- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (31.10.2012, 12:56)
- Liviu Dadacus ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ALEGERI PARLAMENTARE - Bacău: Semnatarul muzicii din "Piraţii din Caraibe 3", candidat în Buhuşi
Oferta electorală pentru parlamentare iese din tipare la Bacău, cuprinzând o surpriză de proporţii pentru băcăuani, prin candidatura, alături de "inamovibilii" Hrebenciuc, Vlase şi Iancu, a celui care a semnat coloana sonoră a filmului "Piraţii din Caraibe 3" – Damian Drăghici.
Urmărește
2051 afișări
Damian Draghici (Imagine: Octav Ganea / MediafaxFoto)
Astfel, în acest moment, deputaţii în funcţie sunt: Colegiul 1 – Tudor Chiuariu (PNL); Colegiul 2 – Adrian Popescu (PDL); Colegiul 3 – Ionel Palăr (PNL); Colegiul 4 – Gheorghe Antochi (PSD); Colegiul 5 – Mihai Banu (PNL, apoi PDL); Colegiul 6 – Valerian Vreme (PDL); Colegiul 7 – Vasile Gherasim (PDL); Colegiul 8 – Iulian Iancu (PSD); Colegiul 9 – Viorel Hrebenciuc (PSD); Colegiul 10 – Gabriel Vlase (PSD).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Senatori în funcţie sunt: Colegiul 1 - Gabriel Berca (PDL); Colegiu 2 - Vasile Nistor (PNL, PDL, apoi PC); Colegiul 3 - Radu Cătălin Mardare (PSD); Colegiul 4 - Elena Mitrea (PSD).
Oferta USL
La alegerile parlamentare din 9 decembrie USL propune următorii candidaţi pentru Camera Deputaţilor: Colegiul 1 – Nicu Marcu (PNL); Colegiul 2 – Cosmin Necula (PSD); Colegiul 3 – Lucian Ciubotaru (PNL); Colegiul 4 – Lucian Şova (PSD); Colegiul 5 – Viorica Marcu (PNL); Colegiul 6 – Constantin Avram (PC); Colegiul 7 – Ionel Paler (PNL); Colegiul 8 – Iulian Iancu (PSD); Colegiul 9 – Viorel Hrebenciuc (PSD); Colegiul 10 – Gabriel Vlase (PSD).
La Senat, USL avansează următoarele propuneri: Colegiul 1 – Vasile Nistor (PC); Colegiul 2 – Dragoş Luchian (PNL); Colegiul 3 – Dan Tătaru (PSD); Colegiul 4 – Damian Drăghici (UNPR).
Oferta ARD
Pe de altă parte, propunerile ARD pentru Camera Deputaţilor sunt următoarele: Colegiul 1 – Mircea Sprianu (Noua Republică); Colegiul 2 – Adrian Popescu; Colegiul 3 – Gabriel Berca; Colegiul 4 – Eugen Ochenatu; Colegiul 5 – Mihai Banu; Colegiul 6 – Valerian Vreme; Colegiul 7 – Iulian Busuioc; Colegiul 8 – Cristian Cucuianu; Colegiul 9 – Cosmin Curelea; Colegiul 10 – Petrică Mihăilă.
La Senat, ARD avansează următoarele propuneri: Colegiul 1 – Constantin Drăgănuţă; Colegiul 2 – Ion Marian; Colegiul 3 – Costel Busuioc; Colegiul 4 – Sorin Umbrărescu (Forţa Civică).
Propunerile ARD au ajuns la această formă după ce candidaturile lui Mihai Rusu şi Eugen Burcă au fost respinse de Comisia Macovei.
Astfel, din cei 14 parlamentari actuali de Bacău doar 11 vor să-şi reînnoiască mandatele.
Chiuariu şi Gherasim părăsesc Bacăul; Antochi, Mitrea şi Mardare nu mai candidează
Din cei 11, nouă parlamentari candidează tot în Bacău, în timp ce alţi doi - liberalul Tudor Chiuariu şi democrat-liberalul Vasile Gherasim - au plecat să candideze în colegii din Mehedinţi, respectiv Bucureşti Sectorul 1. Cei trei parlamentari care nu mai candidează pentru noi mandate sunt Gheorghe Antochi, Elena Mitrea şi Cătălin Mardare.
Potrivit informaţiilor vehiculate de presa locală şi unor surse locale, Gheorghe Antochi a renunţat la a mai candida pentru un nou mandat, declarându-se "scârbit" de politică.
Pe de altă parte, Elena Mitrea nu şi-a mai găsit un nou loc pe lista cu candidaturi, fiind "sfătuită" să renunţe din cauza unor probleme legate de eventuala, posibila existenţă a unui punct comun între trecutul său şi fosta Securitate.
Cătălin Mardare, în schimb, potrivit aceloraşi surse, a renunţat la cariera politică pentru una diplomatică, el urmând să plece consul în Spania, la Castellon.
Cel mai bogat parlamentar al Bacăului renunţă la un nou mandat
Gheorghe Antochi este considerat de jurnaliştii din Bacău cel mai bogat parlamentar din judeţ. Declaraţia de avere a acestuia, postată pe site-ul Camerei, arată că Antochi este chiar unul dintre cei mai bogaţi parlamentari din Legislatuvul încă în funcţie.
Fost preşedinte al SC Agricola Internaţional Bacău, Antochi deţine patru terenuri agricole însumând circa 65.000 de metri pătraţi în trei judeţe, Bacău, Botoşani şi Suceava, două terenuri forestiere însumând 6.500 de metri pătraţi în judeţele Suceava şi Botoşani şi trei terenuri categoria intravilan însumând circa 20.000 de metri pătraţi în Bacău, Voluntari (Ilfov) şi Suceava.
Antochi deţine un apartament în Bacău, două case în Bucureşti şi Bacău şi două spaţii comericale în Bacău. De asemenea, are bijuterii în valoare de 6.000 de euro.
Deputatul are opt conturi curente, cel mai mare în valoare de 1.400.000 de lei, şi cinci depozite bancare, cel mai mare în valoare de 320.000 de euro şi deţine 20% din SC Agricola Internaţional SA Bacău, în valoare nominală de circa 11.000.000 de lei, dar şi acţiuni la alte nouă firme.
Ca parlamentar, s-a remarcat în mandatul 2008-2012 prin participarea la 80% din sesiunile de vot final desfăşurate la Camera Deputaţilor. Antochi a iniţiat 47 de propuneri legislative şi a luat cuvântul de 27 de ori.
Surpriză: Damian Drăghici, singurul român câştigător al unui Grammy şi omul care a semnat coloana sonoră de la "Piraţii din Caraibe 3", candidează în Buhuşi
Artistul Damian Drăghici, consilier al premierului Victor Ponta pentru problemele romilor, va candida într-un colegiu pentru Senat (Buhuşi) pe listele USL, din partea UNPR. Damian Drăghici a fost ambasador pentru minoritatea romă în Anul European al Egalităţii de Şanse pentru Toţi (2007) şi în anul European al Dialogului Intercultural (2008).
Drăghici este singurul muzician român care a câştigat un premiu Grammy. El a realizat 17 albume, a colaborat cu Richard Marx, Hans Zimmer, David Foster şi a apărut ca şi cap de afiş alături de James Brown, Joe Cocker, Shaggy, Cyndi Lauper, Zucchero, The Gipsy Kings.
Este considerat unul dintre naiştii "desăvârşiţi" ai lumii şi un "vizionar" în muzică. Drăghici a semnat coloana sonoră a filmului "Piraţii din Caraibe 3".
Artistul a fugit din România cu şase luni înainte de Revoluţia din 1989, ajungând în Grecia după ce a traversat Iugoslavia. Provine dintr-o familie de lăutari şi a început să cânte de la 3 ani la nai, contrabas, pian, ţambal, acordeon.
"Eternul" Hrebenciuc candidează pentru al şaselea mandat de deputat
Viorel Hrebenciuc candidează în acelaşi colegiu - Slănic Moldova, Târgu Ocna.
Viaţa lui Hrebenciuc este strâns legată de Bacău, el fiind în 1990 primarul Bacăului, apoi prefect de Bacău. În 1992, Hrebenciuc a fost şeful de campanie al lui Ion Iiliescu. Este deputat din 1992, cumulând cinci mandate consecutive. Acum cere votul băcăuanilor pentru al şaselea mandat.
În 1992-1996 Hrebenciuc a fost secretar general al Guvernului. A fost vicepreşedinte al PSD din 1992 până în 2004 şi lider de grup parlamentar la Camera Deputaţilor în diferite legislaturi. A fost vicepreşedinte al Camerei între 2000 şi 2004, funcţie pe care o deţine şi în prezent.
Hrebenciuc este căsătorit, soţia sa desfăşurâdu-şi activitatea la Nuclear Electrica Bucureşti. Cei doi au împreună un băiat, Andrei, care a avut, pentru o perioadă, o relaţie cu fiica preşedintelui Traian Băsescu.
Hrebenciuc şi-a "adjudecat" în decursul timpului calificative precum "sforarul PSD", "negociator-şef al PSD", dar şi porecle cum ar fi "guzganul rozaliu", căpătată de la jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Toate acestea au la bază faptul că Hrebenciuc a supravieţuit în politica românească, menţinându-se la vârful deciziei, fiind în apropierea lui Iliescu, Năstase, Geoană, şi, acum, a lui Ponta.
Hrebenciuc s-a aflat în conflict deschis cu preşedintele Traian Băsescu, cei doi schimbând unele declaraţii deosebit de dure, şi a fost văzut ca artizanul celor două proceduri de suspendare. Cu toate acestea, în plin scandal mediatic între cei doi, în 2007, Băsescu şi Hrebenciuc au discutat, timp de aproape o oră, la Green Hours, la câţiva metri de jurnalişti, despre "priorităţile legislative" care trebuie să treacă de Parlament.
După ce Mircea Geoană a pierdut alegerile prezidenţiale din 2009, Hrebeniciuc a fost unul dintre protagoniştii episodului ezoteric "Flacăra Violet", prin intermediul căruia s-au devoalat publiclului atacurile energetice la adresa lui Geoană sau faptul că Băsescu este foarte puternic joia.
Hrebenciuc este, prin comparaţie cu Antochi, un deputat modest din punct de vedere financiar. Conform declaraţiei sale de avere, el are un teren forestier de 500 de metri pătraţi în Slănic Moldova, oraş din colegiul său, pe care l-a dobândit în 1991.
În declaraţia de avere este trecută şi o casă de 200 de metri pătraţi, obţinută în 1999, care figurează pe numele fiului său, Andrei Hrebenciuc. El mai deţine două ceasuri marca Constantin Vacheron în valoare de 8.000, respectiv 6.000 de euro, precum şi tablouri ale unor pictori contemporani, ce însumează 6.000 de euro. Hrebeniciuc are un depozit bancar în valoare de 1.382 de euro deschis în 1998, precum şi un cont curent în valoare de 5.306 lire sterline deschis în 1998.
IPP precizează, într-un studiu publicat recent, că Hrebenciuc a avut cea mai redusă prezenţă nominală la voturile finale electronice în mandatul 2008-2012, el exprimând 580 de voturi la cele 2142 de sesiune de vot şi realizând, astfel, o prezenţă de 27%.
Gabriel Vlase, milionar în dolari, candidează pentru al treilea mandat
Deputatul Gabriel Vlase este unul dintre social-democraţii care îşi păstrează colegiul şi cere votul băcăuanilor pentru al treilea mandat. De fapt, Hrebenciuc, Vlase şi Iulian Iancu au rămas în colegiile în care au candidat şi în 2008 .
Spre deosebire de Hrebenciuc, Vlase se încadrează mai degrabă, potrivit declaraţiei de avere, în categoria lui Antochi. Conform declaraţiei de avere postată pe site-ul Camerei, Vlase deţine 80% din acţiunile SC Sagatrans SA Bacău, a căror valoare totală la zi este de 1.000.000 de dolari.
Potrivit aceleiaşi surse, Vlase a împrumutat Saga Trans cu 50.000 de Euro şi 72.000 de lei. Vlase menţionează că SC Sagatrans SA deţine acţiuni la SC Saga SRL Bacău – 98,6%, SC Best Media Consulting SRL – 80% şi la SC 100% Net România – 27%. În 2010, Vlase a luat un împrumut de la Vlase Constantin în valoare de 40.000 de euro şi a contractat, tot în 2010 ,un credit bancar de 150.000 de euro.
Potrivit declaraţiei de avere, soţia lui Vlase, Raluca Miriam, este angajată ca inginer la SC Saga Trans SRL, de unde a încasat un venit anual de 4.816 lei.
El deţine două terenuri categoria intravilan în Bacău şi două case de locuit tot în Bacău, una de 235 de metri pătraţi, cealaltă de 292 de metri pătraţi şi posedă bijuterii în valoare de 25.000 de Euro.
Vlase e născut în Bacău, este căsătorit şi are un copil, este doctor în ştiinţe militare şi informaţii la ANI (2010), a absolvit Institutul Diplomatic Român (2007), SNSPA – master în politici economice europene (2007), Colegiul Superior de Securitate Naţională (2006), Colegiul Naţional de Apărare (2004), MBA la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iaşi (2004) şi Institutul Politehnic Bucureşti (1996).
Vlase a fost subprefect la Bacău în guvernarea Năstase, iar în mandatul 2008-2012 a fost preşedinte al Comisiei de control SIE. Vlase este şi lector asociat la Universiattea Creştină "Dimitrie Cantemir", de unde a încasat un venit anual de 3.120 de lei.
Iulian Iancu, probabil viitor ministru al Economiei, candidează pentru al treilea mandat
Votul băcăuanilor pentru al treilea mandat îl cere şi Iulian Iancu, al cărui nume a fost vehiculat pentru portofoliul Economiei în actualul Cabinet Ponta, dar care este vehiculat în continuare pentru acest fotoliu în viitorul Executiv care se va naşte în urma alegerilor parlamentare.
Iancu este specialist în petrol şi gaze, domeniul său de expertiză stând şi la baza funcţiilor pe care le-a ocupat în decursul timpului. Iancu a deţinut, în actualul mandat, funcţia de preşedinte al Comisiei de Industrii şi Servicii a Camerei.
Iancu este doctor în ştiinţe - petrol şi gaze (2001) şi doctor în ştiinţe economice (2007). A studiat la University Business Scholl – Oxford între 1993 şi 1998. El a fost secretar de stat în ministerul Economiei în guvernarea Năstase.
Nici Iancu nu este un parlamentar sărac, potrivit declaraţiei de avere, însă nu se înscrie în categoria milioanarilor Antochi şi Vlase. El deţine patru terenuri categoria intravilan în Moeciu, Mediaş, Sovata şi Bucureşti, un apartament în Bucureşti de 143 de metri pătraţi şi o casă de locuit în Bucureşti, în suprafaţă de 657 de metri pătraţi. Iancu mai are un autoturism Mercedes din 2005 şi bijuterii în valoare de 7.000 de euro.
El deţine două conturi de 12.700 de lei, respectiv 76.000 de lei deschise în 2003, respectiv 2011. De asemenea, Iancu deţine acţiuni - el sau soţia - la Romexterra, Azomureş, Carpatica, în valoare de circa 73.000 de lei.
În mandatul 2008-2012, Iancu a fost prezent la 1.222 de voturi din 2142, realizând o prezenţă de 57%.
Ceilalţi candidaţi creditaţi de USL sunt următorii: Ionel Paler (PNL), deputat actual, care cere votul pentru al treilea mandat; Nicu Marcu (PNL), fost secretar general ANAF, fost preşedinte al Consiliului Naţional de Integritate, fost director general la Loteria Română, fost director economic Romsilva; Cosmin Necula (PSD), liderul tinerilor soical-democraţi băcăuani, fost consilier de stat la cabinetul vicepremierului Dan Nica în Guvernul PSD-PDL; Lucian Ciubotaru (PNL), consilier local; Lucian Şova (PSD), vicepreşedinte PSD Bacău, preşedinte al CA al Spitalului Judeţean; Viorica Marcu (PNL), consilier judeţean; Constantin Avram, preşedinte PC Bacău; Vasile Nistor (PC), deputat din 1990 până în 2004, actual senator, fost PDL, fost PNL; Dragoş Luchian (PNL), viceprimarul municipiului Bacău; Dan Tătaru (PSD), actual secretar de stat în MAE
ARD Bacău contratacă prin fostul ministru Berca
Oferta electorală a ARD este centrată în jurul preşedintelui organizaţiei PDL locale, senatorul Gabriel Berca, fost ministru de Interne în Cabinetul Ungureanu. El se confruntă pentru un post de deputat în Colegiul 3 cu Lucian Ciubotaru de la PNL.
Berca a fost secretar general adjunct al PDL, a fost prefect de Bacău în 2005-2008, apoi şef al SGG timp de aproape un an în Cabinetul Tăriceanu, fiind ales senator în 2008 pe listele PNL, partid pe care l-a părăsit în favoarea PDL.
Berca este inginer, licenţiat în 1994 al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor al Universităţii Politehnice din Bucureşti. Înainte de a intra în administraţia de stat a lucrat ca inginer proiectant (1995-2000 la SC Robinete SA), director de marketing al publicaţiei Monitorul de Bacău (2000), director de vânzări la firma SC Prod Cressus SA (2001-2004), iar în 2004 a fost consilier al directorului general al SC CET SA din Bacău.
În 2005, după ce a devenit prefect de Bacău, a absolvit cursuri de formare specializată la Institutul Naţional de Administraţie (INA) din Bucureşti şi la Şcoala Naţională de Administraţie ENA din Paris, Franţa. A urmat, în 2006-2007, cursurile unui master în domeniul Management şi Legislaţie, la Universitatea "Gheorghe Asachi" din Iaşi.
Berca are o datorie de 46.000 de euro la Porche Leasing România pentru achiziţionarea unui autoturism WV Passat pentru care a achitat un avans de circa 17.000 de euro.
Berca a depus 29 de iniţiative legislative şi a luat cuvântul tot de atâtea ori.
Unii dintre candidaţii ARD - datori la bănci, dar şi unii altora; Banu, cel mai îndatorat parlamentar din Bacău
Unii dintre candidaţii pe care ARD i-a creditat în Bacău pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie sunt persoane care au cumulat diverse datorii, unele la bănci, altele chiar la colegi de listă, spre deosebire de oponenţii lor de la USL. În situaţia aceasta se află actualul deputat Mihai Banu, care îi datorează colegului de listă, candidat la Senat din partea Forţei Civice, Sorin Umbrărescu (norat public), suma de 284.000 de lei, conform declaraţiei de avere de pe site-ul Camerei.
Banu este unul dintre cei mai îndatoraţi parlamentari ai Bacăului. El are datorii de 126.000 de franci elveţieni la Milenium Bank, de 64.000 de lei la Milenium Bank şi Bancpost, de 100.000 de euro la Banu Lucian şi Cătălina şi de 284.000 de lei la Sorin Umbrărescu. Banu deţine două terenuri intravilan şi două case de locuit
El provine din PNL, ca şi Berca. A iniţiat 40 de propuneri legislative şi a luat cuvântul de 19 ori în mandatul actual. Mihai Banu cere votul băcăuanilor pentru al doilea mandat.
Un alt deputat actual care cere votul pentru al doilea mandat este Adrian Popescu.
Popescu are datorii de 25.000 de lei la BRD, de 45.000 de euro la BRD, de 10.000 euro la Banca Transilvania şi de alţi 3800 de euro la BRD. El a iniţiat 22 de propuneri legislative şi a luat cvântul de patru ori în actualul mandat. Popescu are un apartament şi o casă de locuit.
Valerian Vreme, actual deputat, cere votul pentru al doilea mandat. Şi el are datorii de 106.000 lei la BCR Oneşti
Vreme are două terenuri categoria intravilan şi unul agricol în Oneşti, unde mai deţine o casă de locuit şi două spaţii comerciale. El are un depozit de 86.000 de lei la BCR Oneşti, acţiuni la Erste Bank de 34.000 de euro şi a acordat unei persoane fizice un împrumut de 35.000 de euro. Vreme a iniţiat 26 de propuneri legislative şi a luat cuvântul de 10 ori în actualul mandat.
Ceilalţi candidaţi propuşi de ARD sunt: Mircea Sprianu (Noua Republică), avocat, preşedintele Comisiei de Arbitraj şi Integritate a filialei Noua Republică Bacău; Eugen Ochenatu, consilier judeţean; Iulian Busuioc - consilier judeţean; Cristian Cucuianu, fost senator PD, director ITM Bacău; Petrică Mihăilă, consilier judeţean; Constantin Drăgănuţă, consilier judeţean; Ion Marian, liderul sindicatului de la RAFO; Costel Busuioc, medic veterinar, şeful Biroului de Control al DSVSA şi preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari.
Primarul-golgheter Curelea, contracandidatul lui Hrebenciuc
ARD l-a desemnat pe Cosmin Curelea, fost conservator, drept contracandidatul lui Viorel Hrebenciuc în Colegiul 9, Camera Deputaţilor.
Cosmin Curelea a fost primar al localităţii Caşin, el activând o perioadă ca profesor de sport.
Curelea a înfiinţat, ca primar, o echipă de fotbal în comună - Măgura Caşin -, care a jucat în liga a V-a.
Curelea a ajuns cunoscut în lumea microbiştilor drept "singurul primar-fotbalist din judeţul Bacău" sau "primarul-golgheter".
Material realizat de Liviu Dădăcuş, liviu.dadacus@mediafax.ro.
Citeşte şi:
ALEGERI PARLAMENTARE în Alba: Teodor Atanasiu, cântăreţul Ionuţ Fulea şi foşti prefecţi, printre candidaţi
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: ALEGERI PARLAMENTARE în Buzău: Cezar Preda, fostul şef CJ Victor Mocanu şi fiul acestuia, printre candidaţi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe