- Home
- Marius Tuca Show
- (23.04.2020, 15:28)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prof Alexandru Rafila şi epidemiologul Geza Molnar, exclusiv la „Marius Tucă Show”: Urmează scăderea morbidităţii, asta nu înseamnă că virusul va dispărea
”Marius Tucă Show” l-a avut invitat pe prof. univ. dr Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi epidemiologul Geza Molnar.
Urmărește
3292 afișări
Alexandru Rafila, Geza Molnar şi Marius Tucă au vorbit despre cele mai recente descoperiri făcute de cercetători în combaterea infecţiei cu coronavirus, despre cât de repede reuşesc reprezentanţii sistemului de sănătate din România să se adapteze tuturor noutăţilor survenite pe acest plan, dar şi despre planul de relaxare a restricţiilor anunţat de preşedintele Iohannis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Rafila: Geza Molnar este poate cel mai mare epidemiolog din Romania.
Marius Tucă: Ne puteţi face o scurtă prezentare a epidemiei?
Geza Molnar: Totul a plecat în condiţii naturale în China, noi epidemiologii am aşteptat acest virus. În virusologie există boli emergente unul dintre ele este coronavirusul, insuficient studiate deşi am avut două avertizări Sars si Mers.
M: Covirusul are ca partiucularite raspandirea foarte mare. Orice virus are un ciclu cu maxima de aproximativ 6 saptămâni. Eu cred ca suntem pe un platou în acest moment şi cred ca este un lucru îmbucurător, urmează scăderea morbidităţii, asta nu înseamnă că virusul va disparea. Fără discuţie purtarea maştii şi manuşilor cel puţin pe o lună de zile sunt binevenite. Şi foarte mare atenţie la igienă personală.
M: După 1 Mai trendul în România este de începere a relaxării încetul cu încetul.
T: Reluarea vieţii cum vedeţi ca se va întampla?
M: Aş lăsa la ultimul loc mersul la restaurant şi întâlnirile în multe persoane, reluarea învaţământului este foarte importantă. Trebuie pastrată distanţarea fixă în limita posibilităţilor.
M: Legat de incidentele pe judeţe cei din Olt sunt sub incidenţă, Prahova, Brăila nu înteleg ce se întampla sunt extrem de puţine cazuri.
R: În judeţele amintite nu se trimit probe pentru testare, Dolj si Gorj, nu testăm dacă nu trimitem probe.
R: Care este opinia dvs. referitoare la obţinerea unui vacin?
M: Eu nu aş avea încredere într-un vacin care se fabrică în 2-3 luni, în cazul în care se va produce într-un an şi jumatate va fi complicată schema de aplicare.
M: Riscul de a avea un vacin ce nu funcţionează este foarte mare, foarte important este să avem şi o schema de vacinare. Nu avem ce face cu un vacin în Septembrie.
T: În legătura cu Remdesiovirul?
M: Nu mă pot pronunţa nu am aplicat nimănui.
T: Legat de priodicitate e posibil la vară să îşi piardă din transmisibilitate?
M: De la noi, chiar daca cu nişte ramaşiţe, va pleca.
T: În Şolii se vor purta maşti în clasă?
R: Sunt anumite situaţii în care nu vom putea utiliza masca, copii mici nu vor putea purta masca, putem începe cu studenţii, pauzele de exemplu trebuie supravegheate, jocurile colective trebuiesc supravegheate.
R: Dupa declaraţia Preşedintelui trebuie să avem planurile pregatite până la 15 mai.
R: Masca trebuie purtată în spaţiu închis.
T: Despre serviciile stomatologice?
R: Care este rezilienţa sistemului medical trebuie să ne întrebăm. Sunt mulţi pacienţi cărora le va fi frică să se prezinte în unităţile medicale şi riscă ca boala lor să evolueze negativ sau chiar cu deces.
R: Nu putem testa toţi pacienţii care se prezintă la medic testăm pe cei cu simptome.
R: În Italia la Milano pacenţii cu infarct s-au dublat din cauza problemei cu coronavirusului din spitale.
T: Despre activităţile comerciale Mall-urile? Activităţile culturale, cum vedeţi desfăşurarea?
R: Activităţile trebuie reluate, oamenii au nevoie de aceste activităţi. Se pot lua masuri care să limiteze aglomeraţia. Spaţiile unde se măncă trebuiesc adaptate astfel ca riscul să fie redus.
T: Cercel a fost demis în urma acelui document cum comentaţi?
R: Documentul aceala era o opinie poate nu ar fi putut să poarte sigla institutului.
T: Va delimitaţi de Cercel?
R: Nu ma delimitez de loc, eu vreau să vă spun că Institutul Balş funcţionează foarte bine, la noi se fac 20% din testele din ţară, managementul merge foarte bine.
T: Când se deschid cabinetele stomatologice?
R Eu aş recomanda cât mai curând şi alte cabinete anexe.
R: Nu cred că numărul de cazuri pozitive a trecut de 10-12%. În Franta 6% au trecut prin infecţie.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20