- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (05.11.2015, 23:39)
- Ştefan Pană
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Prima zi de consultări pentru noul Guvern, între dorinţa anticipatelor şi Cabinet de tehnocraţi
Preşedintele Klaus Iohannis s-a consultat, joi, cu PSD, PNL, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor, majoritatea participanţilor vorbind tot mai clar despre varianta unui Guvern format din tehnocraţi, PNL continuând să ceară alegeri anticipate, iar UDMR prezentând o soluţie de compromis.
Urmărește
2789 afișări
ANALIZĂ: Prima zi de consultări pentru noul Guvern, între dorinţa anticipatelor şi Cabinet de tehnocraţi
Consultările au început la ora 15.00, la Palatul Cotroceni sosind delegaţia PSD, condusă de preşedintele Liviu Dragnea, alături de preşedintele executiv Valeriu Zgonea şi de vicepreşedinţii Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu şi Georgian Pop.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
După peste 30 de minute de discuţii, Liviu Dragnea a prezentat public o primă concluzie a întâlnirii, diferită faţă de cea expusă cu o zi înainte după şedinţa coaliţiei. Astfel, miercuri, PSD arăta că există în continuare o majoritate, alături de UNPR şi de ALDE, care doreşte guvernarea, iar social-democraţii au chiar un nume de premier care va fi prezentat preşedintelui. Potrivit unor surse social-democrate, unul din numele cele mai discutate în PSD a fost cel al sociologului Vasile Dâncu. După consultările de la Palatul Cotroceni, Liviu Dragnea a prezentat un punct de vedere exclusiv al PSD, precizând însă că speră că şi UNPR şi ALDE îl vor susţine.
Astfel, PSD i-a propus preşedintelui ca după această primă rundă de discuţii să aibă loc o nouă întrevedere pentru un acord, precizând că nu trebuie să se plece de la desemnarea unei persoane care să bată la uşa partidelor pentru sprijin. Liderul PSD a spus că este deschis oricărei variante de Guvern care răspunde solicitărilor societăţii şi tocmai de aceea nu a prezentat o propunere de premier, ci doreşte consultări ample între partide, Klaus Iohannis dând de înţeles că nu respinge ideea. Dragnea a mai spus că sunt luate în calcul toate variantele - un guvern de tehnocraţi, de experţi, alegeri anticipate, care ar implica menţinerea unui Guvern interimar până în aprilie, ţinând însă cont că aceasta ar însemna un buget care nu poate fi adoptat până la primăvară. El a precizat că nu respinge, din oficiu, propunerile PNL, însă doreşte ca toate forţele politice să cadă de acord asupra unei variante.
Potrivit unor surse social-democrate, delegaţia PSD care a discutat, joi, cu preşedintele Klaus Iohannis la consultările de la Palatul Cotroceni nu a făcut nicio propunere de premier, fiind de acord să susţină un Guvern format din tehnocraţi şi distanţându-se de declaraţiile anterioare privind actuala coaliţie. Mai precis, în discuţiile cu preşedintele Iohannis nici măcar nu a fost invocată coaliţia din care PSD face parte şi nici actuala majoritate parlamentară.
PSD a schimbat discursul şi în privinţa alegerilor anticipate. După ce miercuri Liviu Dragnea s-a arătat împotriva ideii, după consultările de joi liderul PSD şi-a nuanţat poziţia, fapt observat şi de liderii PNL. El a precizat că nu respinge, din oficiu, propunerile PNL, însă doreşte ca toate forţele politice să cadă de acord asupra unei variante.
PNL vrea în continuare alegeri anticipate, dar nu refuză dialogul
Liberalii au venit la Palatul Cotroceni cu propunerea prezentată public încă de miercuri: organizarea alegerilor anticipate, prin dizolvarea Parlamentului, deşi recunosc că este un proces anevoios.
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, după consultările de la Palatul Cotroceni, că liberalii i-au prezentat preşedintelui Klaus Iohannis varianta alegerilor anticipate şi nu au avansat niciun nume de premier, însă sunt deschişi şi altor variante dacă propunerea lor nu este susţinută.
"N-am făcut absolut niciun fel de propunere pentru prim-ministru. Propunerea cu care PNL a venit a fost aceea de dizolvare a Parlamentului şi de organizare a alegerilor anticipate. Ne-am spus toate argumentele, i-am arătat preşedintelui care sunt temeiurile pe care le bazăm atunci când solicităm anticipate. (...) Suntem într-un moment foarte dificil pentru societatea românească, pentru clasa politică şi cred că, înţelegând ceea ce se întâmplă, nu putem să optăm decât pentru ideea de dizolvare a Parlamentului şi organizare a alegerilor anticipate", a spus Gorghiu.
În situţia în care, în urma consultărilor, varianta alegerilor anticipate nu va avea susţinere, liberalii s-au declarat deschişi pentru alte consultări, însă au precizat că, totuşi, consideră dizolvarea Parlamentului cea mai "justă" variantă. "Dacă vom discuta după viitoarea întâlnire (...) Nu am discutat acest lucru cu domnul preşedinte", a precizat Blaga.
Liberalii au lăsat astfel uşa deschisă şi negocierilor privind un eventual Guvern tehnocrat, însă dau de înţeles că astfel de discuţii nu pot fi purtate decât în cazul în care nu se ajunge la un consens asupra alegerilor anticipate după prima rundă de consultări şi nu este o variantă susţinută şi de preşedintele Iohannis.
UDMR - varianta de compromis: Guvern tehnocrat şi alegeri devansate
Liderii UDMR au venit cu o propunere surpriză, prezentându-i preşedintelui varianta în care, în termen foarte scurt, urmează a fi instalat un Guvern de tehnocraţi, susţinut de toate partidele politice, dar al cărui rol va fi unul limitat: adoptarea bugetului de stat pe anul 2016, care nu poate fi făcut de către un Guvern interimar, ca cel care funcţionează acum, dar şi pregătirea unor alegeri anticipate, în sensul în care ele ar fi făcute înainte de termenul din toamna anului viitor, dar şi comasate cu alegerile locale.
Liderul UDMR a adăugat că nu consideră că, în acest moment, un Guvern de uniune naţională, din care să facă parte toate partidele parlamentare, "ar fi un răspuns corect şi cinstit la toate problemele care s-au acumulat".
Minorităţile ar susţine oricare variantă în afară de anticipate
Liderul minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a explicat, după consultările de la Palatul Cotroceni, că nu există un consens în cadrul grupului cu privire la modul în care trebuie să arate noul Guvern, însă majoritatea se împotriveşte alegerilor anticipate. Astfel, minorităţile ar susţine şi un Guvern de tehnocraţi, dar şi unul de uniune naţională, atât timp cât la această soluţie se va ajunge prin "consens".
"Noi ne dorim să avem o soluţie care se fundamentează pe pilonii democraţiei, pe Constituţie şi care să fie realizată sub auspiciile preşedintelui României. O soluţie care să fie, dacă nu o soluţie de consens, atunci măcar o soluţie bine temperată, cum spunea Bach, cu clavecinul bine temperat", a spus Pambuccian.
Astfel, în discursul majorităţii liderilor politici care au venit joi la Palatul Cotroceni a apărut ideea Guvernului de tehnocraţi, surse politice declarând, pentru MEDIAFAX, că un Guvern politic este "imposibil" în acest moment şi nu este dorit nici de preşedintele Klaus Iohannis. PSD a fost cel mai clar în privinţa acestei variante. Deşi social-democraţii nu au propus această soluţie, s-au arătat deschişi în a susţine o astfel de variantă. PNL se află la cealaltă extremă, vorbind despre alegerile anticipate ca unică soluţie "justă", însă nu închide uşa negocierilor pe viitor. Şi UDMR vorbeşte despre un Guvern de tehnocraţi, însă unul care să pregătească alegerile înainte de termen, în timp ce reprezentanţii minorităţilor sunt deschişi discuţiilor, atât timp cât acestea nu prevăd alegerile anticipate.
Citeşte şi: CONSULTĂRI la Cotroceni pentru desemnarea noului premier - Iohannis: Este o etapă dificilă, o tragedie a declanşat schimbări politice - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: CONSULTĂRI la Cotroceni - Pambuccian: Aleşii minorităţilor vor o soluţie de consens, o parte importantă nu crede în anticipate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe