- Home
- Politic
- SUCEAVA, (28.10.2012, 13:23)
- Tibi Bujdei ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ALEGERI PARLAMENTARE în Suceava: Flutur, un "greu" al PDL, are contracandidat la Senat un medic intrat de opt luni în politică
Doi foşti preşedinţi ai CJ Suceava, trei foşti prefecţi şi un fost secretar general al Guvernului vor cere votul sucevenilor pentru a deveni parlamentari. Gheorghe Flutur, politician cu state vechi în PDL, vrea sa redevină senator, având contracandidat un medic intrat în politică în februarie.
Urmărește
2081 afișări
Gheorghe Flutur (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)
În judeţul Suceava sunt patru colegii uninominale pentru Senat şi zece pentru Camera Deputaţilor. Pe lângă aceste locuri, din judeţ mai candidează pentru Camera Deputaţilor, dar pentru locurile pentru minorităţile naţionale, Ghervaze Longher, din partea Uniunii Polonezilor din România şi Mircea Grosaru din partea Asociaţiei Italienilor din România.
Pentru cele patru colegii uninominale pentru Senat, USL Suceava îi propune pe vicepreşedintele filialei PSD Neculai Bereanu, pe medicul Tiberius Brădăţan (PSD), pe preşedintele executiv al PSD Suceava, Ovidiu Donţu, şi pe prim-vicepreşedintele PC Suceava, avocatul Mihai Neagu. În cele zece colegii de deputat vor candida din partea USL liderul PNL Suceava, Alexandru Băişanu, preşedintele PC Suceava, Paul Rusu, deputatul PSD Eugen Uricec, deputatul PSD Ioan Stan, senatorul PSD Gavril Mârza, liberalul Constantin Galan, om de afaceri din Rădăuţi, preşedintele Partidului Verde, Ovidiu Iane, deputatul PSD Eugen Bejinariu, deputatul PNL Dumitru Pardău şi liderul studenţilor liberali Radu Surugiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În cele patru colegii pentru Senat, Alianţa România Dreaptă îi va susţine pe secretarul general al PDL Gheorghe Flutur, pe fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Anton Irimie, vicepreşedintele PDL Suceava Corneliu Popovici şi fostul director al Poştei Române Marius Vatavu.
Pentru funcţiile de deputaţi, ARD îi propune pe deputatul PDL Sanda Maria Ardeleanu, deputatul PDL Ioan Bălan, vicepreşedintele PDL Suceava Vasile Ilie, fostul primar PDL din Fălticeni Vasile Tofan, fostul deputat Mihai Vitcu (PDL), senatorul PDL Orest Onofrei, şeful de cabinet al lui Onofrei, Daniel Ungurian, omul de afaceri Dumitru Mihalescul, deputatul PDL Dan Gabriel Gospodaru, iar din partea Forţei Civice candidează Ovidiu Milici, fost vicepreşedinte PSD Suceava.
Doi foşti deputaţi PDL, Dumitru Pardău şi Eugen Uricec, candidează la alegerile din 9 decembrie pentru un nou mandat, dar din partea USL, iar doi actuali senatori, Orest Onofrei de la PDL şi Gavril Mârza de la PSD, candidează acum pentru un post de deputat.
Flutur vrea să fie senator în cel mai mare colegiu din judeţ, având contracandidat un medic proaspăt intrat în politică
Gheorghe Flutur a intrat în politică în anul 2000, când a fost ales senator de Suceava pe lista PNL. În 2004, el a fost reales senator în judeţul Suceava pe lista Alianţei "Dreptate şi Adevăr", candidând pe locurile PNL, iar apoi a fost numit ministru al Agriculturii, funcţie din care a fost revocat după ce s-a alăturat platformei liberale a lui Theodor Stolojan şi Valeriu Stoica.
În 2007, Flutur a înfiinţat, alături de Theodor Stolojan, Partidul Liberal Democrat, care a fuzionat apoi cu Partidul Democrat, formând Partidul Democrat Liberal. La alegerile locale din 2008, Gheorghe Flutur a câştigat preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, învingându-l pe fostul preşedinte PSD al instituţiei, Gavril Mârza.
La alegerile locale din 10 iunie, Gheorghe Flutur a pierdut şefia Consiliului Judeţean, iar acum el le cere sucevenilor să îl aleagă senator, candidând în colegiul la care a renunţat Orest Onofrei, prim-vicepreşedinte al PDL Suceava, şi care cuprinde municipiul Suceava şi zona rurală din apropierea municipiului. De altfel, acesta este cel mai mare colegiu de Senat din judeţ.
Flutur spune că vrea să câştige mandatul de senator pentru a continua proiectele începute în cele două mandate de senator şi unul în administraţia judeţeană.
"Doresc să continui proiecte în Legislativ în special pentru mediul de afaceri, pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene şi descentralizare. Experienţa mea în politică şi administraţie vreau să o pun în slujba sucevenilor şi românilor", afirmă el.
Despre contracandidatul său de la USL, medicul Tiberius Brădăţan, Flutur spune că îl respectă şi că se consideră cel puţin la fel de tânăr ca acesta.
"Pe contracandidatul meu îl respect. Sunt convins că vom avea o campanie electorală civilizată. Şi eu am fost ca el şi mă consider cel puţin la fel de tânăr, cu forţă, energie şi determinare", a precizat liderul PDL.
Tiberius Brădăţan are 43 de ani şi este medic la Spitalul Judeţean, fiind şi purtătorul de cuvânt al unităţii medicale.
El a intrat în PSD în luna februarie şi a fost ales consilier local al municipiului Suceava în urma alegerilor locale. Brădăţan lucrează în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava din 1996, de la absolvirea facultăţii.
Tiberius Brădăţan a spus că în campania electorală intră considerând că se află într-o luptă cu sine însuşi pentru a explica electoratului care sunt proiectele sale, ce ţin în special de zona socială. El susţine că se diferenţiază din acest punct de vedere de contracandidatul său.
"Campania electorală nu o văd ca pe o luptă cu un alt candidat. Poate o luptă cu mine însumi pentru că vin dintr-o zonă de acţiune diferită de a celuilalt candidat şi vin cu dorinţa de a mă manifesta pe o altă parte a politicii, politica sanitară, de educaţie, politica socială, iar ceea ce mi se pare mie important este să transmit oamenilor ceea ce îmi propun ca ei să vină alături de mine", afirmă Brădăţan.
Un fost secretar de stat şi un om de afaceri, ambii consilieri judeţeni, contracandidaţi în acelaşi colegiu de Senat
În colegiul de munte al judeţului Suceava, care include staţiunile Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului, candidează fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Anton Irimie, actualul senator Sorin Fodoreanu din acest colegiu renunţând la o nouă candidatură.
Irimie a fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii în guvernele PDL, începând din ianuarie 2009 până la căderea Guvernului Ungureanu şi a fost propus să preia portofoliul Sănătăţii în noiembrie 2009, când se forma un nou guvern de către Liviu Negoiţă, care însă nu a ajuns să fie votat.
El a fost şeful Maternităţii Suceava în perioada 2007-2009 şi director al Spitalului Judeţean Suceava între 1992-1993 şi 2005-2006.
În timpul guvernării PSD, 2001-2004, Cristian Anton Irimie a fost şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.
Irimie a absolvit în 1978 Facultatea de Medicină din Bucureşti, a devenit medic primar în 1992, are studii masterale în management sanitar şi a urmat cursuri de management al serviciilor spitaliceşti şi de management în sănătate publică în Belgia, Olanda şi Grecia.
Cristian Irimie a fost membru PSD până în ianuarie 2007, când a trecut la PLD şi a devenit membru PDL în urma fuziunii PDL cu PLD.
El a fost ales consilier judeţean în CJ Suceava în urma alegerilor locale din iunie.
Contracandidatul lui Irimie din partea USL este omul de afaceri din Gura Humorului Neculai Bereanu, vicepreşedinte al PSD Suceava.
Bereanu a candidat şi la alagerile din 2008, pentru Camera Deputaţilor atunci, însă fără succes.
Neculai Bereanu este inginer şi are o firmă care comercializează produse şi utilaje pentru grădini şi pentru lucrătorii forestieri. În urma alegerilor locale din iunie el a fost ales consilier judeţean la Suceava.
În colegiul de Senat reprezentat acum de Gavril Mârza şi care cuprinde zona municipiului Fălticeni, USL îl susţine pe preşedintele executiv al organizaţiei judeţene şi preşedinte al organizaţiei municipale PSD Suceava, Ovidiu Donţu, care este director al cabinetului prefectului de Suceava.
Donţu a candidat în 2008 pentru funcţia de deputat în colegiul din municipiul Suceava, unde unul dintre contracandidaţi era preşedintele PNL Suceava, Alexandru Băişanu, dar funcţia a fost câştigată atunci de candidatul PDL Sanda Maria Ardeleanu.
În acest colegiu de Senat, ARD l-a propus pe Corneliu Popovici, fost secretar executiv al PSD Suceava până în 2009. Popovici a fost secretar de stat în Ministerul Turismului în Guvernul format de PDL şi PSD, iar după retragerea PSD de la guvernare el a demisionat din partid şi a devenit consilier al ministrului Dezvoltării Elena Udrea.
Popovici mai este cunoscut şi din imaginile oferite de televiziuni, când Elena Udrea pleca de la comisia parlamentară de anchetă privind activitatea sa de ministru al Turismului, iar acesta i-a chemat liftul.
În colegiul de Senat care include municipiul Rădăuţi şi oraşul Siret, USL îl propune candidat pe prim-vicepreşedintele PC Suceava Mihai Neagu.
Mihai Neagu are 56 de ani, este avocat în Baroul Suceava şi deţine funcţia de prim-vicepreşedinte al PC Suceava. Candidatul USL în acest colegiu a fost judecător timp de 10 ani la Judecătoria din Rădăuţi şi are o activitate de avocat de 16 ani.
Actualul senator din colegiu, Tiberiu Prodan nu a mai fost dorit de organizaţia PNL pentru această funcţie. Prodan a fost ales de două ori senator PNL, dar în 2009 el a părăsit PNL şi s-a înscris în PDL, iar în iulie a anunţat că revine în PNL. Acest gest nu i-a determinat însă pe liberalii suceveni să-i acorde sprijinul pentru o nouă candidatură.
Contracandidatul lui Neagu din partea Alianţei România Dreaptă este democrat-liberalul Marius Vatavu, fost director general al Companiei Naţionale Poşta Română în cursul anului 2009. El a fost ales consilier judeţean în 2004 şi 2008, iar din 2004 şi până în ianuarie 2009 a fost director al Agenţiei Teritoriale a Taberelor şi Turismului Şcolar Suceava şi al Direcţiei Judeţene pentru Tineret Suceava. În prezent, Vatavu este preşedinte al filialei Confederaţiei Patronatului Român din Suceava şi director al unei firme de consultanţă în management.
Cel mai vechi deputat din judeţul Suceava, Ioan Stan (PSD), candidează pentru un nou mandat în colegiul rural Fălticeni
Cel mai vechi deputat din judeţul Suceava, Ioan Stan, vicepreşedinte PSD care activează în Camera Deputaţilor din anul 2000, candidează pentru un nou mandat în colegiul care include zona rurală a municipiului Fălticeni. În ultima legislatură, el a fost autor sau coautor pentru 57 de propuneri legislative, din care zece au devenit legi.
Dacă atunci când a fost ales deputat avea un autoturism Daewoo şi două autocamioane, acestea nu mai apar în ultima declaraţie de avere, el deţinând un autoturism Mercedes cumpărat în 2002, dar şi bijuterii în valoare de 6.000 de euro, dobândite în perioada 1980-2010. Deputatul deţine împreună cu soţia o casă cu o suprafaţă de 1356 de metri pătraţi în Fălticeni, dar are şi o casă în comuna Spătăreşti şi un apartament în Iaşi. El mai are un cont în care deţine 310.000 de lei.
Stan spune că îşi propune ca în următorul mandat să desăvârşească proiectul pe care l-a început în colegiul său.
"Candidez pentru că am avut, eu şi colegii mei, un plan de acţiune pentru dezvoltarea colegiului. Am făcut multe din acest proiect de dezvoltare, dar trebuie să desăvârşesc în următorul mandat ceea ce ne-am propus, cu colegii mei şi cu primarii din zonă", a spus Ioan Stan.
Contracandidatul din partea ARD al lui Ioan Stan este Mihai Vitcu, fost deputat PSD în legislatura 1996-2000 şi care în guvernarea 2000-2004 a fost inspector şcolar general. Vitcu a intrat în 2008 în PDL şi a candidat, fără succes, pentru funcţia de senator în colegiul care include municipiul Fălticeni.
Doi deputaţi care au părăsit PDL în primăvară candidează din partea USL
Fostul deputat PDL Dumitru Pardău, fost secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor în şase sesiuni din această legislatură, candidează la alegerile din 9 decembrie din partea USL pentru un nou mandat.
Pardău a fost ales deputat în anul 2004, când a candidat din partea PNL pe lista Alianţei Dreptate şi Adevăr. El a plecat din PNL odată cu înfiinţarea PLD, iar în 2008 a candidat şi a fost ales cu peste 50 la sută din voturi deputat din partea PDL în colegiul care include municipiul Vatra Dornei. Pardău a revenit în PNL în iulie 2012, activând în grupul parlamentar liberal şi s-a înscris pentru a candida pentru un nou mandat, iar Delegaţia Permanentă a PNL Suceava a votat în favoarea susţinerii acestei candidaturi. În ultima legislatură, Pardău a avut 23 de proiecte legislative, din care patru au devenit legi.
Deputatul deţine, împreună cu soţia sa, un apartament în Vatra Dornei, trei case de vacanţă tot în Vatra Dornei, cumpărate între 2001 şi 2006, un ARO din 1977 şi un autoturism Audi din 2005, dar şi bijuterii în valoare de 11.500 de euro. El are în conturi aproape 80.000 de lei şi 12.000 de euro, a oferit un împrumut tatălui său în sumă de 200.000 de lei, dar are şi credite scadente în 2020 în valoare de 20.000 de lei şi 13.500 de euro.
La intrarea în primul mandat, deputatul avea în conturi 10.000 de euro, 9.000 de dolari, 100.000 de lei şi avea de primit creanţe în valoare de 80.674 de dolari, dar avea şi acţiuni de 60.000 de euro la o societate comercială.
"Candidez pentru că am început cu primarii din zonă, indiferent de culoarea lor politicăm mai multe proiecte şi sunt alături şi de primarul nou ales din Vatra Dornei pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă oraşul, dar şi pentru dezvoltare. Îmi propun să găsesc, împreună cu primarii, şi soluţii legislative pentru dezvoltarea zonei de munte. Candidez pentru că am motivarea de a sprijini zona", a spus Pardău.
Contracandidatul său din colegiul nr. 9 din partea ARD este un reprezentant al Forţei Civice, Ovidiu Milici, fost membru PSD timp de 11 ani, purtător de cuvânt al organizaţiei judeţene a PSD, consilier judeţean şi vicepreşedinte al filialei. El a părăsit PSD la începutul lunii octombrie, motivând că guvernarea USL nu l-a sprijinit pentru a rezolva problemele oamenilor. Surse din PSD spun că Milici ar fi vrut să candideze la alegerile parlamentare, dar organizaţia a votat alţi candidaţi.
Un alt deputat care a fost membru al PDL şi candidează la aceste alegeri din partea USL este Eugen Uricec, fost preşedinte al PD Suceava până în 2007.
Uricec a devenit deputat la sfârşitul legislaturii 2004-2008, când l-a înlocuit pe deputatul PD Aurel Olărean, care fusese ales primar al municipiului Rădăuţi. În 2008, Uricec a fost ales deputat PDL în colegiul uninominal 3, care cuprinde zona rurală a municipiului Suceava. Acum candidează din partea USL în colegiul uninominal 4, care include municipiul Fălticeni şi care a fost câştigat în 2008 de Cătălin Nechifor, în prezent preşedinte al PSD Suceava. Uricec a părăsit PDL în aprilie 2012 şi s-a înscris în PSD. În actuala legislatură, Eugen Uricec a avut 28 de propuneri legislative, din care două au devenit legi.
Conform declaraţiei sale de avere, el are un teren intravilan în comuna Dărmăneşti şi unul extravilan în Poenari, ambele dobândite înainte să fie deputat. De asemenea, din 1998 are un autoturism Daewoo şi un cont de 25.000 de lei.
Contracandidatul lui Uricec din partea ARD este Vasile Tofan, fostul primar PDL al municipiului Fălticeni. Tofan a fost ales primar în Fălticeni în 2004, când a candidat din partea PNL şi a fost reales în 2008 pe lista PDL, dar în 2012 a pierdut alegerile, fiind învins de Cătălin Coman, susţinut de PSD.
Secretarul executiv al PSD, Eugen Bejinariu, candidează pentru al treilea mandat de deputat în Suceava
Secretarul executiv al PSD, Eugen Bejinariu, în vârstă de 53 de ani, candidează pentru a treia oară pentru un post de deputat. Bejinariu, fost secretar general al Guvernului condus de Adrian Năstase şi fost prim-ministru interimar până la instalarea Guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu, a fost ales deputat în 2004, pe lista PSD, iar în 2008 a fost reales în colegiul uninominal 8, care include oraşul Siret. În ultima legislatură, deputatul a avut 33 de propuneri legislative, din care şase au fost adoptate şi sunt legi.
Eugen Bejinariu deţine, împreună cu soţia sa, două terenuri, un apartament şi o casă de locuit în Bucureşti, dobândite în 2002 şi 2008. De asemenea, el are un autoturism Toyota, în leasing, are tablouri şi gravuri estimate la 75.000 de euro, icoane în valoare de 3000 de euro, obiecte decorative în valoare de 25.000 de euro, bijuterii în valoare de 9.000 de euro şi mobilier în valoare de 28.000 de euro. El are în conturi 130.000 de euro şi 300.000 de lei, dar şi un credit scadent în 2028 în sumă de 304.000 de euro. În ultimul an, Bejinariu a încasat din chirii 124.000 de lei, dar şi 75.000 de lei din pensia de militar. Când a devenit deputat, în 2004, el avea 64.000 de euro în conturi, dar şi o participaţie de 820.000 de lei la BCR.
Contracandidatul său din partea ARD este şeful de cabinet al senatorului PDL Orest Onofrei, Daniel Ungurian, un tânăr democrat-liberal, consilier local în municipiul Suceava aflat la al doilea mandat. Ungurian are 33 de ani şi este secretar general adjunct al organizaţiei judeţene de tineret a PDL Suceava.
Un alt deputat care doreşte să-şi reînnoiască mandatul este Dan Gabriel Gospodaru, ales din partea PDL în 2008 în colegiul uninominal 10, care include oraşul Gura Humorului. El va candida din partea ARD în acelaşi colegiu. Gospodaru a fost membru PNL până în 2007, când s-a înscris în PDL, iar ca deputat a avut 41 de propuneri legislative, din care şase au fost adoptate, fiind legi.
Deputatul Dan Gabriel Gospodaru deţine cinci hectare de teren agricol în comuna Rugionasa, un apartament în Suceava şi o casă în comuna Mănăstirea Humorului. El are 18.000 de euro şi 157.000 de lei investiţi în fonduri de investiţii.
Contracandidatul lui Gospodaru din partea USL este liderul studenţilor liberali, Radu Surugiu.
Surugiu, în vârstă de 28 de ani, născut în Piatra Neamţ, este membru PNL din 2003, iar din ianuarie 2008 este preşedinte al cluburilor studenţeşti liberale, iar din martie 2010 a fost desemnat secretar general adjunct al PNL. În perioada septembrie 2007 - iunie 2009 a fost şef de Birou evaluare şi control turism pentru tineri în cadrul Direcţiei de Programe Recreative şi Divertisment pentru Tineret din Autoritatea Naţională pentru Tineret. El este licenţiat în ştiinţe politice al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi master în management bancar şi asigurări.
Preşedintele PNL Suceava încearcă să câştige alegerile în colegiul în care a pierdut în urmă cu patru ani cu acelaşi contracandidat
Preşedintele PDL Suceava, Alexandru Băişanu, candidează în 9 decembrie pentru funcţia de deputat în colegiul uninominal 1, care cuprinde zona centrală a municipiului Suceava, unde a candidat şi în urmă cu patru ani, dar a fost surclasat de candidatul PDL Sanda Maria Ardeleanu. Acum, el are acelaşi contracandidat, pe Sanda Ardeleanu.
Deputatul Sanda Maria Ardeleanu, membru PDL, fost prorector al Universităţii din Suceava, a câştigat alegerile în 2008 în colegiul uninominal 1, alegerea sa fiind o surpriză în condiţiile în care în acelaşi colegiu candidau liderii suceveni ai PNL şi PSD, Alexandru Băişanu şi Ovidiu Donţu.
În mandatul său, Ardeleanu a avut 43 de iniţiative legislative, din care şapte au fost adoptate, fiind legi, a avut 52 de luări de cuvânt şi 42 de declaraţii politice. Ea deţine, împreună cu soţul său, două parcele de teren în municipiul Suceava, precum şi terenuri agricole în judeţul Botoşani, o casă de vacanţă şi o casă de locuit în municipiul Suceava. Familia Ardeleanu mai are un autoturism Renault Megane şi un Hunday Tucson, ambele achiziţionate prin leasing, dar şi obiecte de artă în valoare de 15.000 de euro. Deputatul PDL a obţinut în 2012 suma de 600.000 de lei din vânzarea unei case.
Alexandru Ştefan Băişanu.Băişanu a fost subprefect şi apoi prefect în guvernarea 2004-2008, iar în 2008 a candidat pentru funcţia de deputat în acelaşi colegiu în care candidează la aceste alegeri. În alegerile locale, liderul PNL Suceava a candidat pentru funcţia de primar, dar a pierdut, având cu aproximativ o mie de voturi mai puţin decât primarul în funcţie, Ion Lungu. Băişanu a fost votat însă şi pe lista de consilier judeţeni din partea USL şi a fost ales apoi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava.
Secretarul general adjunct al PDL, Ioan Bălan, candidează pentru un nou mandat de deputat; contracandidatul lui - preşedintele PC Suceava
Pentru al doilea mandat de deputat candidează în colegiul uninominal 2, care cuprinde cartierul sucevean Burdujeni şi încă cinci localităţi, secretarul general adjunct al PDL Ioan Bălan, secretar general al PDL Suceava. În acest mandat de parlamentar, el a avut 52 de luări de cuvânt, 50 de declaraţii politice şi 21 de iniţiative legislative, din care două au devenit legi.
Bălan spune că doreşte să candideze pentru un al doilea mandat pentru că se bucură de susţinerea locuitorilor din colegiu şi pentru că a reuşit ca mare parte din promisiunile din campania electorală să fie realizate.
El a spus că în 2008, atunci când a candidat pentru mandatul de deputat, a anunţat că va renunţa la mandat dacă în primii trei ani nu reuşeşte să pună în practică jumătate din ceea ce a promis.
"Nu mi-am dat demisia, ceea ce înseamnă că am reuşit să fac mai mult de jumătate din ceea ce am promis. Azi am convingerea că sunt mult mai priceput în politică decât acum patru ani, când am candidat pentru funcţia de deputat, şi consider că pot face mult mai multe pentrul localităţile din colegiu. Candidez şi pentru că mă bucur de susţinerea cetăţenilor din colegiu", a afirmat Bălan.
Contracandidatul lui Bălan din partea USL este liderul PC Suceava, avocatul Paul Rusu.
Paul Rusu a fost membru PNL până în 2009, iar în noiembrie 2011 a fost desemnat să reorganizeze filiala suceveană a PC. El a fost ales consilier local al municipiului Suceava în urma alegerilor locale din iunie 2012.
Doi senatori suceveni candidează pentru funcţii de deputat
Senatorul PDL Orest Onofrei a decis ca la alegerile din decembrie să candideze pentru un mandat de deputat în colegiul 6, care include municipiul Rădăuţi, în colegiul pe care îl reprezintă în prezent candidând liderul PDL Gheorghe Flutur.
Onofrei, fost lider PNŢCD, s-a înscris în 2003 în PNL şi a fost ales deputat în 2004, dar a renunţat la mandat, preferând să ocupe postul de prefect de Suceava. În 2008, Onofrei a candidat pentru funcţia de senator în colegiul uninominal nr. 2 ce include zona municipiului Suceava. În şase din cele opt sesiuni ale acestei legislaturi, Onofrei a fost secretar al Biroului Permanent al Senatului. În ultima legislatură, senatorul Onofrei a avut 40 de propuneri legislative din care cinci au devenit legi, a avut şi 107 intervenţii în plen şi 12 declaraţii politice.
El deţine, singur sau cu soţia, trei terenuri intravilane în Cluj Napoca, moştenite, un teren intravilan în Suceava şi unul în comuna Marginea, dar şi terenuri extravilane în Marginea şi Bicaz Chei, case de locuit în Suceava, Cluj Napoca, o casă de locuit în Bicaz Chei şi fâneţe în aceeaşi localitate. Onofrei deţine în conturi 18.000 de lei şi 25.000 de euro, dar are şi un credit de 50.000 de euro.
Contracandidatul lui Onofrei în acest colegiu din partea USL este liberalul Constantin Galan, om de afaceri local.
Un alt senator care candidează pentru funcţia de deputat este Gavril Mârza, fost preşedinte PSD Suceava şi fost preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava din 1996 şi până în 2008, când funcţia a fost câştigată de Gheorghe Flutur.
În 2008, Gavril Mârza a câştigat funcţia de senator în colegiul 3, care cuprinde municipiul Fălticeni şi zona rurală limitrofă. În mandatul de senator, Mârza a avut 43 de iniţiative legislative, din care 5 au devenit legi, a mai avut 25 de intervenţii în plen şi 14 declaraţii politice. Împreună cu soţia sa, Gavril Mârza, deţine o casă în Suceava şi două case moştenite în comuna Caşvana, precum şi terenuri agricole şi forestiere în comunele Caşvana şi Cacica şi un autoturism Audi din 2007, dar şi bijuterii cumpărate sau moştenite în valoare de 7.200 de euro. Senatorul PSD are şi 100.000 de lei într-un cont şi a împrumutat unei persoane fizice şi unei biserici suma totală de 160.000 de lei. În ultimul an, din valorificarea produselor agricole, Gavril Mârza a încasat 14.000 de lei.
Mârza va candida pentru funcţia de deputat în colegiul 3, care cuprinde comunele Caşvana şi Cacica.
Contracandidatul său din partea ARD este Vasile Ilie, vicepreşedinte al PDL Suceava şi fost vicepreşedinte al CJ Suceava în mandatele 1992-1996 şi 2008-2012. El a fost şi prefect al judeţului Suceava în perioada 1996-2000.
Vasile Ilie a fost preşedinte al PD Suceava până în 2001, iar din 2002 s-a înscris în PSD, la acea vreme filiala fiind condusă de Gavril Mârza. Ulterior, în 2007, Vasile Ilie i s-a alăturat lui Gheorghe Flutur în PLD, iar în urma alegerilor locale din 2008 a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean din partea PDL.
Preşedintele Partidului Verde, Ovidiu Iane, candidează pentru un mandat de deputat din partea USL având contracandidat un om de afaceri
În colegiul electoral 7, care cuprinde oraşul Vicovu de Sus şi care a rămas fără reprezentant în urma alegerilor locale, după ce deputatul George Coroamă a devenit primar la Putna din partea USL, se vor confrunta preşedintele Partidului Verde, Ovidiu Iane, şi omul de afaceri Dumitru Mihalescul, proprietarul firmei Marelvi, distribuitor naţional de echipamente electronice şi electrocasnice. Mihalescul a mai candidat în 2008 în acelaşi colegiu, fără însă să fie ales deputat.
Ovidiu Iane a candidat în 2009 din partea PER la preşedinţia României, în ianuarie 2010 a fost desemnat vicepreşedinte al Partidului Verde, iar în ianuarie 2012 a devenit preşedintele acestei formaţiuni.
În ianuarie 2002, Ovidiu Iane a fost reţinut împreună cu Mugur Ciuvică fiind acuzaţi de "comunicare de informaţii false" după ce au distribuit un Armaghedon privind averea neoficială a premierului din acea perioadă, Adrian Năstase. Pe numele lui Iane a fost emis şi un mandat de arestare pentru cinci zile dar în urma unei campanii de presă a fost eliberat după trei zile.
Mugur Ciuvică şi Ovidiu Iane au fost scoşi ulterior de sub urmărire penală pentru acuzaţiile de răspândire de informaţii false.
La alegerile parlamentare, în judeţul Suceava sunt aşteptaţi la urne 575.959 de suceveni, dintr-un total al populaţiei de 730.098 de locuitori.
Material realizat de Tibi Bujdei, corespondenti@mediafax.ro.
Citeşte şi:
ALEGERI PARLAMENTARE în Hunedoara: Mariana Câmpeanu, Dan Ruşanu şi Monica Iacob-Ridzi vor noi mandate de parlamentar
Citeşte şi:
ALEGERI PARLAMENTARE în Dolj: 11 din 15 parlamentari vor noi mandate. Surprize:Solomon-candidat PPDD,Geoană-candidat USL
Citeşte şi:
ALEGERI PARLAMENTARE în Arad: Aproape toţi parlamentarii vor un nou mandat. Tot la Arad candidează şi Neamţu şi MRU
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe