- Home
- Marius Tuca Show
- (18.06.2020, 19:21)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic, la „Marius Tucă Show”: Psihologii spun că orice schimbare în alimentaţie trebuie să fie susţinută timp de 100 de zile ca sa fie reală
- Când stăm împreună la masă ne săturăm cu mai puţină mâncare, a spus Mihaela Bilic, în cadrul Marius Tucă Show
- Aceasta a declarat că mănâncă doar două mese pe zi: masa de prânz, ce conţine obligatoriu supă sau ciorbă, şi masa de seară
- Bilic: „În dieta intuitivă trebuie să îţi identifici senzaţiile şi emoţiile pentru a nu le confunda cu foamea!”
Urmărește
3796 afișări
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic, la „Marius Tucă Show”: Psihologii spun că orice schimbare în alimentaţie trebuie să fie susţinută timp de 100 de zile ca sa fie reală
Mihaela Bilic: Nu vă puneţi în faţă porţii mai mari decât palmele voastre, lăcomia e mare în noi!
Mihaela Bilic: Orice cură de slăbire ar trebui interzisă! Scoate omul din relaţia sa directă cu mâncarea
Mihaela Bilic: În dieta intuitivă trebuie să îţi identifici senzaţiile şi emoţiile, ca să nu le confunzi cu foamea!
Medicul Nutriţionist Mihaela Bilic a vorbit în emisiunea ,,Marius Tucă Show” despre una dintre marile provocări ale secolului XXI şi anume aceea de a mânca folosindu-ne simţurile, după ce ani de zile am mâncat raţional.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Cunoscutul medic nutriţionist a explicat ce înseamnă dieta intuitivă – cel mai noi trend în alimentaţie –, de ce nu trebuie să ne punem în faţă porţii mai mari decât dimensiunea palmelor şi cum ciorba noastră cea de toate zilele este un excelent aliment pentru slăbit.
În plus, aflăm că orice cură de slăbire ar trebui interzisă şi că, nu de puţine ori, mâncarea umple un gol în viaţa noastră, aşa cum s-a întâmplat şi în perioada epidemiei când oamenii au stat în autoizolare.
Mihaela Bilic: În pandemie, foarte mulţi au dezvoltat o relaţie afectivă cu mâncarea!
Mihaela Bilic: Cred că în pandemie oamenii au descoperit mâncarea din altă perspectivă. Anxietatea dată de această izolare s-a manifestat prin prisma schimbării preferinţelor alimentare. Foarte multi au dezvoltat o relaţie afectivă cu mâncarea. Ştii câţi copii şi-ar dori să mănânce cu părinţii? Părinţii nu mai au timp. Când stăm împreună la masă ne săturăm cu mai puţină mâncare. În momentul în care suntem singuri vom mânca mai mult cu siguranţă. Sfatul meu ar fi saă faceţi diferenţa între mâncare şi lucrurile de ronţăit. Păcătoasele de roţăit oricum îngraşă.
Marius Tucă: Oamenii au cumpărat cel mai mult făină, drojdie.
Mihaela Bilic: Ei aveau nevoie de ritualul de gătit, de acest bine adus de mâncare. Şi când eram copii, în momentul în care făcea bunica orez cu lapte şi punea scorţişoara, mie mi se părea dulcele suprem.
Marius Tucă: În ce măsură poţi să rămâi în trecut, dar să şi adaptezi la ce este astăzi?
Mihaela Bilic: Într-o societate în care e o supra-producţie alimentară, simţurile noastre nu mai pot să îşi dea seama. Simţurile tale nu mai pot evalua. Cu cât e mai industrializat totul, cu atât pierdem legătura cu receptorii noştri şi se duce totul în raţional. Nu mai folosim simţurile, ci folosim raţiunea. Haideţi să ne întoarcem la mâncatul cu simţurile, haideţi să fim rudimentari.
Despre provocarea de pe instagram
Mihaela Bilic: Avem nevoie de călăuză şi la capitolul cumpărături. Am vrut să arăt oamenilor produse în care eu cred şi apoi a venit perioada „mănâncă cu mine". Oamenii au impresia că ştiu eu nişte secrete pe care eu nu le împărtăşesc. Şi am zis: haideţi să mâncăm împreuna. Eu nu mai mănânc 3 mese pe zi de mulţi ani. Nu sunt o persoană matinală. O cafea cu lapte îmi ţine de foame până după prânz. La prânz e obligatoriu o ciorba sau o supă cremă. Atâta vreme cât e ciorba e safe, e de slăbit. Seara, o bucată de peşte sau carne cu legume.
Toată lumea e de acord că nu mâncăm niciodată suficiente legume. Uleiul face diferenţa. Absoarbe ca un burete. Orezul, paştele şi cartofii absorb uleiul într-un mod în care noi nu realizăm. În Italia nu se pune mult uiei în paste.
Psihologii spun că orice schimbare trebuie să fie susţinută timp de 100 de zile ca sa fie reală. Dacă slăbeăti repede, te ingraşi şi mai repede după aia.
Despre dieta intuitivă
Mihaela Bilic: Nu s-a vorbit niciodată despre caloriile din mâncare. Se porneşte de la ideea că orice cură de slăbire ar trebui interzisă, pentru că scoate omul din relaţia sa directă cu mâncarea. Acest lucru este teribil. În momentul în care noi cedăm cuiva grija noastră n-are cum să se termine cu bine. Oamenii nu mai au timp să îşi acorde atenţie. Oamenii cărora tu le dai o dietă, după aceste diete repetate ei vor pierde cu totul contactul cu corpul lor şi niciodată nu vor mai şti care sunt mesajele de la corp pentru că toată alimentaţia se duce în sfera raţionala. Mintea nu simte, mintea nu are senzaţii. Are doar gânduri şi idei. Nu mai trebuie să facem alegerile cu mintea, ci trebuie să ne întoarcem la senzaţiile din corpul nostru. Propun o reîmprietenire cu simturile şi mâncatul folosind simţurile. Toate simţurile trebuie să le punem la treabă. Simturile sunt cele care ne spun dacă ne-a plăcut sau nu.
Copiii folosesc simţurile ca să limiteze cât mănâncă. Ei ştiu cât le trebuie, dar uneori îi forţează părinţii.
Marius Tucă: Sunt şi copii care mănâncă fast food.
Mihaela Bilic: Mancarea aceea are stimulatori de gust. Plus că mulţi din cei care mănâncă aşa ceva nu primesc ce le trebuie de la părinţi - e un refugiu. Copilul nu descoperă fast food-ul singur.
Marius Tucă: Recomand cartea ta, ABC-ul de nutriţie. E o filosifie de întoarcere la originile simţurilor, miros şi gust.
Mihaela Bilic: În dieta intuitivă trebuie să îţi identifici senzaţiile şi emoţiile, ca să nu le confunzi cu foamea. De fapt, poţi să fii anxios, trist, poate să îţi fie frică. Această foame a simţurilor o anesteziem cu maâncare. Noi nu mai avem nici un fel de fiori, şi credem că e foame, dar nu e.
M. Bilic: Orice cură de slăbire ar trebui interzisă!
Psihologii spun că orice schimbare trebuie să fie susţinută timp de 100 de zile ca sa fie reală. Dacă slăbeeşi repede, te ingraşi şi mai repede apoi. (…)
Nu s-a vorbit niciodată despre caloriile din mâncare, despre alimente premise sau interzise. Se porneşte de la ideea că orice cură de slăbire ar trebui interzisă, pentru că scoate omul din relaţia sa directă cu mâncarea. (…) Acest lucru este teribil. În momentul în care noi cedăm cuiva grija noastră n-are cum să se termine cu bine. Oamenii nu mai au timp să îşi acorde atenţie. (…) Oamenii cărora tu le dai o dietă, după aceste diete repetate ei vor pierde cu totul contactul cu corpul lor şi niciodată nu vor mai şti care sunt mesajele de la corp pentru că toată alimentaţia se duce în sfera raţionala. Mintea nu simte, mintea nu are senzaţii. Are doar gânduri şi idei. (…) Nu mai trebuie să facem alegerile cu mintea, ci trebuie să ne întoarcem la senzaţiile din corpul nostru.”
„Ciorba, aliment de slăbit!”
,,Nici eu nu mai mănânc 3 mese pe zi. O cafea cu lapte îmi ţine de foame până după prânz. Nu sunt o persoană matinală. (…) La prânz e obligatoriu o ciorba sau o supă cremă. (…) Atâta vreme cât e ciorba e safe, e de slăbit. Seara, o bucată de peşte sau carne cu legume. Acoperi tot spectrul de alimente de care ai nevoie. (…)
La legume e dezlegare, orice şi oricât! Toată lumea e de acord că nu mâncăm niciodată suficiente legume. (…) Cartoful sau fasolea boabe nu sunt legume. (…) Uleiul face diferenţa. Absoarbe ca un burete. Orezul, paştele şi cartofii absorb uleiul într-un mod în care noi nu realizăm. (…) Pentru o familie normal, o sticlă de ulei trebuie să ţină o lună. La noi cred că durează nici măcar o săptămână.”
M. Bilic: Mâncaţi cu simţurile şi vă veţi sătura!
,,Nici un lucru mancat cu simţurile nu poate fi un morman. (…)Nu va puneţi în faţă portii mai mari decat palmele voastre, lăcomia e mare în noi. Mâncati cu simturile, si veti vedea ca va veti satura. (…)Când mancarea ajunge intre intestinul subţire si cel gros, mintea spune "m-am saturat". Ca sa se intample în timp util, trebuie reduse portiile şi mancat mai lent. (…) Dacă oferi unui copil o cutie de bomboane le mananca pe toate repede. Oferă-i doua bomboane si le manancă încet şi cu grijă.”
Despre lactate şi shaorma
,,Lactatele sunt foarte bune pentru slăbit. (…) Gen iaurt, kefir. Laptele are 87% apă. Vara avem parte de remineralizare. Iaurtul taie apetitul. Oamenii care trăiesc în ţările calde apreciază ayranul. Mănânc şi saorma. Dar partea problematică e pâinea, de fapt şi sosurile. Carnea nu a făcut vreodată rău.”
Despre, cafea la micul-dejun, lactate şi pânie
Marius Tucă: Ţi-a fost greu după cursuri să stai de vorbă cu tine?
Mihaela Bilic: A fost ca un fel de terapie. Noi nu avem timp şi chef să avem grijă de noi, aşa că mergem la nutriţionist. E o tristeţe a sufletului, care caută mâncare pentru că nu a primit altceva. Golul acela e uşor de umplut cu mâncare.
Marius Tucă: E simplu, dar unora le poate părea sofisticat.
Mihaela Bilic: Dacă omul e pregătit pentru altă perspectivă, cele mai frumoase complimente le primesc când e pe cale sa iasă pe uşă, spunând: „Nu a fost nimic din ce aş fi crezut".
Inclusiv painea. E greu sa gasesti paine gustoasa. Dar cand o mananci, bucura-te de fiecare inghititura, si vei vedea ca nu iti trebuie o paine intreaga.
Marius Tucă: Când eram mic, prăjituri mâncam de Paşti şi de Anul Nou. Dulcele trebuie să fie rar.
Mihaela Bilic: Da, rar, şi de preferat să fie făcut în casă. Nu e nevoie să înlocuieşti zahărul cu ceva. Mai bine mănânci cum trebuie, să fie cât mai bună, chiar dacă puţină, şi astfel simţurile sunt satisfăcute.
Marius Tucă: Am văzut pe mulţi care discută despre post, despre fasting.
Mihaela Bilic: Intermitent fasting, o dată în zi. Bunicii nu mâncau o dată seara, când veneau de la sapă? Ideea e să lasi ore bune între mese, 5-7 ore, ca să fii matur alimentar.
Marius Tucă: Te trezeşti la 9, 10. Bei o cafea cu lapte.
Mihaela Bilic: O cafea poate fi un mic dejun.
Marius Tucă: Peste 5 ore o ciorbă excepţională. Dar ciorba poate avea nişte cartofi, orez, poate fi de perişoare.
Mihaela Bilic: Eu mă culc mult după miezul nopţii. Deci e bine uneori să mănânci la 8-9 seara.
Marius Tucă: Poti să mănânci friptură cu salată.
Mihaela Bilic: Da, dar să mâncăm legume cu carne. Legume cu ceva. Unii mănâncă salată mai întâi pentru că frunzele de salată au multă apă şi e inteligent să umpli parţial stomacul cu ele, pentru că la friptură nu îţi mai trebuie prea mult. Şi cât timp nu folosim mult ulei, legumele nu sunt nici o problemă. Ronţăiţi ardei, gulie, ridichi, orice legume. În plus, mestecatul ne satură într-o oarecare măsură.
Marius Tucă: Lactate?
Mihaela Bilic: Da, sunt foarte bune pentru slăbit. Gen iaurt, kefir. Laptele are 87% apă. Vara avem parte de remineralizare. Iaurtul taie apetitul. Oamenii care trăiesc în ţările calde apreciază ayranul. Mănânc şi saorma. Dar partea problematică e pâinea, de fapt şi sosurile. Carnea e ok.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe