- Home
- Marius Tuca Show
- (03.11.2020, 07:10)
- Geanina Sandu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor: "Deschiderea în siguranţă a şcolilor se poate face doar cu testarea TUTUROR elevilor"
- Maria Manea: "Inspecţia online nu se poate face fără acordul profesorului"
- Maria Manea: „Ţările în care miniştrii Educaţiei nu se schimbă atât de des au o coerenţă mai mare a sistemului"
- Rareş Voicu: "Pentru ca şcolile să fie deschise în siguranţă, susţinem testarea tuturor elevilor"
Urmărește
468 afișări
Nimeni nu se aştepta (a se citi "spera") ca şcolile să se redeschidă în Bucureşti şi, în general, în marile oraşe unde rata infectărilor a crescut dramatic în ultimele săptămâni. Şcolile, aici, funcţionează în scenariul aşa-zis roşu. Este decizia luată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi nu este negociabilă.
Reînceperea şcolilor, după scurta vacanţă intersemestrială a readus în atenţia publicului subiectul şcolii online, cu toate tarele şi punctele ei forte. Emisiunea Marius Tucă Show de aseară nu putea să rateze subiectul şi i-a chemat faţă în faţă pe doi reprezentanţi a două categorii esenţiale zilele astea: profesorii şi elevii. Maria Manea este inspector şcolar adjunct al Capitalei, şi Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, o voce puternică a categoriei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ucraina: Rusia a atacat în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Atac major lansat de Rusia ca represalii
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
-
Rusia a atacat pentru prima dată cu o rachetă balistică capabilă să transporte focos nuclear. Analist: Un mesaj către Occident
Era clar pentru toată lumea că decizia de prelungire a predării online era soluţia celor de CNSU, iar asta a readus în discuţie problema accesului la internet a cel puţin un milion de copii, într-o ţară în care încă nu există reţea de electricitate peste tot, lasă acces la internet sau apa caldă la robinet. Rareş Voicu a repus în discuţie această problemă a accesului copiilor din mediile defavorizate la predarea în sistem online, în condiţiile în care prea puţine sunt judeţele care au beneficiat de dotările de la minister. Nu puţini au fost cei care au garantat accesul la o reţea de internet şi toată logistica necesară, astfel că au declinat oferta ministerului. Nu toţi copiii îşi permit, însă, luxul tabletei (dacă putem numi asta un lux), iar asta face ca educaţia lor, în sine, să devină, în sine, un mare, mare lux. O realitate deplorabilă, care, pe termen lung, va avea efecte devastatoare asupra devenirii acestor copii.
Pe de altă parte, nici şcoala online, se pare, nu e tratată cu prea multă seriozitate. Cel puţin asta a susţinut, la conferinţa de presă organizată ieri, Monica Anisie, ministrul Educaţiei, care a promis (ca să nu spunem ameninţat) intensificarea inspecţiilor la orele online. Aici, Maria Manea spus că se fac acele inspecţii tematice, care, uneori, pot fi şi inopinate, dar că, esenâialmente, inspecţiile online se fac numai cu ştiinţa profesorului, mai ales că accesul la oră a inspectprului depinde de furnizarea linkului de acces de către professor.
Rareş Voicu a adăugat şi că aceste monitorizări şi inspecţii trebuie să aibă ca ultim scop o reală idée despre cât mai are de crescut profesorul şi că trebuie să scăpăm de inspecţiile regizate.
Mai departe, o altă idee a fost această particularitate a României, care e singura ţară din lume care aplică acest criteriu de trei infectaţi la mia de locuitori. Multe dintre ţările Uniunii Europene s-au închis, dar şcolile lor continuă să rămână deschise. Aici, răspunsul Mariei Manea se axat pe diferenţele cultural dinyre ţări şi pe diferenţele cu care se raportează la igiena personală alte ţări din spaţiul European.
"Facem trimitere la ţări europene, însă trebuie să facem distincţie între un anumit tip de raportare la igiena personală", a spus aceasta, după care a continuat: „Întrebarea mea ar fi cine ar garanta unei şcoli că elevii, dincolo de zidurile acestei şcoli, se protejează şi respectă regulile?".
Rareş Voicu a spus şi el că transmiterea virusului nu se face la şcoală, dar că, într-un secnariu cu şcoală deschisă, virusul poate fi transportat aici. Ca reprezentant al elevilor, acesta a apăsat pe ideea testării tuturor elevilor ca singură soluţie de a deschide şcolile în siguranţă.
Rareş Voicu: "Vorbim, de fapt, despre a identifica cazurile pozitive, a izola acei elevi,"
Într-adevăr, transmiterea nu se face în şcoală, asta ştim cu toţii. Elevii aduc virusul din afara şcolii, şi acolo se poate împrăştia. Dacă vorbim despre deschiderea şcolilor, cea mai bună modalitatede a evita transmiterea este testarea. Testarea elevilor e o măsură pe care noi am propus-o acum câteva săptămâni, când a început acest trend ascendent al numărului de infectări şi singurul mod în care putem deschide şcolile în siguranţă, în contextul de faţă, în Bucureşti, cel puţin, şi în celelalte judeţe este testarea.
Marius Tucă: Testarea să se facă la şcoală?
Rareş Voicu: Poate fi într-un program de testare la şcoală, testare în curtea şcolii şi când elevul vine la şcoaă, să fie testat.
Marius Tucă: Sau într-o clasă... Vine frigul...
Rareş Voicu: Sau într-un cort. Sau se pot găsi locaţii.
Marius Tucă: Cei care au simptome, care au temperatură, să fie testaţi...
Rareş Voicu: Toţi elevii.
Marius Tucă: A, toţi elevii să fie testaţi.
Rareş Voicu: Toţi elevii, penru că vorbm de fapt despre a identifica cazurile pozitive , a izola acei elevi, evident, păstrând accesul la orele de curs, şi pentru a încerca să scădem rata transmiterii comunitare în şcoală".
Despre o reconfigurare a şcolii a vorbit şi Maria Manea, care a anunţat că olimpiadele şcolare vor fi suspendate anul acesta şi că tezele se pot transforma într-o evaluare sumativă, adică o trecere în revistă a cunoştinţelor acumulate de elevi.
Toate aceste schimbări ale sistemului educativ au fost de natură să deruteze copiii şi părinţii, mai ales că oricine ajungea în fruntea ministerului, venea cu schimbări majore. Lipsa de coerenţă a sistemului educativ românesc provine, de fapt, din lipsa de coerenţă politică. Dacă, în 8 ani de zile s-au schimbat 5 – 6 miniştri, este evident că nun putem vorbi de un sistem educativ conturat, puternic, fără bâlbe.
„Marius Tucă: Este Ministerului Educaţiei cel mai mare sindicat al profesorilor? Rareş Voicu: Ministerul Educaţiei se transformă într-un campion al plimbatului de hârtii. În loc să venim cu soluţii corelate, venim cu soluţii redundante".
Maria Manea a recunoscut, de asemenea, căţările cu un sistem educativ puternic sunt tocmai acele ţări care nu au schimbat miniştri pe bandă rulantă, au fost constante şi perseverente. Lucru care, la noi, lipseşte.
La finalul întrevederii, Rareş Voicu a spus că nu putem să-i luăm predării online ceea ce e al ei şi că, dacă tot această pandemie ne-a obligat să ne digitalizăm, am face bine ca acest curs să continue şi de acum încolo, pentru că, la urma urmei, şcoala online e şcoală serioasă:
Rareş Voicu: "Ce-mi doresc eu şi speranţa mea sinceră este ca după ce se încheie pandemia să nu pierdem aceste bune practici"
"Ce e clar este c-am învăţat foarte multe lucruri bune şi c-am crescut foarte mult în această perioadă, per total, noi, ca sistem de învăţământ. Asta e incontestabil. Ce-mi doresc eu şi speranţa mea sinceră este ca după ce se încheie pandemia să nu pierdem aceste bune practici. Ca un îndemn...
Marius Tucă: Să continue dezvoltarea asta, Rareş. Pentru că nu se ştie când vine o altă pandemi, uităm despre asta şi n-o s-avem tablete, n-o s-avem internet ca să facem şcoală. Şi mai ales trebuie să învăţăm să facem şcoală online. Şi profesori, şi elevi, şi toţi cei care sunt implicaţi, responsabili.
Rareş Voicu: Asta voiam să spun. Să înţelegem că şcoala online este şcoală şi că nu e cu nimic mai prejos decât cursurile din sala de clasă şi, de fapt, să continuăm acest proces al digitalizării, pentru că este atât de valoros şi ne-a demonstrat că îmbinarea educaţiei în sala de clasă cu cea online dă rezultate şi cred că am fost forţaţi cu şcoala online şi mi-aş dori ca de acum să mergem de bună-voie şi nesiliţi de nimeni. Să găsim soluţii fezabile.
Marius Tucă: Am fost aruncaţi în apă şi a trebuit să învăţăm să supravieţuim".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Test IQ exclusiv pentru genii | Care dintre aceste 4 numere este un număr prim: 207, 717, 777 sau 997?
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe