ALEGERI PARLAMENTARE în Dolj: 11 din 15 parlamentari vor noi mandate. Surprize:Solomon-candidat PPDD,Geoană-candidat USL

Unsprezece din cei 15 parlamentari de Dolj aleşi în 2008 intră în competiţie în 9 decembrie pentru a-şi păstra funcţiile. La aceste alegeri sunt şi surprize: Radu Berceanu nu mai candidează, în timp ce fostul primar Antonie Solomon vrea în Parlament din partea PP-DD, iar Geoană este candidatul PSD.

Urmărește
2916 afișări
Imaginea articolului ALEGERI PARLAMENTARE în Dolj: 11 din 15 parlamentari vor noi mandate. Surprize:Solomon-candidat PPDD,Geoană-candidat USL

Antonie Solomon (Imagine: Remus Badea / MediafaxFoto)

În Dolj, peste 30 de candidaţi de la Uniunea Social Liberală, Alianţa România Dreaptă sau PP-DD vor intra în competiţie pentru ocuparea celor 15 posturi de parlamentar - zece la Camera Deputaţilor şi cinci la Senat.

În USL, PSD are candidaţi în nouă colegii - şase de deputaţi şi trei de senatori -, iar PNL în şase colegii - două la Senat şi patru la Camera Deputaţilor. Unul dintre colegiile de deputaţi de la PSD ar putea să ajungă însă la UNPR. Şi ARD şi-a împărţit colegiile în Dolj, iar PDL va avea candidaţi în 14 dintre ele - cinci la Senat şi nouă la Camera Deputaţilor -, în timp ce PNŢCD va avea candidat într-un colegiu din Camera Deputaţilor.

Astfel, pentru Senat din partea USL vor candida: Mihai Fifor, Florea Voinea, Mario Ovidiu Oprea, Mircea Geoană şi, posibil, Iulian Bucur (PC), iar de la ARD - Mărinică Dincă, Mihai Surpăţeanu, Nicolae Giugea, Marcel Marcea şi Daniel Drâgnei. Pentru Camera Deputaţilor, din partea USL vor candida Cosmin Enea, Ionuţ Stroe, Florentin Baloştin Gust, Petre Petrescu, Iulian Claudiu Manda, Mihai Voicu, Daniel Iane, Valeriu Zgonea şi Ion Călin, iar de la ARD -Ion Călinoiu, Constantin Dascălu, Dan Cherciu, Liviu Mândrea, Ileana Şerban, Cosmin Călin, Ştefan Stoica, Cornel Popa, Veta Păsculescu şi Doru Safta. La Camera Deputaţilor, dacă cel de-al şaselea post rămâne în ograda PSD şi nu ajunge la UNPR, atunci va candida Nicolae Vasilescu.

Unsprezece din cei 15 actuali parlamentari de Dolj vor un nou mandat, însă sunt şi unele surprize.

Senatorul PDL Radu Berceanu, considerat unul dintre greii PDL şi care este parlamentar încă din anii '90, fără întreruperi între mandate, a anunţat că nu mai candidează. În colegiul său va candida Mărinică Dincă, fostul viceprimar al Craiovei, care a exercitat şi atribuţiile de primar în perioada în care Antonie Solomon a fost în penitenciar. De altfel, în acest colegiu se va da probabil cea mai grea luptă, tot aici candidând pentru un post de senator şi primarul Antonie Solomon, care între timp a trecut de partea PP-DD. În rest, candidaţii "grei" din ARD şi USL au preferat să meargă în colegii unde nu au adversari redutabili, astfel asigurându-se că nu riscă foarte mult.

Printre cei care nu mai candidează se numără şi Lia Olguţa Vasilescu, fost senator, care între timp a devenit primar al Craiovei. De asemenea, pe listele PDL nu se mai regăseşte deputatul Gelu Vişan, care nu a anunţat deocamdată dacă va candida din partea altui partid politic. De asemenea, nici senatorul Tudor Udriştoiu nu va mai candida din partea PDL şi nici nu se ştie dacă intenţionează să mai ocupe un loc de parlamentar.

Luptă aprigă pentru actualul colegiu al lui Radu Berceanu, unde Antonie Solomon vrea să fie senator

În Colegiul 1 Senat, care cuprinde municipiul Craiova şi câteva comune învecinate şi care acum este reprezentat în Parlament de Radu Berceanu, competiţia se va da între Antonie Solomon (PP-DD) şi Mărinică Dincă (ARD). USL nu şi-a stabilit până acum candidatul, însă acest colegiu ar fi trebuit să revină PNL, numai că, potrivit unor înţelegeri între partide, liberalii ar fi cedat locul PC, care l-ar putea avea candidat pe liderul filialei Dolj a PC, Iulian Bucur, afirmă surse politice.

Antonie Solomon a fost primar al Craiovei în ultimii opt ani, în luna iunie pierzând alegerile în faţa Liei Olguţa Vasilescu.

În 2004, Solomon a fost ales din partea PSD, iar la alegerile locale din 2008 a candidat din partea PDL şi a obţinut al doilea mandat, fiind ales din primul tur. În 2012, Solomon a schimbat din nou barca, trecând de această dată la UNPR. În 10 octombrie, el a anunţat că demisioneză din toate funcţiile deţinute în această formaţiune, iar acum candidează din partea PP-DD pentru un post de senator.

De numele lui Antonie Solomon se leagă mai multe scandaluri, de la disensiunile cu liderii organizaţiei judeţene a PDL, jurnalişti jigniţi, certuri cu consilierii craioveni, până la problemele pe care acesta le are în justiţie, el fiind trimis în judecată într-un dosar pentru fapte de corupţie.

De altfel, în martie 2010, primarul Antonie Solomon a fost reţinut de procurorii DNA, iar apoi arestat pentru luare de mită în formă continuată, uz de fals şi fals intelectual. În dosarul în care este judecat şi omul de afaceri Cornel Penescu, Solomon este acuzat că ar fi primit 50.000 de euro mită de la Penescu, acţionar principal al firmei PIC din Piteşti, pentru a-i facilita diverse servicii în Craiova. După şase luni de detenţie, Antonie Solomon a fost eliberat în 8 septembrie 2010.

La un an şi patru luni după suspendarea din funcţia de primar, odată cu arestarea sa, Antonie Solomon s-a întors în fruntea Primăriei Craiova printr-o decizie a Tribunalului Galaţi. La două luni de la eliberarea sa din Penitenciarul Galaţi, Solomon afirma, într-o conferinţă de presă, că "nu există o familie care să nu aibă un membru fără dosar penal", răspunzând astfel întrebării unui jurnalist privind procesul de corupţie în care este judecat.

"Au fost momente în care nu mai îmi doream să mă trezesc dimineaţa. Să mor, să uit de tot. Scuteam şi familia mea de această povară a deplasărilor către penitenciarele din Colibaşi şi Galaţi", descria Solomon perioada petrecută în detenţie.

În prima sa conferinţă de presă susţinută după eliberarea din penitenciar, Antonie Solomon spunea că îşi doreşte să vadă "o Craiovă mai veselă" şi să găsească soluţii pentru ca oamenii să nu mai fie trişti.

De-a lungul ultimilor patru ani, Antonie Solomon a fost subiectul multor materiale de presă, el fiind în centrul mass-media prin declaraţiile pe care le-a făcut jurnaliştilor craioveni fie în conferinţe de presă, fie ca invitat la posturile locale de televiziune.

Aflat în coaliţia de guvernare cu PSD, din postura de preşedinte al PDL Craiova, Antonie Solomon a criticat în repetate rânduri construcţia cu social-democraţii, încheiată în 2009, pe care o considera ca fiind "o prietenie între doi hoţi care sunt prinşi cu mâna unul în buzunarul altuia", apreciind, totodată, că alianţa cu PSD este "un anus contra naturii". "Nu poţi să aşezi un partid de stânga, comuniştii, cu unul de dreapta, creştin-democraţi", afirma, în august 2009, Antonie Solomon.

El declara, la începutul lunii aprilie 2011, într-o emisiune la un post local de televiziune, în primul său interviu susţinut în presă după eliberarea din penitenciar, că a intrat în PDL pentru preşedintele Traian Băsescu şi că nu va pleca din partid întrucât nu vrea să fie "javră". După trei luni, în iulie 2011, prin intermediul unui comunicat de presă, Antonie Solomon îşi anunţa intenţia de a candida pentru un nou mandat de primar din partea UNPR.

În aprilie 2012, la lansarea candidaturii pentru cel de-al treilea mandat de primar, Antonie Solomon a făcut din nou deliciul presei după ce a comparat relaţia lui cu Craiova cu "o dragoste cu o fată de 16 ani": "Între mine şi Craiova a început o dragoste nebună ca între mine şi o fată de 16 ani, care vrea mereu să fie în centrul atenţiei. Am cucerit-o şi m-am căsătorit cu ea, iar o perioadă a fost văduvită: un an şi patru luni nu am fost lângă ea, dar am planuri mari cu ea".

Cel care i-a ţinut locul la primărie lui Solomon în perioada în care acesta a fost în penitenciar îi va fi şi contracandidat.

Mărinică Dincă are 34 de ani şi este preşedintele filialei Craiova a PDL. El a fost viceprimar în mandatul 2008-2012, iar timp de mai bine de un an a exercitat şi atribuţiile primarului Solomon. Dincă a candidat şi la alegerile locale din acest an la Primăria Craiovei, dar a reuşit să obţină doar 6% din voturi. Dincă este avocat şi consilier local.

Deputatul Surpăţeanu, medic stomotalog, vrea să fie senator şi îl va avea adversar pe secretarul de stat din MAI Mihai Fifor

În Colegiul 2 Senat se vor confrunta deputatul PDL Mihai Surpăţeanu şi secretarul de stat Mihai Fifor, lider al PSD Craiova.

În 2008, medicul stomatolog Mihai Surpăţeanu a fost ales deputat în Colegiul 1 Craiova. Acum, el candidează pentru un post de senator.

În cei patru ani de mandat, Surpăţeanu a avut 42 de iniţiative legisative, dintre care doar patru au devenit legi. A luat cuvântul în plen de opt ori şi a avut trei declaraţii politice. Conform ultimei sale declaraţii de avere, Surpăţeanu are şase terenuri, dintre care patru în intravilan, două case de vacanţă, două case de locuit şi un apartament.

Mihai Surpăţeanu are 68 de ani. În perioada 1951-1962 el a urmat şcoala elementară şi Colegiul Naţional "Fraţii Buzeşti", iar în 1968 a absolvit Facultatea de Stomatologie a UMF "Carol Davila" Bucureşti.

În perioada 1990-1991 a fost director al Direcţiei Sanitare Dolj, din 1998 şi până în 2008 a fost prodecan al Facultăţii de Stomatologie a UMF Craiova, iar din 2008 este prodecan al acestei facultăţi. De asemenea, el este şi şef de clinică la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova.

În CV-ul său, Surpăţeanu notează că în perioada 1978-1989 a fost membru PCR, în 1978 fiind "evidenţiat în munca sanitară".

În 2007, el a intrat în PLD, în prezent fiind prim-vicepreşedinte al PDL Craiova.

Surpăţeanu candidează împotriva lui Mihai Fifor, considerat un apropiat al familiei preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, lider al PSD Dolj.

Din luna mai, Mihai Fifor, în vârstă de 42 de ani, preşedinte al PSD Craiova, este secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor. El a mai fost secretar de stat în MAI şi în perioada ianuarie - octombrie 2009, iar până atunci, timp de patru ani, a condus Muzeul Olteniei.

Fostul prefect de Dolj Nicolae Giugea vrea şi el în Parlament

În Colegiul 3 Senat, actualul fief al Liei Olguţa Vasilescu, se vor confrunta fostul deputat de Vaslui Florea Voinea (USL) şi fostul prefect de Dolj Nicolae Giugea (ARD).

Florea Voinea, în vârstă de 56 de ani, este craiovean, însă el a fost deputat de Vaslui timp de opt ani - din 2000 şi până în 2008. A candidat în primul mandat din partea PSD, iar pentru cel de-al doilea mandat s-a înscris pe listele Partidul Umanist Român, transformat între timp în Partidul Conservator, la scurt timp după alegeri revenind în PSD.

Numele său este legat de controversatul om de afaceri craiovean Constantin Dâlgoci, acuzat de rambursări ilegale de TVA. Presa locală a scris în 2008 că Voinea l-ar fi ajutat pe Dâlgoci să cumpere Tufon S.A, cea mai mare turnătorie din Oltenia, prin intervenţiile făcute pe lângă Ovidiu Muşetescu.

În 2006, biroul parlmentar din Vaslui al lui Voinea a fost sigilat pentru că timp de şase luni acesta nu a achitat chiria. Mai mult, presa locală din Vaslui a susţinut în 2006, citând surse din PSD, că în mandatul 2004-2008 acesta nici măcar nu a trecut prin Vaslui.

În CV-ul său, extrem de sumar, Voinea notează că este absolvent al Facultăţii de Sociologie (Universitatea Bucureşti) şi al Academiei de Studii Economice. El mai scrie că este economist la Corporaţia pentru Cultură şi Artă INTACT.

Voinea candidează în colegiul 4 împotriva fostului prefect de Dolj Nicolae Giugea.

Nicolae Giugea are 50 de ani, este de profesie inginer tehnolog şi este cadru didactic la Facultatea de Horticultură din Craiova.

Înainte de revoluţie, Giugea a lucrat ca inginer la Staţiunea de Cercetare Banu Mărăcine, iar după 1989 el s-a angajat la Sere Iaşalniţa ca inginer tehnologic.

Din 1997, Giugea a trecut la catedră, unde a fost lector, conferenţiar, iar în prezent este profesor. Cât a exercitat funcţia de cadru didactic, Giugea a mai lucrat temporar şi în administraţia publică. În perioada 2005-2007 a fost prefect de Dolj, fiind înlocuit însă în momentul în care PD a fost scos de la guvernare. După înlocuirea din funcţie, Giugea a fost numit inspector guvernamental, însă a ocupat acest post doar câteva luni, fiind suspendat la mijlocul anului 2008. În luna martie a anului 2009, Giugea a fost numit preşedinte al Agenţiei Domeniului Statului. Giugea a stat la ADS până în luna martie a anului 2011, când a fost numit pentru a doua oară prefect de Dolj. Giugea a ocupat acest post până la căderea Guvernului Ungureanu.

Nicolae Giugea a candidat şi în anul 2009 la Senat, însă a pierdut în faţa contracandidatului său de atunci Mircea Geoană.

Giugea a fost la un pas să candideze şi la preşedinţia Consiliului Judeţean, în această vară, din partea PDL. De altfel, înainte de perioada campaniei au fost împărţite în tot judeţul felicitări cu fotografia lui Giugea, în calitate de candidat la CJ. Giugea a negat atunci că ar avea vreo legătură cu felicitările şi a negat şi candidatura.

Mario Ovidiu Oprea candidează a treia oară la Senat în acelaşi colegiu

În colegiul 4 Senat s-au înscris liberalul Mario Ovidiu Oprea şi Marcel Marcea (PDL).

Senatorul Mario Ovidiu Oprea, în vârstă de 47 de ani, este membru PNL din 1990 şi se află la cel de-al doilea mandat în Parlament. El este liderul grupului PNL din Senat, iar în ultimii patru ani a avut 42 de iniţiative legislative, din care 7 au devenit legi.

Mario Ovidiu Oprea are o avere modestă: un teren în intravilan şi un apartament. El are şi un credit de aproximativ 60.000 de euro.

Mario Ovidiu Oprea, care candidează în acelaşi colegiu, respectiv Colegiul Uninominal 4 Băileşti-Calafat, care cuprinde 24 de localităţi, spune că merită să fie ales din nou pentru că s-a implicat activ în viaţa comunităţii care l-a trimis în Senat.

"Am o prezenţă foarte bună în parlament, peste 80%. În plus, am venit cu multe iniţiate, iar cu 7 dintre ele i-am convins pe colegi. M-am implicat în viaţa comunităţii şi am avut grijă ca problemele lor să fie auzite în Parlament”, a declarat Mario Ovidiu Oprea.

Contracandidatul lui Mario Ovidiu Oprea este Marcel Marcea, care candidează din partea ARD. Marcea este consilier judeţean şi a fost directorul Inspectoratului de Stat în Construcţii Dolj.

Mircea Geoană vrea din nou senator la Dăbuleni; surpriza - e candidatul PSD

Mircea Geoană vrea al treilea mandat de senator la Dăbuleni, surpriza fiind că el este candidatul cu "acte în regulă" al USL.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, anunţa recent că Geoană nu candidează independent susţinut de USL, ci din partea USL, înregimentat în PSD. Întrebat dacă Geoană ar trebui să revină în PSD acum, Iliescu spunea: "Păi, este".

Geoană spunea, de asemenea, că el nu a părăsit niciodată partidul, aşa cum nici partidul nu l-a părăsit pe el.

Senatorul Mircea Geoană mai afirmă că nu a plecat niciodată din PSD, "mai ales emoţional" şi că, "formal, dar mai ales afectiv", este din nou în această "familie": "Nu am plecat niciodată din PSD, mai ales emoţional. E familia mea, e singurul colegiu pe care l-am reprezentat în Parlament până acum. Formal, dar mai ales afectiv şi emoţional, sunt din nou în familia pe care nu am părăsit-o niciodată (...) Sunt oameni faţă de care am o prietenie şi o afecţiune deosebit de profundă şi de sinceră. Da, voi candida în colegiul pe care l-am reprezentat, cred eu, cu decenţă şi demnitate. Da, voi candida în numele PSD, pe listele USL".

Candidatura lui Geoană din partea PSD, partid pe care l-a condus timp de aproape cinci ani, vine la un an de la excluderea acestuia din partid.

În noiembrie 2011, fostul diplomat de carieră Mircea Geoană a ieşit din scena PSD încheind un capitol politic de un deceniu, în care a fost inclusiv preşedinte al formaţiunii şi a candidat, fără succes, la Primăria Capitalei, dar şi la Preşedinţie, fiind înfrânt de fiecare dată de Traian Băsescu. Tot în noiembrie 2011 senatorul Mircea Geoană a pierdut şi şefia Senatului, pe care o deţinea din 2008.

Despărţirea de PSD s-a produs la finalul unei şedinţe CExN în care s-au spus vorbe grele şi s-au adus acuzaţii grave şi în urma căreia Geoană a fost exclus din PSD. Mircea Geoană spunea, aproape cu lacrimi în ochi, că PSD este condus din umbră de Ion Iliescu şi Adrian Năstase, prin marioneta Victor Ponta. El a folosit termeni precum "stalinism", "ranchiună", "piaza rea" şi "suburban".

La rândul său, Geoană a fost acuzat de obrăznicie şi de faptul că slujeşte interese contrare celor ale PSD.

Întrebat ce va face după decizia CExN al PSD, Geoană spunea că se va linişti câteva zile, iar apoi va vedea ce va face, dar că activitatea sa politică nu se va opri odată cu PSD.

La rândul său, Victor Ponta vorbea despre o despărţire "pentru moment" de fostul preşedinte al partidului.

După plecarea din PSD, Geoană a pus bazele unei mişcări politico-civice numită "România Noastră".

Mircea Geoană, fost ambasador al României în SUA şi fost ministru de Externe, a primit botezul politicii interne prin "aruncarea" în cursa electorală pentru Primăria Capitalei din 2004.

Se poate spune că, la acel moment, Geoană a pierdut "fără emoţii" în faţa lui Traian Băsescu. Era atunci încă "epoca Năstase" în PSD, un premier care, la rândul său, i-a căzut victimă lui Traian Băsescu în toamna lui 2004, la alegerile pentru Preşedinţie. Înfrângerea lui Năstase a fost, practic, fundaţia pe care s-a construit ascensiunea lui Geoană la şefia PSD. Această ascensiune a fost pregătită de celebrul "grup de la Cluj" pe axa Vasile Dâncu-Ioan Rus-Ilie Sârbu şi propulsată de decizia lui Viorel Hrebenciuc de a-l abandona, împreună cu mai multe filiale moldovene, pe Ion Iliescu, invitat de Năstase să preia din nou partidul.

Rămas unit câtă vreme perspectiva câştigării Cotroceniului şi a Palatului Victoria era în faţă, PSD a devenit, după 6 decembrie 2009, teatrul răzbunărilor, răzvrătirilor şi reglărilor de conturi. Păstrate relativ sub control de spectrul potenţialei reveniri la guvernare, divergenţele între Mircea Geoană, Adrian Năstase, Ion Iliescu, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc şi Victor Ponta au împărţit partidul în mai multe tabere, grupate, în preajma Congresului din februarie 2010, în orientări pro şi contra Geoană.

Mandatul de preşedinte PSD al lui Geoană a debutat sub două sintagme devenite celebre, ambele marca Ion Iliescu. Prima este cea prin care fostul şef de stat l-a făcut pe fostul ministru de Externe "prostănac", pentru că între primul şi al doilea tur al alegerilor prezidenţiale pierdute de Năstase l-ar fi luat "gura pe dinainte" vorbind despre înţelegerea PSD cu UDMR pentru Guvern. A doua, ceva mai subtilă, a constat în atenţionarea dată de Iliescu delegaţilor de la Congresul câştigat de Geoană: "Aveţi grijă pe mâna cui daţi partidul!".

Epitetele la adresa lui Geoană nu au lipsit nici din partea adversarilor, fiind deja celebră replica lui Călin Popescu Tăriceanu în culisele unei emisiuni televizate, "Mister Geoană, I fuck you!", din campania pentru alegerile parlamentare din 2008.Geoană nu a fost ferit de apelative cel puţin ireverenţioase nici din partea colegilor din partid, unii consideraţi chiar susţinători. Marian Vanghelie, de exemplu, îl cataloga drept "maimuţoi implementat" în timpul candidaturii lui Geoană la Primăria Capitalei din 2004.

Mircea Geoană vrea al treilea mandat de senator la Dăbuleni, localitate unde a fost ales pentru prima dată parlamentar în 2004 şi unde s-a bucurat de susţinere inclusiv în momentul în care a fost îndepărtat din PSD şi de la şefia Senatului. De altfel, zeci de localnici au ieşit atunci în stradă la Dăbuleni, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de Geoană, care a mers în mijlocul lor.

Prin o noua adjudecare a acestui colegiu, Geoană ar putea începe o nouă "viaţă" în PSD.

În Colegiul 5 Dăbuleni, Mircea Geoană îl va avea contracandidat pe fostul director al Direcţiei Silvice Dolj, democrat-liberalul Daniel Drignei.

Daniel Drîgnei are 37 de ani şi a absolvit Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere din Braşov. De când a ieşit de pe băncile facultăţii, el a lucrat la Direcţia Silvică Dolj, ca inginer, şef de ocol silvic, iar între anii 2006-2007 şi 2009-2012 a fost director.

Din anul 2008, Drîgnei este şi consilier judeţean.

De altfel, pentru perioada 2009-2012 ANI l-a găsit incompatibil pe Drîgnei pentru că a ocupat în paralel şi funcţia de director. El a contestat în instanţă raportul ANI, iar magistraţii Curţii de Apel Craiova i-au dat câştig de cauză pe fond şi au decis anularea raportului de evaluare întocmit de inspectorii ANI. Aceştia au făcut însă recurs, iar acum procesul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Candidaţi noi în Colegiul 1 la Camera Deputaţilor

În Colegiul 1 de la Camera Deputaţilor se vor confrunta doi noi politiceni - Eugen Călinoiu de la ARD şi Cosmin Enea de la PNL.

Eugen Călinoiu are mai multă notorietate pentru că a fost şef de serviciu la Drecţia de Taxe şi Impozite din Primăria Craiova, iar în prezent este director general la Direcţia Publică a Finanţelor Publice Dolj. În luna septembrie a anului trecut, Eugen Călinoiu a devenit cunoscut după ce i-a propus ministrului de Finanţe să ceară timbrarea pâinii pentru combaterea evaziunii fiscale.

Contracandidatul său, Cosmin Enea, are 34 de ani este vicepreşedintele PNL Dolj. El a fost consilier judeţean din anul 2004 şi până în 2011, când şi-a dat demisia. În prezent, lucrează la o firmă privată din Craiova.

În primul mandat de deputat, averea lui Constantin Dascălu a crescut considerabil

În colegiul 2 Camera Deputaţilor se vor confrunta cel mai probail deputatul de Dolj Constantin Dascălu şi Nicolae Vasilescu, şeful departamentului legislativ din Camera Deputaţilor.

Dacă Dascălu va candida aproape sigur în acest colegiu, candidatura lui Vasilescu este pusă sub semnul întrebării pentru că acest colegiu ar putea fi cedat UNPR.

Constantin Dascălu este vicepreşedintele PDL Dolj şi candidează pentru al doilea mandat de parlamentar.

Constantin Dascălu are 62 de ani, este inginer, iar după absolvirea facultăţii, în anul 1972, a lucrat la fosta întreprindere de reparaţii de maşini IRA 8, după care s-a transferat la fabrica Olcit din Craiova, unde a lucrat ca inginer până la revoluţie. După 1990, Dascălu a fost ales preşedinte executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie Oltenia şi a ocupat această funcţie timp de şase ani. După 1996 şi până în anul 2000, Dascălu a fost director la o societate comercială.

În anul 2000, Dascălu s-a înscris în Partidul Umanist Român, transformat între timp în Partidul Conservator. În acelaşi an, Dascălu a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi a ocupat această funcţie până în anul 2008, când a trecut la PDL şi a candidat la parlamentare, fiind ales deputat în Colegiul 2- Craiova.

În legislatura 2008-2012, Dascălu a avut 27 de propuneri legislative, 34 de luări de cuvânt şi 8 declaraţii publice.

În cei patru ani de mandat, conturile deputatului au crescut considerabil. El a reuşit să facă economii la trei bănci, în valoare de 202.000 de lei, în condiţiile în care la început de mandat avea doar 50.000 de lei în conturi.

"Mă recomandă ceea ce am făcut până acum pentru comunitatea care m-a ales ca parlamentar, atitudinea civică pe care am avut-o şi spiritul de solidaritate faţă de cetăţeni. Am ajutat cu tot ce am putut oamenii din colegiul meu şi nu numai şi am contribuit la legi importante, de aceea consider că merit să fiu ales din nou", susţine Dascălu.

El l-ar putea avea contracandidat pe Nicolae Vasilescu. Acesta a fost deputat din anul 1996 şi până în 2004, din partea PRM, iar din 2005 a fost director general al Secretariatului General al Camerei Deputaţilor. Din 2009 şi până în 2012 Vasilescu a fost director general şi şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor.

În luna martie a acestui an, Nicolae Vasilescu a fost trimis în judecată de DNA alături de alte două persoane. Vasilescu este acuzat că ar fi cerut de la reprezentantul unor firme două milioane de lei pentru a interveni la CJ Constanţa în cazul unor plăţi restante ale unor primării. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în cursul lunii noiembrie 2011 Eugeniu Mija, Realini Lupşa şi Nicolae Vasilescu au pretins de la reprezentantul legal al unor societăţi comerciale (denunţător) suma de 2.000.000 de lei, reprezentând 40 la sută din valoarea totală a unor lucrări de construcţii efectuate în anii 2008 şi 2009 de firmele denunţătorului în beneficiul a cinci primării din judeţul Constanţa. Banii au fost pretinşi pentru ca inculpaţii să intervină pe lângă persoane cu funcţii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi pe care să îi determine să dispună achitarea către firmele denunţătorului a datoriei primăriilor respective, în sumă totală de 5.000.000 de lei. Suma de 2.000.000 de lei urma a fi împărţită între cei trei inculpaţi după recuperarea efectivă şi în tranşe a datoriilor respective.

Deputatul liberal Ionuţ Stroe vrea un nou mandat

În Colegiul 3 pentru Camera Deputaţilor vor cere votul oamenilor deputatul PNL Ionuţ Stroe şi Laurenţiu Mândrea de la PNŢCD.

Ionuţ Stroe este deputat în acelaşi colegiu, iar înainte de a fi parlamentar a fost consilier local şi director al Direcţiei pentru Tineret şi Sport şi al Autorităţii Naţionale pentru Tineret.

De când este parlamentar, Ionuţ Stroe a reuşit să facă economii de 10.000 de lei şi are datorii la bancă de 49.500 de euro. El nu are bunuri imobile pe numele său, iar faţă de anul 2008 are în plus doar un Daewoo Matiz, pe care l-a primit cadou de la părinţii soţiei.

"Consider că merit un nou mandat pentru că m-am implicat activ în viaţa comunităţii în ultimii patru ani. Am avut o relaţie apropiată cu oamenii din comunitatea care m-a ales, le-am purtat mesajele în Parlament fie prin iniţiative legislative, prin votul meu, declaraţii politice şi luări de cuvânt. Eu am fost cu adevărat reprezentantul lor pentru că ştim cu toţii că funcţia fundamental a parlamentului este cea de organ reprezentativ al poporului", susţine Stroe.

Contracandidatul lui Stroe este Laurenţiu Mândrea, preşedintele PNŢCD Dolj, care nu este tocmai un cunoscut al politicii.

Florentin Gust, finul lui Geoană, trecut prin PSD, PC, PDL şi iar PSD: Pot fi considerat traseist, dar nu materialist

În Colegiul 4 actualul deputat Florentin Gust va candida din partea USL avându-l contracandidat de la ARD pe Dan Cherciu.

Florentin Gust este deputat din anul 2008 şi candidează acum pentru un al doilea mandat. El şi-a început cariera politică în PSD, partid din partea căruia a şi intrat în Parlament la alegerile precedente, însă de-a lungul mandatului a trecut pe la Partidul Conservator, în perioada mai 2011-noiembrie 2011, şi a fost independent din noiembrie 2011 şi până în martie 2012, când s-a mutat la PDL. La democrat liberali a stat doar o lună, până în aprilie, când a revenit în tabăra PSD.

Deputatul Florentin Gust este finul lui Mircea Geoană, iar de când a părăsit PSD, în mai 2011, a criticat vehement partidul din partea căruia vrea acum un nou mandat. El a fost numit de colegi "cel mai traseist" deputat din acest mandat.

De-a lungul celor patru ani de mandat în Parlament a luat cuvântul în faţa colegilor de 13 ori, a avut 8 declaraţii politice, 14 proiecte legislative iniţiate, 5 întrebări şi interpelări şi 6 moţiuni. De când este parlalmentar şi-a luat o casă cu teren, un autoturism şi a achiat o bună parte din datoriile pe care le avea la bănci înainte de a fi deputat.

PSD l-a pus din nou pe liste pentru alegerile parlamentare în urma unui pact. Astfel, a fost acceptat să candideze sub sigla USL pentru că a votat cu opoziţia pentru demiterea Guvernului Ungureanu.

"Pot fi considerat cel mai traseist parlamentar, dar nu sunt materialist. Eu am votat întotdeauna pentru români", spune Gust.

Contracandidatul său este Dan Cherciu, vicepreşedinte al PDL Dolj şi consilier local.

Dan Cherciu are 52 de ani şi este inginer, specializarea automatică şi calculatoare. El este la al doilea mandat de consilier local, candidând atât în 2008, cât şi în 2012 din partea PDL. Cherciu este în acelaşi timp şi manager la o firmă pe care o deţine împreună cu soţia sa.

Cherciu a intrat în atenţia presei în urmă cu aproximativ o lună, când s-a certat cu primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. El a cerut atunci Consiliului Local Craiova retragerea titlului de cetăţean de onoare acordat lui Adrian Năstase, spunând că nu este de acord ca oraşul să fie reprezentat de persoane aflate în spatele gratiilor.

Potrivit declaraţiei de avere, Cherciu are patru terenuri situate în intravilan, dintre care două în Craiova şi două în comuna doljeană Bucovăţ. De asemenea, el are trei case, dintre care două de locuit şi una în de vacanţă. De la firma la care este manager şi actionar, Cherciu a încasat dividende în valoare de 123.422 de lei.

Cumnatul preşedintelui PSD Dolj mai vrea un mandat de deputat

În colegiul 5 de la Camera Deputaţilor bătălia se dă între actualul parlamentar Petre Petrescu şi fostul comisar-şef de la Garda de Mediu Ileana Şerban, din partea ARD.

Petre Petrescu şi-a început cariera politică în anul 1998, când s-a înscris în Partidul Social Democrat, iar de atunci a rămas fidel acestei formaţiuni, pe listele căreia a câştigat în 2008 un post de deputat. La alegerile din acest candidează pentru al doilea mandat în acelaşi colegiu. În cei patru ani de parlamentar, Petrescu ş-a achiziţionat două maşini, una fabricată în anul 2011 şi cealaltă în 1994 şi a reuşit să pună în conturi 54.000 de lei.

El a avut 16 iniţiative legislative, însă doar trei au fost votate, printre acestea numărându-se desemnarea municipiului Craiova ca oraş martir. Petre Petrescu este cumnatul lui Ion Prioteasa, preşedintele PSD Dolj şi preşedintele Consiliului Judeţean.

"Eu sunt un om specializat pe administraţie. Lucrez de foarte mult timp în domeniu şi mi-am şi ţinut promisiunile faţă de oameni. Am apărat interesul cetăţeanului, iar aici m-a ajutat şi partidul pntru că asta face parte din ideologia lui. De asemenea am iniţiat proiecte legislative doar în interesul cetăţeanului", a declarat Petre Petrescu.

Principalul adversar al lui Petre Petrescu este Ileana Şerban de la PDL. Ea a mai candidat împotriva lui Petre Petrescu şi în anul 2008, însă atunci a obţinut un scor de 25, 49%. Ileana Şerban este preşedinta organizaţiei de femei a PDL, a fost consilier judeţean şi comisar-şef la Garda de Mediu Dolj.

Deputatul Claudiu Manda: În colegiul meu sunt cunoscut ca iapa brează

Claudiu Manda are 37 de ani şi este deputat din 2004. El a intrat în politică în anul 2000, când a obţinut un mandat de consilier local pe listele PSD. Nu a schimbat formaţiunea politică deloc, iar în prezent candidează pentru al treilea mandat în Colegiul 6.

Claudiu Manda este finul lui Valeriu Zgonea, actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor.

În ultimul mandat de parlamentar, Manda a luat cuvântul de 15 ori şi a avut 13 iniţiative legislative, dintre care doar două au devenit legi.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Claudiu Manda are patru terenuri în intravilan, două case de locuit şi una de vacanţă.

"În primul rând sunt consecvent pentru că am fost tot timpul doar în PSD, indiferent dacă acestă formaţiune a fost în opoziţie sau la putere. Fac parte din echipa care a înlăturat Guvernul Ungureanu de la putere. Nu sunt printre cei care au votat tăierea de pensii şi salarii. În plus, m-am implicat în comunitatea care m-a ales şi sunt cunoscut în colegiul meu ca iapa brează", a declarat Claudiu Manda.

Contracandidatul lui Manda este Cosmin Călin (PDL). Acesta este considerat un apropiat al lui Radu Berceanu, este consilier judeţean şi a fost director al Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, din fruntea căreia a fost demis de ministrul Rovana Plumb în mai 2012.

Mihai Voicu vrea al treilea mandat de deputat în acelaşi colegiu

În colegiul 7 de la Camera Deputaţilor candidează deputatul PNL Mihai Voicu şi Cornel Popa de la ARD.

Mihai Alexandru Voicu este deputat de Dolj din 2004, candidând pentru al treilea mandat în acelaşi colegiu.

Mihai Voicu are 44 de ani, este originar din Bucureşti şi este inginer în construcţii civile. După revoluţie, Voicu a lucrat, din 1993 şi până în 1994, ca inginer la Institutul de Construcţii Bucureşti, după care a fost angajat al unei firme timp de patru ani. În politică a intrat în 1991 şi în acelaşi an a devenit preşedinte al Organizaţiei de Tineret, ocupând această funcţie până în anul 1994.

În 2004, Voicu a fost ales deputat de Dolj din partea PNL. În perioada mandatului, Voicu a fost, între 2005-2006, secretar general al Guvernului, apoi a fost numit ministru pentru relaţia cu parlamentul. El a ocupat această funcţie până în anul 2008, când a fost ales deputat pentru a doua oară.

Voicu este preşedinte PNL Dolj şi vicepreşedinte la nivel naţional.

Potrivit declaraţiei sale de avere, are un apartament şi o casă de locuit, ambele în Bucureşti.

Contracandidatul său este Cornel Popa, care a mai candidat la alegerile parlamentare şi în 2008, tot pe listele PDL, însă a obţinut doar 18,82% din voturi.

Cornel Popa are 49 de ani şi este din Calafat. El este inginer agronom, absolvind Facultatea de Agronomie în anul 1990. De altfel, în 2007 el s-a înscris şi la doctorat pentru acestă specializare, urmând să obţină titlul de doctor în această toamnă. În anul 2006, Popa a obţinut şi o diplomă de masterat la Facultatea de Drept din Craiova. După revoluţie, Popa a lucrat ca şef de fermă la IAS Moţăţei, până în 2002. După acest an şi până în 2005, Cornel Popa a fost administrator al unei societăţi comerciale. Din anul 2005, Popa a fost numit de PDL director la Direcţia Agricolă Dolj. El a ocupat acestă funcţie până în anul 2009, când a fost numit director la ANIF, la nivel central. În 2010, Popa a fost schimbat din funcţie şi a fost numit director tehnic al acestei instituţii.

Popa a intrat în politică în anul 1999, în PD, iar acum candidează pentru prima dată la parlamentare.

Deputatul Gelu Vişan, exclus de pe listele PDL, în locul său va candida şeful Direcţiei de Drumuri Dolj

În Colegiul 8, care acum e reprezentat în Parlament de deputatul PDL Gelu Vişan, şi-au anunţat candidatura Daniel Iane din partea PNL şi Ştefan Stoica de la ARD. Niciunul dintre cei doi nu este foarte cunoscut în politică.

Ştefan Stoica este secretar general al PDL Dolj. El a candidat fără succes în vara acestui an pentru şefia Consiliului Judeţean şi este director la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Dolj.

De numele lui Stoica se leagă un scandal recent izbucnit după ce Gelu Vişan, care nu a mai fost inclus pe listele PDL, a susţinut că are dovezi că acesta ar fi făcut afaceri dubioase prin mai multe firme, fiind sprijint de Radu Berceanu, fost lider al PDL Dolj.

De altfel, Vişan a susţinut recent, într-o emisiune televizată, că fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu ar fi vrut să îi ofere mită în 2008. Astfel, potrivit lui Vişan, Berceanu ar fi vrut să îi dea mită aproximativ 100.000 de euro pentru ca în locul Stadionului Tineretului din Craiova, care trebuia dărâmat, să se construiască un mall. Gelu Vişan a explicat că, iniţial, nu a spus nimic despre acest lucru pentru a vedea până unde va merge Berceanu. Vişan susţine că ulterior a vorbit în Consiliul Judeţean, iar proiectul nu a mai fost continuat.

Totodată, Vişan a lansat acuzaţii şi la adresa altor colegi democrat-liberali din Dolj care au afaceri. Deputatul PDL a spus că a discutat despre aceste probleme cu Vasile Blaga şi cu Emil Boc pe vremea când acesta era premier, iar aceştia l-ar fi atenţionat să oprească scandalul.

Gelu Vişan a spus, în ultimele zile, despre colegii respectivi că au avut contracte cu statul în valoare de 30 de milioane de euro.

În replică, PDL Dolj l-a dat în judecată pentru calomnie pe Vişan, cerându-i deputatului daune 500.000 de lei.

La rândul său, senatorul PDL Radu Berceanu a spus că deputatul democrat-liberal Gelu Vişan a provocat scandalul în PDL Dolj pentru că acesta vrea să fie dat afară din partid şi să plece la PP-DD.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, Gelu Vişan nu a vrut să comenteze afirmaţiile lui Berceanu, spunând doar că este cert că el nu va candida pentru un nou mandat de parlamentar din partea PDL.

Contracandidatul lui Ştefan Stoica este bucureşteanul Daniel Iane (PNL).

Despre Iane, presa scrie că este unul dintre acţionarii importanţi ai firmei INDACO, cea care în anul 2001 a creat prima versiune ECRIS pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cadrul programului olandez MATRA – SENTER – ASSER Institut.

Preşedintele Camerei Deputaţilor vrea al treilea mandat de deputat

Valeriu Zgonea are 45 de ani şi este preşedintele Camerei Deputaţilor. El a intrat în Parlament în anul 2000 şi candidează acum pentru al treilea mandat de deputat.

În ultimii patru ani a avut cea mai bogată activitate dintre parlamentarii doljeni: a luat cuvântul de 621 de ori, a făcut 96 de declaraţii politice şi a avut 18 propuneri legislative.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Zgonea nu are case sau terenuri pe numele său. El a preferat să ţină banii în conturi, unde are 27.000 de euro şi aproximativ 45.000 de lei.

"Eu cred că merit să fiu ales din nou pentru că de 17 ani sunt în PSD şi pot să fac echipă cu oamenii indiferent ce funcţii ocupă. În anii în care am fost parlamentar am preluat întotdeauna informaţiile din teritoriu şi le-am dus la Bucureşti şi mi-am onorat aproape toate promisiunile pe care le-am făcut alegătorilor. Nu toate, ce-i drept, dar ne-am cramponat şi de această criză economică. În plus, nu am avut pretenţii să cresc rapid, am avut răbdare şi am făcut totul progresiv”, a declarat Valeriu Zgonea.

Zgonea candidează împotriva Vetei Păsculescu de la ARD.

Veta Păsculescu este fosta directoare de la Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare Dolj.

Numele Vetei Păsculescu a apărut într-un scandal legat de fiul său, care în 2010 a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia o tânără de 19 ani şi-a pierdut viaţa. Fiul candidatei PDL este acuzat de părinţii fetei care a murit că el se afla la volanul maşinii, declarând însă Poliţiei că autoturismul era condus de fată. Dosarul se plimbă însă între Parchet şi Poliţie fără să se fie dat vreun verdict în acest caz.

Deputatul Ion Călin vrea al treilea mandat de deputat; contracandidatul său - un veterinar

În Colegiul 10 de la Camera Deputaţilor, actualul parlamentar Ion Călin se va confrunta cu un medic veterinar.

Ion Călin are 61 de ani şi a intrat în PSD în anul 2007. A ocupat mai multe funcţii în organizaţia de Dolj, inclusiv cea de preşedinte. Din anul 2004 este deputat de Dolj şi candidează acum pentru al treilea mandat.

"Am făcut forte multe pentru oamenii din colegiul meu şi nu numai. M-am implicat mult şi i-am îndrumat pe oameni să obţină fonduri europene, dar în principal mă recomandă iniţiativele legislative, dezbaterile şi luările de cuvânt. Din Dolj, doar Vali Zgonea mă întrece, eu sunt pe locul doi”, a declarat Ion Clin.

În ultimul mandat, Ion Călin a luat cuvântul în Parlament de 94 de ori, a avut 57 de declaraţii politice, 35 de propuneri legislative, 13 moţiuni şi 32 de întrebări şi interpelări. Doar o propunere de-a lui Călin a devenit lege în acest mandat.

În ultimii patru ani, averea lui Ion Călin a crescut. El a moştenit patru terenuri în localitatea doljeană Mischii, dintre care unul în intravilan şi şi-a achiziţionat o maşină de lux.

Contracandidatul său, Doru Safta, este cunoscut în Craiova, însă nu ca politician, ci ca medic veterinar. El a intrat în PDL în acestă toamnă şi a anunţat că dacă va obţine mandatul de parlamentar unul dintre proiectele prioritare va fi legat de problema câinilor fără stăpân.

Material realizat de Georgiana Stănescu, corespondenti@mediafax.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici