ANALIZĂ: Campania electorală, la final. Ce a lipsit şi ce au făcut politicienii pe ultima sută de metri

Campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie se încheie sâmbătă la ora 7.00, după 29 de zile atipice şi apatice, cu reguli noi care au avantajat partidele mari şi politicienii consacraţi, în funcţie.

Urmărește
2838 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Campania electorală, la final. Ce a lipsit şi ce au făcut politicienii pe ultima sută de metri

ANALIZĂ: Campania electorală, la final. Ce a lipsit şi ce au făcut politicienii pe ultima sută de metri (Imagine: Balazs Attila/ Arhiva Mediafax Foto)

Legea referitoare la campania electorală a interzis competitorilor politici să utilizeze în campania electorală bannere, mesh-uri, panouri publicitare, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, publicitate luminoasă, publicitate pe vehicule.

Candidaţii nu au putut recurge nici la achiziţionarea, oferirea sau distribuirea, în mod direct sau indirect, a pixurilor, a cănilor, a ceasurilor, a tricourilor, a jachetelor, a gecilor, a impermeabilelor, a pelerinelor, a vestelor, a şepcilor, a căciulilor, a fularelor, a sacoşelor, a pungilor, a umbrelelor, a găleţilor, a brichetelor, a chibriturilor, a produselor alimentare, a produselor alcoolice, a ţigărilor şi a altor produse asemănătoare.

În aceste condiţii, una dintre principalele ''arme'' din campanie a rămas distribuirea de ajutoare alimentare de către primarii în funcţie, fapt care nu a fost declarat ilegal.

Alegerile locale de duminică sunt primele la care cheltuielile electorale ale competitorilor electorali vor fi rambursate de la bugetul statului.

Candidaţi confundaţi cu inspectorii ANAF

Vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a fost de părere că aceste prevederi au avut consecinţe pozitive. ''Chiar dacă nu s-a văzut foarte mult pe ecrane, cine a dorit să ajungă la oameni a putut să o facă, în mod direct, cu informaţii, fără pomeni şi cadouri. Din perspectiva banilor cheltuiţi, este prima campanie în care candidaţii nu au mai simţit presiunea costurilor enorme ca în trecut'', a concluzionat ea.

Pe de altă parte, preşedintele UNPR, Valeriu Steriu, a explicat că interdicţia de a purta haine cu însemnele partidului a produs situaţii hilare. ''Eram într-un judeţ, în ţară, şi am decis alături de candidaţii locali să mergem într-o piaţă. Prima reacţie a oamenilor de acolo a fost să-şi strângă tarabele, au crezut că vine ANAF-ul'', a povestit Steriu la Brăila dezavantajele interdicţiei de a purta tricouri cu sigla partidului. ''Avem o lege electorală greşită, ce a fost scrisă cu dedicaţie pentru primarii în funcţie, de către partidele mari'', a concluzionat succesorul lui Gabriel Oprea.

Deputatul Elena Udrea a afirmat că ''aproape'' nu a ştiut că a fost campanie electorală. Ea spune că scopul legii care nu mai permite decât un tip de afişe şi flyere a fost bun - controlarea cheltuielilor, dar că a dus la consecinţe ''perverse''. ''Un dezinteres total al cetăţenilor faţă de alegeri, chiar fiind vorba de alegerea primarilor, ceea ce va face ca prezenţa la urne să fie foarte redusă. Apoi, o piedică în reformarea partidelor şi în promovarea oamenilor noi in politică, pentru că este foarte greu să iţi faci notorietate în condiţiile date. De aceea vor câştiga tot partidele şi politicienii vechi, cunoscuţi'', a fost ''diagnosticul'' ei.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, a respins criticile de acest tip. ''S-a spus că această campanie electorală a fost ternă, anostă, dar eu apreciez că a fost una decentă, în care competitorii electorali au înţeles să respecte noile reguli introduse prin Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniei electorale'', a declarat ea.

Ultima zi de campanie în Capitală: ''Geek is chic''

Cum campania electorală în audio-vizual s-a încheiat vineri dimineaţă la ora 7,00, candidaţii s-au axat vineri pe online sau pe întâlniri cu alegătorii.

În ultima săptămână de campanie candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a fugit de orice confruntare cu contracandidaţii sau întâlnire cu presa, linie pe care a păstrat-o şi în ultima zi de campanie. Ea a ales să se concentreze pe probleme punctuale, astfel că vineri a postat o transmisiune live de la noul spital de copii "Victor Gomoiu''.

Inundaţiile au fost tema folosită cu predilecţie de social-democraţi vineri. ''Îmi pare foarte rău pentru ceea ce se întâmplă în zonele inundate'', a afirmat şi Gabriela Firea, care a promis că va strânge cele necesare pentru sinistraţi.

Pe ultima sută de metri, candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, s-a ''reinventat'', postând pe Facebook un video numit ''Autorecenzie Predoiu''.

Candidatul liberal a vrut să arate că are simţul umorului şi dărâme astfel câteva ''mituri'' despre el - că este ''peltic'', ''tocilar'', că nu a ajuns premier şi că este pe locul patru în sondaje. ''Geek is chic. M-au complimentat că sunt al patrulea candidat. Hai, mă? Urma scapă turma. (...) Mi-au reproşat că nu am ajuns premier. Lasă, mă, că l-am avut trei ani pe Mickey Mouse!'', au fost răspunsurile lui Predoiu, care în finalul materialului video a rugat-o pe Gabi să-i comande un taxi (referire la acuzaţiile pe care i le-a adus soţului Gabrielei Firea-n.r.).

Candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, a postat pe Facebook un video însoţit de mesajul ''Duminică votăm împotriva corupţiei din partide. Alegeţi singurii adversari ai PSD, votaţi împotriva blatului PNL-PSD''. Materialul video prezintă candidaţii propuşi de PNL la Primăria Capitalei: Cristian Buşoi despre care afirmă că s-a folosit de tragedia de la Colectiv, pe Ludovic Orban la DNA, pe Marian Munteanu acuzat de fascism şi pe Cătălin Predoiu care, clipului USB, prezintă sondaje de opinie inexistente şi ''sub masca ipocrită a politeţii şi a curtoaziei sărută mâna duşmanului'', Gabriela Firea, în platourile Antenei 3.

''Dacă aşa arată lupta PNL împotriva PSD mai bine alegi luptători adevăraţi'', a conchis Nicuşor Dan.

Candidatul PMP la Primăria Capitalei, Robert Turcescu, nu a posta postat pe Facebook nicio înregistrare, prezentând doar câteva poze făcute în Piaţa Romană, unde a vorbit cu bucureştenii şi a distribuit ziare de campanie.

În vreme ce copreşedinţii PNL au încercat să convingă online-ul că liberalii au înţeles cerinţele străzii, candidatul PNL la funcţia de edil al sectorului 4, Răzvan Sava, şi-a încheiat campania aşa cum a început - braţ la braţ cu Piedone.

''Aşa cum Piedone susţine omul Răzvan Sava, vă îndemn să aveţi încredere şi să îl susţineţi pentru funcţia de primar al sectorului 4'', se arată într-un clip de campanie publicat pe pagina de Facebook a lui Piedone. Răzvan Sava este susţinut în materialul video de actriţele Stela Popescu şi Rodica Popescu Bitănescu (susţinătoare declarată a candidatului PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Vrânceanu Firea), aceasta din urmă afirmând că ''pe lângă calităţile de om gospodar şi inteligent, Ioan Răzvan Sava este un bărbat tânăr, frumos şi cu carismă''.

Promisiunile electorale au ''curs'' şi ele în cursul zilei de vineri pe Facebook. Marian Vanghelie, de pildă, a anunţat că programul de ajutoare sociale va fi reluat din 10 iunie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici