- Home
- Politic
- (15.02.2024, 19:47)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Adrian Sârbu: Votul direct, uninominal şi electronic va elimina preşedintele-arbitru. Singurul arbitru vei fi tu, votantul!
- Un sondaj Mediafax-ZF- Aleph News arată că 56% din cei 10.000 de respondenţi nu sunt de acord ca funcţiile de premier şi preşedinte să fuzioneze într-o singură funcţie executivă care să fie votată direct şi uninominal, în timp ce 44% sunt de acord.
- Instituţia prezidenţială s-a dovedit inutilă, iar un deziderat al revizuirii Constituţiei ar trebui să fie trecerea la modelul american unde preşedintele SUA este şi premier.
- Ales direct, uninominal şi electronic, preşedintele va deveni cea mai importantă putere executivă care se va ocupa de dezvoltarea României, de apărarea ei şi de administrarea banilor cetăţenilor în interesul şi folosul lor, afirmă Adrian Sârbu.
Urmărește
611 afișări
Nemo: Prima întrebare. În România, Executivul e reprezentat de două instituţii: instituţia preşedintelui şi instituţia prim-ministrului. Eşti de acord să fuzioneze într-o singură autoritate executivă, preşedinte/premier, pe care să o votezi direct şi uninominal? A doua întrebare. Ai fost de acord să votezi electronic şi uninominal. Eşti de acord ca fiecare funcţie publică să aibă doar două mandate, fiecare mandat să fie de maximum 5 ani? Iar a treia întrebare: Eşti de acord ca pentru accederea în orice funcţie publică fiecare candidat să se înscrie cu un proiect-contract în baza căruia să fie evaluat anual de către cei care l-au votat? Şi acum să vedem răspunsurile. DA- 44%, NU-56%. Deci, nu vor un Hagi care să şi decidă. Vor un Hagi care să aibă idei, dar care să nu poată să le pună în practică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Adrian Sârbu: Vor un Klaus Iohannis. Eu sunt foarte mirat de votul ăsta.
Hofi: Eu aş fi vrut să se unească. Eram pentru unirea funcţiilor preşedinte/premier, să fie unul singur, cum este şi în America.
Nemo: Repet, americanii nu au trăit în comunism. Nu ştiu ce înseamnă să ai un tătuc şi de ăla să depindă totul. Nu, românii vor control. Vor ca o instituţie să o controleze pe cealaltă.
Adrian Sârbu: Tu spui aşa: „domne, românii nu au încredere în Parlament pentru că e compromis”. Nu au încredere în Guvern şi atunci spui: „domne, mai bine să rămânem aşa”, cu două funcţii executive dintre care funcţia preşedintelui e o funcţie de control. Noi am arătat data trecută că funcţia preşedintelui e singura funcţie de putere din România. Hai să vă reamintesc de ce am ajuns aici.
Instituţia preşedintelui este o instituţie degeaba. Cheltuieşte sute de milioane şi dacă mai pui sutele de milioane pe care le cheltuieşte mascat prin SPP, care este un serviciu exclusiv în slujba preşedintelui, realizezi că noi cheltuim probabil pentru aceste două instituţii, undeva la un miliard de lei, pentru o instituţie care ar trebui să fie efectivă, executivă şi nu este. De ce? Ca să ne lăudăm noi cu o tichie de mărgăritar numită preşedintele-controlor? Nu e deloc preşedintele-controlor. În cazul lui Klaus Iohannis a fost preşedintele-chiulangiu. Şi-a abandonat din prima zi... e preşedintele al cărui palmares e egal cu nimic.
Cred că trebuie să te gândeşti, te rog, sigur, decizia îţi aparţine, că într-o viitoare schimbare a Constituţiei către care trebuie să mergem odată cu votul electronic, cu votul uninominal, noi trebuie să ne aşezăm după modelul american, singurul eficient. Evident, asta înseamnă că parlamentul nu se alege pe listă. Tu ai spus-o. Vrei să-l alegi direct. Evident, asta înseamnă că funcţiile principale executive nu se aleg pe listă şi în primul rând preşedintele. Dar cel mai important lucru este următorul: în momentul în care vei alege direct nu va mai fi preşedintele-arbitru. Vei fi tu arbitru.
Şi preşedintele este cel mai important executiv, cel mai capabil român din acel moment, de a derula un proiect de creştere a României, Românie care are nevoie azi de apărare şi nu e apărată, are nevoie de copii, nu populaţie, care să fie crescuţi şi educaţi. Nu se ocupă de asta. Şi, mai presus de toate, are nevoie de a-ţi administra banii tăi care, astăzi, sunt 130 şi ceva de miliarde de euro în buget, cu pensii, alocaţii, cu tot ce vrei, de a-ţi administra aceşti bani în interesul şi în folosul tău. Principiile Constituţiei sunt OK. Execuţia instituţiilor sau propunerile de execuţii nu sunt în regulă sau se dovedesc astăzi a fi desuete. Asta cred eu. Singurul arbitru într-o ţară în ziua de astăzi eşti tu, votantul. Şi din acest punct vedere nu ai nevoie să-l ai pe dl. Klaus Iohannis arbitru.
Un sondaj Mediafax-ZF-Aleph News dezbătut în ediţia de săptămâna trecută a emisiunii Ştiu pe ce lume trăiesc arată că 66% din cei 10.000 de respondenţi sunt de acord cu introducerea votului electronic şi 34 % împotrivă. Aceşaşi sondaj arată că 72% susţin ca toţi cei care ocupă funcţii publice să fie aleşi direct, uninominal, în timp ce 28% nu sunt de acord.
Rezultatele sondajului Mediafax-ZF-Aleph News:
- În România, Executivul e reprezentat de două instituţii: instituţia preşedintelui şi instituţia prim-ministrului. Eşti de acord să fuzioneze într-o singură autoritate executivă, preşedinte/premier, pe care să o votezi direct şi uninominal?
DA - 44%
NU - 56%
- Ai fost de acord să votezi electronic şi uninominal. Eşti de acord ca fiecare funcţie publică să aibă doar două mandate, fiecare mandat să fie de maximum 5 ani?
DA - 77%
NU - 23%
- Eşti de acord ca pentru accederea în orice funcţie publică fiecare candidat să se înscrie cu un proiect-contract în baza căruia să fie evaluat anual de către cei care l-au votat?
DA - 90%
NU - 10%
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Adrian Sârbu: Ghinion! Puterea nu e a cetăţenilor, ci a preşedintelui şi serviciilor secrete care s-au infiltrat în toată societatea
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe