- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (19.06.2013, 12:00)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Antonescu: Reacţia PDL şi PPDD de a boicota lucrările comisiei de revizuire a fost jenantă
Preşedintele comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, după acordarea votului final pe proiectul de modificare a Legii fundamentale, că atitudinea PDL şi PPDD a fost una "jenantă" atunci când au părăsit lucrările nemulţumiţi de menţinerea bicameralismului.
Urmărește
297 afișări
Crin Antonescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Antonescu a făcut această catalogare motivând că atitudinea PDL şi PPDD a fost făcută publică abia la finalul lucrărilor din comisia de revizuire, într-un context politic, şi nu la momentul în care au fost respinse amendamentele privind introducerea sistemului unicameral.
"Regret faptul că unii reprezentanţi ai opoziţiei au părăsit la un moment dat lucrările, la ultimele şedinţe, pe motivul că nu am adoptat varianta unui Parlament unicameral. Este destul de jenant din punctul meu de vedere că, dacă asta a fost decizia domniilor lor, nu au făcut-o în momentul în care în comisie s-a discutat acel articol. A mai durat vreo două şedinţe până când se întâmplă alte evenimente şi alte apariţii publice ca să ia această decizie. Evident, e dreptul lor", a susţinut preşedintele comisiei de revizuire.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
El a menţionat că pe parcursul lucrărilor s-a căutat în mod constant consensul şi au fost adoptate inclusiv amendamente ale PDL şi PPDD.
Antonescu a mai afirmat că proiectul de revizuire finalizat de comisie "nu şi-a încheiat, ci abia şi-a început cariera în Parlament" şi există "un spaţiu semnificativ" pentru dezbateri publice până la începutul lunii septembrie.
"Există în jurul acestui proiect de revizuire o discuţie mediatică, mai mult mediatică decât publică într-un sens foarte larg, din păcate deocamdată şi ea va continua", a precizat Antonescu.
De asemenea, liderul PNL a susţinut că proiectul de revizuire finalizat în comisie va fi supus "examenului" Comisiei de la Veneţia, dar şi al altor instituţii.
Antonescu a spus că "în principal" revizuirea propusă are în vederea întărirea liberatăţilor şi drepturilor cetăţeneşti, dar şi "întărirea puterii şi autorităţii Parlamentului".
"Parlamentul este marele câştigător ca instituţie în această revizuire şi el îşi defineşte şi îşi întăreşte nişte poziţii şi nişte prerogative clarificate în raport cu preşedintele României şi în raport cu Guvernul. Am făcut acest lucru din convingerea că oricât de popular sau impopular ar fi Parlamentul într-o anumită legislatură sau alta, cât de impopulari am fi unii dintre noi, dintre parlamentari, nu există niciun motiv care să ne facă să ezităm în a afirma că nu există democraţie puternică fără Parlament puternic", a afirmat Antonescu.
Comisia de revizuire a Constituţiei a dat, miercuri, votul final asupra proiectului de revizuire a Legii fundamentale, acesta fiind adoptat cu 17 voturi "pentru" şi o abţinere, reprezentanţii PDL şi PPDD nefiind prezenţi la şedinţă. Deputatul UDMR Mate Andras-Levente a fost singurul care s-a abţinut de la vot.
PDL a anunţat luni că a decis să se retragă din Comisia de revizuire a Constituţiei şi să refuze să participe la dezbaterile din plenul Parlamentului pe această temă, a anunţat luni vicepreşedintele partidului Alin Tişe, arătând că PDL va participa la acţiuni în Parlament şi în stradă pentru a informa cetăţenii. "PDL refuză să gireze încălcarea suveranităţii poporului şi încălcarea statului de drept şi, printr-o decizie majoritară a BPN, PDL a decis părăsirea discuţiilor din Comisia de revizuire a Constituţiei şi refuzul în viitor de a participa la dezbaterile din plenul Parlamentului pe tema revizuirii Constituţiei. USL, prin modul în care încearcă revizuirea Constituţiei, încalcă suveranitatea poporului, refuzând să pună în aplicare rezultatul referendumului din 2009", a spus Tişe.
PPDD a decis în 13 iunie să îşi retragă reprezentanţii din Comisia de revizuire a Constituţiei, a anunţat atunci liderul grupului PPDD, Daniel Fenechiu, invocând ca motiv că dezbaterile sunt "o mascaradă", sunt suspendări şi răzgândiri, proiectul fiind făcut în discuţii private Antonescu-Ponta.
Liderii USL au convenit să amâne votul din plenul Senatului asupra proiectului de revizuire a Constituţie pentru începutul lunii septembrie, în condiţiile în care avizul Curţii Constituţionale ar putea veni după încheierea actualei sesiuni parlamentare, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX surse din USL.
Liderii USL au analizat, luni, calendarul în care ar putea fi votat proiectul de revizuire în plenul Senatului (prima Cameră sesizată), în condiţiile în care înainte de acest moment documentul trebuie să fie analizat de Consiliul Legislativ şi Curtea Constituţională.
Surse din USL au relatat pentru MEDIAFAX că proiectul de revizuire urma să fie finalizat până miercuri în Comisia de revizuire a Constituţiei, urmând să fie transmis Consiliului Legislativ. Apoi, procedura parlamentară prevede că documentul, împreună cu avizul Consiliului Legislativ, se transmite Curţii Constituţionale spre analiză. Potrivit legii, CC are termen 10 zile pentru a emite un punct de vedere asupra proiectului de revizuire.
Conform estimărilor liderilor USL, în situaţia în care judecătorii acordă un termen maximal, votul din plenul Senatului ar urma să fie amânat pentru luna septembrie, la începutul sesiunii parlamentare, au declarat surse din USL.
Senatorul PNL Tudor Chiuariu a precizat, luni, că decizia USL ca votul asupra noii Constituţii să fie dat de Senat în septembrie ţine de "termene care nu depind întru totul de Parlament" şi se bazează pe nevoia ca prezenţa să fie corespunzătoare şi să existe o perioadă de dezbatere.
Întrebat de ce a preferat USL o amânare a votului privind proiectul de revizuire în Senat, Chiuariu a precizat: "Nu e vorba de o amânare. E vorba de termene care nu depind întru totul de Parlament şi de necesitatea de a avea o prezenţă corespunzătoare pentru ca acest proiect de lege să poată trece şi de existenţa unei perioade în care proiectul de revizuire a Constituţiei să fie dezbătut".
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe