2.000 de oameni aşteaptă să ocupe posturi de miniştri, consilieri şi directori în noul guvern. Toţi se înghesuie la un salariu de maxim 1.000 de euro/lună

Peste 2.000 de consilieri, secretari de stat şi şefi ai instituţiilor deconcentrate din subordinea ministerelor urmează să fie înlocuiţi în noul guvern condus de Victor Ponta, iar miza pentru o funcţie în înalta administraţie publică nu o reprezintă salariile, care nu depăşesc 1.000 de euro pe lună, ci posibilitatea afacerilor colaterale care vin odată cu poziţia.

Urmărește
680 afișări
Imaginea articolului 2.000 de oameni aşteaptă să ocupe posturi de miniştri, consilieri şi directori în noul guvern. Toţi se înghesuie la un salariu de maxim 1.000 de euro/lună

2.000 de oameni aşteaptă să ocupe posturi de miniştri, consilieri şi directori în noul guvern. Toţi se înghesuie la un salariu de maxim 1.000 de euro/lună (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Nu prea văd să se înghesuie specialişti care să ocupe prin concurs posturile de management din administraţie pentru câteva luni, majoritatea aşteptând să facă acest lucru după alegeri. Probabil că există o «clientelă» a fostului executiv care va pleca şi care va fi înlocuită de o «clientelă» a noului guvern, oameni care, din experienţa mea, nu prea sunt dispuşi să muncească", a spus profesorul Dumitru Miron de la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice.

Una dintre cele 15 măsuri economice pe care Victor Ponta a promis că le va introduce în următoarele şase luni se referă la depolitizarea structurilor deconcentrate din subordinea ministerelor, susţinând că de la secretar de stat în jos, fiecare post trebuie ocupat prin concurs.
O analiză a ZF arată că în cele 42 de judeţe există un număr de aproape 1.500 de unităţi ale serviciilor publice deconcentrate din subordinea ministerelor - altele decât agenţiile guvernamentale - care întregesc tabloul unei administraţii sufocate de birocraţie şi imposibil de profesionalizat din cauza controlului politic.
Împărţirea funcţiilor în deconcentrate a fost în ultimii ani principala miză politică în teritoriu, dar şi cauza supradimensionării sistemului. Primul pas pe care ar trebui să-l facă noul guvern, pentru că tot a clamat transparentizarea şi depolitizarea la nivelul structurilor din administraţie, este înfiinţarea unui portal sau a unei secţiuni pe site-ul Guvernului prin care cetăţenii să vadă, în timp real, ce posturi de conducere sunt disponibile şi dacă pot să aplice pentru acestea, dar şi cine a câştigat concursurile de angajare, cu nume şi date din CV-urile fiecăruia.
Citeşte mai multe despre noul guvern pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici