Încălzirea globală, la un nou record negativ: Vara anului 2024 a fost cea mai călduroasă de până acum

Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată pe Pământ, anunţă Copernicus Climate Change Service.

Urmărește
410 afișări
Imaginea articolului Încălzirea globală, la un nou record negativ: Vara anului 2024 a fost cea mai călduroasă de până acum

Încălzirea globală, la un nou record negativ: Vara anului 2024 a fost cea mai călduroasă de până acum

Încălzirea globală a atins un nou record îngrijorător în vara acestui an, fiind declarată cea mai călduroasă vară de până acum, scrie BBC.

În plus, s-a înregistrat cea mai caldă vară în Europa, cu 1,54 grade Celsius peste media pe termen lung pentru perioada 1991-2020, depăşind recordul anterior din 2022.

Până în prezent, anul acesta, temperatura medie globală a fost cu 0,7 grade Celsius peste media pentru perioada 1991-2020, iar acest lucru reprezintă cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată.

În aceste condiţii, devine din ce în ce mai probabil ca 2024 să fie cel mai cald an înregistrat la nivel global, potrivit Copernicus.

Noul record negativ vine după ce anul 2023 a fost desemnat cel mai călduros an din istoria măsurătorilor.

Ce anume a cauzat creşterea temperaturii globale

Deşi activităţile umane au fost cea mai importantă cauză a creşterii temperaturii globale, căldura record din 2023 şi din 2024 a fost favorizată de modelul climatic natural El Niño.

El Niño - o încălzire naturală a temperaturilor de la suprafaţa mării în estul Pacificului - a fost observat în perioada iunie 2023 - mai 2024, notează BBC.

În acest sens, temperaturile mai ridicate de la suprafaţa mării au adăugat mai multă căldură în atmosferă.

Recorduri peste recorduri de căldură

În decursul anului 2024, mai multe recorduri de temperaturi ridicate au fost raportate în fiecare lună, iar situaţia ar putea deveni din ce în ce mai îngrjiorătoare.

Directorul adjunct al Copernicus, Samantha Burgess, a declarat pentru BBC că „evenimentele extreme legate de temperatură observate în această vară vor deveni din ce în ce mai intense”.

Spania a avut cea mai caldă lună august înregistrată vreodată, Finlanda a avut cea mai caldă lună august, iar Elveţia a avut a doua cea mai caldă lună august.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici