- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Valul de căldură toridă declanşează incendii de vegetaţie în Europa
Mii de pompieri s-au luptat miercuri cu peste 20 de incendii care au făcut ravagii în Portugalia şi în vestul Spaniei, ameninţând satele şi perturbând vacanţele turiştilor, pe fondul unui val de căldură care a împins temperaturile la peste 45 de grade Celsius în unele părţi ale Europei.
Valul de căldură toridă declanşează incendii de vegetaţie în Europa
În Franţa, sute de pompieri, sprijiniţi de 6 avioane cu apă, au luptat împotriva a două incendii de vegetaţie în sud-vestul ţării, care au dus la evacuarea a mii de rulote, a declarat prefectul Girondei, Fabienne Buccio, potrivit Reuters.
În Santiago de Guarda, districtul portughez central Leiria, Albertina Francisco se străduia să îşi stăpânească lacrimile în timp ce un nor de fum negru se ridica deasupra micului sat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
"A fost foarte greu", a spus Francisco, în vârstă de 42 de ani, care îşi ajuta sora bolnavă să se evacueze. "Nimeni nu a ajutat - pompierii şi avioanele au ajuns aici abia acum... Statul trebuie să facă mai mult pentru a ne ajuta".
Unii săteni au salvat animale de companie, în timp ce alţii i-au ajutat pe pompieri să lupte cu flăcările.
În Leiria, unde peste 3.000 de hectare au ars până acum, autorităţile au blocat autostrăzile principale şi străzile secundare, deoarece vântul puternic a îngreunat lupta pompierilor împotriva flăcărilor. Cea mai importantă autostradă din Portugalia, care leagă capitala Lisabona de Porto, a fost, de asemenea, blocată din cauza unui alt incendiu mai la nord.
Aproape 900 de pompieri se luptau cu trei incendii active numai în Leiria, în timp ce în întreaga Portugalie continentală erau 2.841 de pompieri la sol şi 860 de vehicule.
În sudul Portugaliei, în regiunea Algarve, populară printre turişti, un incendiu a izbucnit în oraşul Faro şi s-a extins la staţiunea de lux Quinta do Lago. Videoclipurile au arătat flăcările apropiindu-se de vile, arzând palmieri şi părţi din terenurile de golf.
Aproximativ jumătate din Portugalia, afectată de secetă, va rămâne joi în alertă roşie pentru condiţii de căldură extremă, cele mai ridicate temperaturi fiind aşteptate în districtele Santarem şi Castelo Branco, a anunţat institutul meteorologic IPMA.
Cea mai ridicată temperatură de miercuri a fost înregistrată în oraşul central Lousa, la 46,3 grade Celsius, cu un grad sub recordul din 2003.
Cel puţin 135 de persoane au suferit răni, în principal minore, de când au început incendiile de vegetaţie în Portugalia, săptămâna trecută, iar aproximativ 800 de persoane au fost evacuate din casele lor, potrivit Autorităţii de Protecţie Civilă.
Totodată, peste 2.700 de hectare au ars până în prezent în regiunea franceză Gironde. Cel mai mare dintre cele două incendii se află în jurul oraşului Landiras, la sud de Bordeaux, unde drumurile au fost închise şi 500 de locuitori au fost evacuaţi.
Celălalt se află de-a lungul coastei atlantice, în apropierea emblematicei "Dune du Pilat" - cea mai înaltă dună de nisip din Europa - situată în zona golfului Arcachon, deasupra căreia au fost văzuţi nori grei de fum întunecat ridicându-se pe cer.
Incendiul respectiv a dus la evacuarea preventivă a 6.000 de persoane din cinci campinguri din jur. Aceştia au fost duşi la un centru expoziţional local pentru a se adăposti.
În ajunul Zilei Bastiliei, prefectura Gironde a interzis până luni toate focurile de artificii în oraşele şi satele aflate în imediata apropiere a pădurilor.
Având în vedere că schimbările climatice provocate de om declanşează secete, se aşteaptă ca numărul incendiilor de vegetaţie extreme să crească cu 30% în următorii 28 de ani, potrivit unui raport al ONU din 2022, publicat în februarie.
Miercuri, temperaturile caniculare au cuprins, de asemenea, vastul bazin al fluviului Yangtze din China. Pompierii au lichidat un incendiu de pădure în apropiere de oraşul turistic Datca din Turcia, iar cererea de energie electrică din Texas a atins un nivel record, deoarece consumatorii şi-au pornit aparatele de aer condiţionat pentru a scăpa de căldură.
În regiunea Extremadura din vestul Spaniei, la graniţa cu Portugalia, pompierii s-au luptat cu un incendiu care a cuprins provincia Salamanca din regiunea Castilia şi Leon, arzând peste 4.000 de hectare.
Părţi din regiunile Extremadura, Andaluzia şi Galicia au fost declarate în alertă roşie pentru căldură extremă, a anunţat serviciul de meteorologie spaniol AEMET, adăugând că cea mai ridicată temperatură din ţară a fost miercuri de 45,6 grade Celsius în provincia Huelva.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO