Stăteau în Paris?

Ilie Năstase: Lângă Paris, am avut casă lângă Paris şi asta e problema, când nu eşti acasă, soţia trebuie să fie...

Marius Tucă: Se rupe undeva şi nu ţine.

Ilie Năstase: Exact şi nu era...

Marius Tucă: Asta a fost când ai fost în circuit şi următoarele patru în afara circuitului.

Ilie Năstase: Nu, că două au fost pe circuit.

Marius Tucă: Şi trei?

Ilie Năstase: Trei fără circuit, a fost circuitul mai mic, mai puţin, circuitul ăla bătrân a fost, circuitul la veterani, dar şi ăla era lung.

Eu i-am copiat pe australieni care ziceau aşa: ca să te antrenezi cel mai bine e să joci un meci. Şi jucam aşa: la simplu, la dublu şi la dublu mixt

Marius Tucă: Dar apropo de asta te mai întreb că tu ai un umor incredibil când vorbeşti de căsătorii şi câte au fost şi aşa mai departe şi culmea nu te-am văzut să vorbeşti rău despre una dintre soţiile tale, chiar dacă ultima sau penultima, că se presupune că asta e ultima, dar nu se ştie niciodată, a fost cu năbădăi, adică ai făcut deliciul presei aproape în fiecare zi...

Ilie Năstase: Nu mai  vreau să vorbim despre... dar aveam un prieten care îl chema Ion Besoiu, Dumnezeu să îl ierte. Şi veneam pe la Aurică Munteanu, Împăratul Romanilor, şi venea cu soţia şi făcea: băi băieţi vreau să vă prezint penultima mea soţie, aia fost cea mai tare, aia era penultima, nu se ştia dacă mai vine cineva, aşa şi eu penultima.

Marius Tucă: Am cunoscut şi eu vreo două cred penultima, asta e foarte bună, sau mai e soţia din prima căsătorie că nu se ştie câte mai urmează. Dar spune-mi te rog, Ilie, cum Dumnezeule se întâmpla că atunci tu jucai câte turnee pe an? Cred că 30?

Ilie Năstase: În anii ăia jucam între 30-35 şi nu mă plângeam.

Marius Tucă: Mai ales că jucai până ajungeai în fazele finale.

Ilie Năstase: Jucam mult.

Marius Tucă: Asta însemna că era cam o săptămână cel puţin turneu, dacă nu două de mare şlem. Deci 30-40 de săptămâni însemnau 10-11 luni dintr-un an, incredibil.

Ilie Năstase: Exact 11 luni, aveam cred că 3 săptămâni în România, veneam cu Ţiriac la părinţi de Crăciun şi în ianuarie o luam din loc.

Marius Tucă: Şi te întorceai în decembrie de Crăciun şi de Anul Nou.

Ilie Năstase: Da, asta a fost pentru noi că aşa am progresat, că dacă nu ne lăsau să jucăm 10 luni din 11, nu ajungeam.

Marius Tucă: S-a spus foarte mult la tine că în primul rând la tine a fost talentul şi mai puţin muncă, păi dacă stăm să ne uităm...

Ilie Năstase: Tu eşti singurul care înţelege. Deci eu i-am copiat pe australieni care ziceau aşa: ca să te antrenezi cel mai bine e să joci un meci. Şi jucam aşa: la simplu, la dublu şi la dublu mixt, dacă te uiţi la toţi foştii mari jucători înaintea mea sau în perioada mea toţi au făcut exact aşa. (...) ăia toţi au titluri la simplu la Wimbledon, la dublu, la dublu mixt şi ăla este cel mai bun antrenament, meciul, că e mixt, că e dublu el e un antrenament...

Marius Tucă: Trebuie să ai meciuri în picioare, corect.

Ilie Năstase: Exact, la antrenament fiecare, se mai face mişto. Ei la meciuri trebuie să fii serios. Jucam 3 meciuri pe zi, îmi aduc aminte că în 1972 cred că era, am făcut trei finale una după alta la Wimbledon, simplu, dublu şi dublu mixt, am stat pe teren pur şi simplu, nu am mai ieşit că nu mai era timp.

Marius Tucă: Aia la simplă ai pierdut-o, ai pierdut două finale la Wimbledon.

Ilie Năstase: Da, am câştigat la dublu şi la dublu mixt, dar aşa sunt.

Marius Tucă: Da, apropo de asta pentru că sunt foarte mulţi oameni tineri care nici nu erau tineri, sunt mulţi născuţi după revoluţie, care nu ştiau, se uită la tenis, nu ştiu câte turnee a câştigat Ilie Năstase şi avem aici: în decursul carierei sale Ilie Năstase a câştigat 86 de turnee la simplu, dintre care 59 de turnee înregistrate de ATP, adică organizaţia de tenis, 51 la dublu, dintre care 45 înregistrate la ATP, a câştigat la simplu de patru ori turneul Monsters, adică turneul campionilor.

Ilie Năstase: Din cinci.

Marius Tucă: Cine a câştigat...

Ilie Năstase: Cred că Federer sau Djokovic, mai mult ca mine, cred, nu ştiu.

Marius Tucă: Da, US Open în 1972, Roland Garros în 1973 când ai devenit numărul unu, ai pierdut în Wimbledon în 1973 finala la simplă?

Ilie Năstase: Nu, în 1972 şi 1976.

Marius Tucă: Iar la dublu Ronald Garros în 1970 cu Ţiriac, Wimbledon 1973 cu Jimmy Connors.

Ilie Năstase: Şi în 1975 la US Open.

Roland Garros în 197 l-am câştigat fără să pierd nici un set. Au fost numai doi jucători în istoria Roland Garros-ului

Marius Tucă: Deci ai câştigat... ultimul turneu a fost câştigat în 1985 la Tel Aviv la dublu cu americanul  Brad Gilberd.

Ilie Năstase: Au fost şapte Grand Slamuri simple şi dublu.

Marius Tucă: Incredibil, da, bine şi ai pierdut cele două finale la Wimbledon. De ce le-ai pierdut?

Ilie Năstase: Aşa am mai pierdut şi la Roland Garros finala.

Marius Tucă: De ce ai pierdut la Wimbledon?

Ilie Năstase: Nu am pierdut, a câştigat  Smith, m-a bătut că a fost mai bun.

Marius Tucă: Asta e din filosofia lui Ţiriac.

Ilie Năstase: Nu, dar acolo putea să...

Marius Tucă: Puteai să îl baţi?

Ilie Năstase: Da, am avut două seturi la 1 şi break, dar acolo când joci pe iarbă diferenţa nu e mare, e la câteva puncte. A fost 7-5 în setul cinci, am jucat cinci ore şi, ţine bine minte treaba asta, fără să avem scaun, deci scaunul s-a pus în 1973.

Marius Tucă: Deci nu stăteaţi pe scaun, stăteaţi pe marginea terenului.

Ilie Năstase: Puneam rachetele lângă fileu, lângă arbitru, beam era o limonadă de aia urât, Lemon Squash îi spunea caldă şi schimbai doar, te ştergeai cu prosopul două secunde, luai racheta şi plecai, îţi dai seama că a durat meciul cinci ore şi un sfert schimbând repede, dacă era pe scaun dura şapte ore.

Marius Tucă: Incredibil. Şi 1973 ai fost primul număr, pentru că atunci s-a introdus, ai fost primul număr 1 mondial.

Ilie Năstase: În 1973 nu am ştiut că ATP o să bage chestia asta cu computerul.

Marius Tucă: Şi când ai aflat că eşti numărul 1 în lume, ai avut un sentiment sau?

Ilie Năstase: Am mai fost, dar înainte clasamentele le făceau ziariştii, nu erau oficial printr-un computer, atunci a fost primul an când s-a băgat în computer...

Marius Tucă: Şi cum ai aflat că eşti primul număr 1 mondial din istoria ATP-ului?

Ilie Năstase: Nu aveam cum să nu fiu, că am luat opt turnee la rând, de la Monte Carlo, Roma, Paris, toate alea le-am luat eu, Madrid, tot ce era în Europa pe zgură şi Roland Garros l-am luat eu, opt turnee la rând şi nu aveam cum să nu fiu numărul 1.

Marius Tucă: Care era diferenţa între, ziceai mai devreme că la iarbă diferenţa între câştigător şi cel care pierde  de câteva puncte.

Ilie Năstase: Da şi la o săritură mai proastă că nu e... sare mingea normal, sau pe ciment normal, adică dacă te aştepţi să vină acolo, acolo vine.

Marius Tucă: Pe când la zgură... atuul tău a fost pe zgură?

Ilie Năstase: Păi şi...

Marius Tucă: Latinii joacă mai bine pe zgură?

Ilie Năstase: Păi nu că suntem şi noi şi spaniolii şi europenii în general turneele lor sunt pe zgură, normal.

Marius Tucă: Francezii?

Ilie Năstase: Francezii la fel. Numai englezii, australienii şi americanii au pe iarbă.

Marius Tucă: E o diferenţă mare între iarbă şi zgură?

Ilie Năstase: Da, mult, nu sare mingea normal, nu poţi să patinezi...

Marius Tucă: Totuşi ai jucat şi două finale la Wimbledon.

Ilie Năstase: Şi US Open tot pe iarbă, l-am câştigat. M-am adaptat mai bine ca americanii care pe zgură nu câştigau mai nimic, m-am adaptat şi pe iarbă, din alea două finale...

Marius Tucă: Cred că la Roland Garros Federer a câştigat o singură finală, o singură dată, Pete Sampras niciodată.

Ilie Năstase: Nu şi nici Becker, deci Roland Garros în 1973 l-am câştigat fără să pierd nici un set. Au fost numai doi jucători în istoria Roland Garros-ului.

Marius Tucă: Şi ai mai pierdut o finală cu cine?

Ilie Năstase: Cu Kodes.

Marius Tucă: Şi la Wimbledon cu Borg, Borg atunci venea nu?

Ilie Năstase: Da, dar eu aveam deja 30-31 de ani, el avea 20 de ani, era tânăr.

Marius Tucă: Se vorbea atunci că Borg ar fi, până să apară băieţii ăştia, Federer Djokovic şi Nadal care sunt în istoria turneului de mare şlem de departe pe primele locuri şi bat acolo.

Ilie Năstase: Or să vină şi alţii după ei.

Marius Tucă: E greu.

Ilie Năstase: Nu, o să vină campioni după ei, sigur or să vină. 

Marius Tucă: Or să vină, dar nu ca ei şi de anduranţa lor, pentru că uite Federer are 38 de ani. Dar se zicea atunci că Bjorn Borg, s-a şi căsătorit cu o româncă, era cel mai mare.

Ilie Năstase: După ce m-a bătut pe mine în prima finală, avea în 1976, e cu 10 ani, e avea 20 de ani şi eu aveam 30, a luat cinci al rând şi nu era jucător de iarbă, era jucător de zgură. A luat şi 6 Roland Garros-uri care era o performanţă, bine acuma dacă ne uităm la Nadal, care are 11, sau 12.

Marius Tucă: Dar din perioada aia pe care îi considerat ca fiind mari jucători, la fel de mari ca...

Ilie Năstase: Fiecare perioadă a avut un mare campion, în perioada mea era Laver, care a câştigat tot.

Marius Tucă: Bine şi ai fost tu...

Ilie Năstase: Eu am câştigat în anii 70.

Marius Tucă: După aia Borg?

Ilie Năstase: Borg a fost după aia, a venit şi Connors, care a jucat dublu cu mine.

Marius Tucă: Aţi fost prieteni?

Ilie Năstase: Da.

Marius Tucă: Mare jucător şi Connors, imens.

Ilie Năstase: Da, cred că a luat 5 US Open.

Marius Tucă: Hai să vedem câteva imagini cu tine, că avem câteva imagini cu tine, eu le-am revăzut astăzi înainte de emisiune şi am rămas impresionat de eleganţa cu care se juca tenisul atunci şi mai ales eleganţa ta. Se spunea despre tine că marele talent Ilie Năstase avea un meci extraordinar, făcea stopuri incredibile, pentru vremea aia era o chestie extraordinară şi lovitura de dreapta era mai bună decât reverul?

Ilie Năstase: Nu cred, poate... eu mă mişcam bine, aveam... o singură jucătoare pe care am văzut-o ca mine, era Martina Hingis, intuiţie îi spunem...

Marius Tucă: Ştiai înainte unde o să vină mingea. Deci am rămas surprins de eleganţă, dar eu trebuie să recunosc că am jucat cu tine acum 20 de ani şi ştii de ce am rămas surprins, de forţa cu care jucai şi aveai 60 de ani atunci. Ştiai, adică erai recunoscut pentru forţa cu care loveai.

Ilie Năstase: Pentru mobilitate şi viteza de... mă  mişcam bine puteam juca cinci ore şi...

Marius Tucă: Şi serviciul iar.

Ilie Năstase: Şi serviciul, da.

Marius Tucă: Pentru anii 70...

Ilie Năstase: Da şi cu rachete de lemn.

Marius Tucă: Şi cu rachete de lemn, în curând se fac 50 de ani.

Ilie Năstase: Şi eu ce să fac? Alţii de vârsta mea au murit deja, eu ce să fac că sunt mulţumit.

Marius Tucă: Nu, dar am mai jucat lângă jucători profesionişti şi pe mine m-a impresionat forţa cu care loveşti, e incredibil.

Ilie Năstase: Mă întreabă lumea, cum te simţi, zic e bine.

Marius Tucă: Vorbesc serios şi astăzi dacă intri cu jucător profesionist pe teren şi loveşti tare...

Ilie Năstase: Eu jucam foarte mult din viteza adversarului, când dădea ăla tare eu o luam repede.

Marius Tucă: Da, hai să vedem imaginile să rămâneţi surprinşi să vedeţi ce tenis se juca şi ce tenis juca Ilie Năstase. Imagini care fac nu cât o mie de cuvinte ci cât un milion de cuvinte. Am rămas impresionat.

Ilie Năstase: Da, dar aveam echipament… era echipamentul care nu era ce trebuie, adică racheta era mică, acum e de trei ori mai mare racheta.

Marius Tucă: Circumferinţa. Erau din lemn rachetele?

Ilie Năstase: Din lemn, mingiile erau foarte mari, nu ca acum, sunt micuţe şi au viteză. Dar se juca, adică trebuia să ai talent să joci cu racheta aia mică şi pe iarbă să…

Marius Tucă: Se fac în curând 50 de ani, îţi vine să crezi, de când ai câştigat primul turneu de mare Slam şi…?

Ilie Năstase: Nu, e încă bine.

Marius Tucă: E încă bine?

Ilie Năstase: Da, că putea să fie mai mult.

Marius Tucă: Dar nunta ai făcut-o la a cincea… la penultima căsătorie?

Ilie Năstase: O să face acum în primăvară… în vară la Constanţa.

Marius Tucă: La Constanţa pentru că soţia ta e din Constanţa.

Ilie Năstase: De fapt e din Hârşova, dar stă la Constanţa.

Marius Tucă: N-are nimic, spunem că din Constanţa. Da, am cunoscut-o pe soţia ta şi mi-a făcut o impresie extraordinară, trebuie să mărturisesc asta…

Ilie Năstase: Păi, ca să stea cu un nebun ca mine.

Marius Tucă: Nu e vorba de asta şi cred că te-ai schimbat mult în bine de când eşti cu ea.

Ilie Năstase: De când sunt cu ea da, e adevărat.

Marius Tucă: Eşti mult mai aşezat, mult mai echilibrat.

Ilie Năstase: Păi când, dacă nu acum?

Marius Tucă: După 80 am înţeles că e…

Ilie Năstase: Nu, că e bine asta… câte un an, câte un an.

N-am avut antrenor niciodată şi eram singur. Aici era singura problemă şi din când în când mai venea câte o soţie

Marius Tucă: Povesteşte-ne din culisele de la US Open şi de la Roland Garros, că ai câştigat. Cum era, cum a fost, la ce te gândeai? Care era starea ta?

Ilie Năstase: Acolo, singurul lucru care era…

Marius Tucă: Aveai antrenor?

Ilie Năstase: Nu, n-aveam. Bravo, aici am vrut să ajung. N-am avut antrenor niciodată şi eram singur. Aici era singura problemă şi din când în când mai venea câte o soţie, când nu eram divorţat, şi se uita şi ea şi îmi ţinea pumnii. În rest, eram singur. Între toţi ăia pe acolo, la meciul cu Ashe erau 15.000 sau 20.000…

Marius Tucă: Toţi ţineau cu Ashe…

Ilie Năstase: Da, cu Ashe. Cum câştigam câte un punct le arătam ce trebuia să le arăt şi mă făcea să fiu şi mai rău pe teren.

Marius Tucă: În momentul în care aveai un public ostil, te făceau să fii şi mai bun în sensul… mai rău în sensul bun al cuvântului.

Ilie Năstase: Da, că aplaudau greşelile şi când câştigam câte un punct le făceam eu ”aţi văzut ce v-am făcut?”… Adică mă concentram…

Marius Tucă: Eşti recunoscut pentru asta, de aia ţi se spunea Nasty.

Ilie Năstase: Publicul mă înverşuna şi mai mult, mă făcea să fiu şi mai al dracului pe româneşte.

Marius Tucă: Deci, numărul unu mondial, un jucător plecat din România care nu avea antrenor, un jucător care nu numai că nu avea antrenor, dar nu avea niciun staff, n-avea nimic pentru că acum…

Ilie Năstase: Pe atunci n-avea nimeni…

Marius Tucă: Măcar antrenori aveau. Nu, n-aveau?

Ilie Năstase: Nu. N-aveau manageri, n-aveau nutriţionist, n-aveau maseur, n-aveau…

Marius Tucă: Dar mâncai normal, nu?

Ilie Năstase: Eu mâncam ce mâncau toţi, o friptură, un fruct…

Marius Tucă: Ce se mânca pe vremea aia.

Ilie Năstase: O banană, să nu fie… eram la limita foametei, că atunci dai cel mai bine, că dacă eşti plin şi mănânci mult

Marius Tucă: Te culci.

Ilie Năstase: Da.

Marius Tucă: Şi n-aveai antrenor, n-aveai maseur n-aveai nimic.

Ilie Năstase: Nu.

Marius Tucă: Şi accidentările? Cum se întâmpla? Cum te tratai?

Ilie Năstase: Păi nu, la fiecare turneu era un doctor acolo care…

Marius Tucă: Nu, nu, dar în general când…?

Ilie Năstase: N-am avut, am avut noroc, pe teren nu am avut accidentări. O singură dată mi-am rupt ligamentele aici, pe Progresul, dar în rest n-am avut.

Marius Tucă: Ia spune-mi, diferenţa dintre tenisul de atunci şi ce vedem acum, în afară de faptul că s-a schimbat viteza, pentru că vedem viteza, la loviturile excepţionale, Ilie Năstase şi Arthur Ashe, au rămas aceleaşi nu s-a schimbat mult tenisul din punctul ăsta de vedere. s-a schimbat tehnologia foarte tare pentru că e vorba de suprafeţele pe care se joacă, materialele din care sunt făcute rachetele pentru că sunt materiale cu o tehnologie foarte avansată, foarte uşoare

Ilie Năstase: Aşa e. Şi merge mingea mai repede.

Marius Tucă: Merge mingea mai repede şi altă diferenţă unde ar mai fi? De mentalitate?

Ilie Năstase: Nu, nu numai la tenis, asta la toate sporturile.

Marius Tucă: În tot, dar de mentalitate?

Ilie Năstase: De exemplu la schi, la fotbal se joacă mai repede, nu mai poţi să preiei cu spatele, toate astea la toate sporturile.

Marius Tucă: Bine, dar tu atunci nu te gândeai ”să fiu numărul unu mondial şi să rămân în circuit cât mai mult numărul unu mondial”. Te gândeai la asta? Aveai în cap chestia asta sau te gândeai să câştigi turnee, asta îi spuneai lui Halep?

Ilie Năstase: Cred că nu mi-am pus presiune pe mine.

Marius Tucă: N-ai pus.

Ilie Năstase: Nu. Acum, odată ce eşti numărul unu, asta i-am spus şi lui Halep, acum trebuie să se uite ”numărul unu ai fost o dată nu mai contează că eşti doi, trei, cinci”…

Marius Tucă: Şi ai fost o perioadă destul de mare, mai bine de un an.

Ilie Năstase: Exact. Am fost 42 de săptămâni… nu mai ştiu. În fine, şi acum ea trebuie să se uite foarte atentă şi să fie foarte concentrată la turneele Grand Slam. Astea contează, câte ai luat de Grand Slam. Ai fost numărul unu o dată, e de ajuns.

Marius Tucă: Tu ai fost concentrat atunci la turnee de Grand Slam?

Ilie Năstase: Cred că toţi jucătorii vor să facă performanţă.

Marius Tucă: Adică sigur că ţi-ai dori să câştigi marile turnee, dar nu e nebunia asta de acum pentru că acum e o competiţie de la distanţă, dar de fapt foarte aproape între Djokovic, Federer şi Nadal. Adică Federer încă joacă la 38 de ani.

Ilie Năstase: Da, dar eu acum… este o limită de cât turnee trebuie să joci atunci nu era limită. Acum trebuie să joci cel puţin 14 turnee ca să ţi se acorde punctele. E, atunci nu erau, jucai cât voiai tu şi… puteai să joci şi trei turnee acum e presiunea asta că sunt 14 turnee în care tu îţi iei punctele…

Marius Tucă: Şi trebuie să fii prezent.

Ilie Năstase: Şi poţi să-ţi faci nişte planuri să spui, domnule, dacă joc, câte puncte iau aici nu mă duc dincolo, poţi să faci treaba asta. Atunci nu era aşa.

Marius Tucă: Nu era. Bine, dar tu jucai la 30-40 de turnee pe an.

Ilie Năstase: 30. 30-33. Plus, atenţie, plus meciurile de Cupa Davis, că erau şi alea…

Marius Tucă: Şi erau altceva, acum…

Ilie Năstase: Nu, nu, erau multe, atenţie, înainte formatul se numea Davis Cup. Cel care câştiga în anul dinainte Cupa Davis, stătea anul următor şi ăilalţi se băteau, că ne băteam ca proştii, să ajungem… şi jucam şapte meciuri, care însemnau şapte săptămâni.

Marius Tucă: Aţi pierdut tu şi Ţiriac, să vă dea Dumnezeu sănătate, trei finale de Cupa Davis. N-a fost să fie.

Ilie Năstase: Nu, noi nu ne aşteptam să ajungem în trei finale, asta e…

Marius Tucă: Pe ultima aţi pierdut-o la Bucureşti. 

Ilie Năstase: La 3-2, dar nu ne aşteptam.

Marius Tucă: Aţi pierdut 3-2 acolo şi 5-0 nu? Parcă aşa.

Ilie Năstase: De două ori 3-2 şi 5-0, da.

Marius Tucă: O să vorbim despre Simona Halep pentru că totuşi este un fenomen, este prima tenismană care câştigă Wimbledon-ul dintre tenismenele…

Ilie Năstase: Tenismene pentru că tenismeni nu…

Marius Tucă: Tenismeni nu a câştigat nimeni până acum, ai jucat tu două finale, într-un fel ai fost răzbunat. A câştigat atât de categoric Wimmbledon-ul şi a arătat cea mai bună jucătoare din lume anul trecut. Ne întoarcem la Simona Halep. Vreau să te mai întreb legat de marii jucători care se concentrează să câştige turneele de mare Slam. Faci vreo departajare Federer, Djokovic, Nadal?

Ilie Năstase: Nu. Toţi sunt mari campioni şi… Fiecare perioadă în tenis, fiecare… a avut unu, doi, trei campioni. Acum sunt trei, poate…

Marius Tucă: Păi asta spun, că niciodată n-au fost…

Ilie Năstase: Înainte era poate unul care domina sau doi maximum.

Marius Tucă: Pete Sampras, Andre Agassi…

Ilie Năstase: Dar îşi împărţeau titlurile.

Marius Tucă: Jimmy Connors cu cine împărţea titlurile? Cu Bjorn Borg? Era în aceeaşi perioadă, că nu mai ţin minte?

Ilie Năstase: A fost şi cu Borg, a fost şi cu McEnroe, a fost şi cu Arthur Ashe, Arthur Ashe a jucat şi el până la treizeci şi ceva, 37, 38. Fiecare perioadă din tenisul modern o să aibă un campion, doi, mai mulţi, nu ştiu…

Marius Tucă: Nu, dar ăştia pare că sunt totuşi cei mai buni din istoria tenisului. Poate Pete Sampras să mai fie acolo.

Ilie Năstase: În era Pete Sampras, era Pete Sampras cel mai bun şi ne gândeam că…

Marius Tucă: E adevărat, a câştigat multe turnee de Grand Slam într-o vreme.

Ilie Năstase: Nu ştim, poate în viitor o să unul de doi metri să dea…

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici