- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (27.06.2014, 17:18)
- Ioan Dornescu
Asociaţia Oamenilor de Afaceri: Declaraţiile lui Fule despre admiterea României şi Bulgariei în UE, ofensatoare şi incorecte
AOAR apreciază drept ofensatoare şi incorecte declaraţiile comisarului european pentru extindere Stefan Fule despre admiterea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană, el afirmând joi că aderarea celor două state a pus sub semnul întrebării credibilitatea procesului de extindere.
Urmărește
374 afișări
Stefan Fule, Comisarul european pentru Extindere (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)
Fule a mai spus joi, într-un interviu acordat Euractiv Cehia, că statele membre cât şi cele candidate au devenit nemulţumite de ritmul lent al procesului integrării.
"Atât statele membre, cât şi cele candidate simt o oboseală în legătură cu ritmul lent al procesului de extindere. În primul rând, ultima extindere, cu România şi Bulgaria, a ridicat o serie de semne de întrebare în legătură cu credibilitatea întregului proces. Pentru că a fost prima dată când UE a decis să introducă un mecanism special de cooperare şi verificare în cazul unor state membre. Cea mai mare provocare a fost restabilirea credibilităţii pierdute privind procesul de extindere. Suntem nevoiţi să extindem şi să înăsprim standardele. Statele candidate trebuie să demonstreze că legislaţia adoptată este funcţională", a afirmat oficialul european.
Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) apreciază că prin aceste declaraţii s-a încălcat grav obligaţia de echidistanţă impusă prin statut oricărui înalt funcţionar european, împuternicit să contribuie prin acţiunile sale la întărirea coeziunii între ţările membre UE şi nu să lanseze nejustificat teme politice incorecte şi nefundamentate care conduc la creşterea sentimentului de lipsă de coeziune la nivelul UE.
Citeşte şi:
Comisarul european pentru Extindere: Admiterea României şi Bulgariei a afectat credibilitatea extinderii UE. MAE: Asocierea aderării noastre cu diminuarea credibilităţii extinderii, nepotrivită
"AOAR a ridicat public, constant, problema discursului public şi a acţiunilor neconvingătoare ale reprezentanţilor Comisiei Europene faţă de promovarea aplicării discriminatorii între ţările membre ale unor directive europene, aşa cum este cazul acţiunilor legate de piaţa energiei, a căilor ferate sau a consolidării fiscale şi bancare ori a încadrării în deficitul bugetar de maxim 3%. AOAR este cu atât mai surprinsă de declaraţiile incorecte făcute de comisarul pentru extindere Fule, cu cât acţiunile ţării sale au fost constant îndreptate către crearea de divergenţe la nivelul UE ", se arată într-un document de poziţie al asociaţiei.
Reprezentanţii AOAR consideră că Fule a făcut aceste declaraţii pentru a-şi susţine, în perspectivă, şansele de păstrare a portofoliului de comisar pentru extinderea UE în structura viitoarei Comisii Europene, iar oficialul a făcut dovada unei gândiri defavorabile consolidării UE într-o perioadă economică dificilă.
"AOAR reaminteşte celor gata să accepte uşor afirmaţiile făcute de comisarul Fule că peste 90% din activele bancare din România aparţin unor bănci europene, că peste 70% din exporturile României sunt făcute în ţările UE, peste 50% din exporturi fiind făcute de circa 25 de companii europene. Toate aceste elemente - şi lista argumentelor economice şi financiare poate continua - atestă că România a contribuit şi contribuie economic fundamental la performanţele pieţei unice europeane, contribuind uneori chiar contrar interesului naţional la adoptarea unor măsuri la nivelul Comisiei Europene sau a Parlamentului European ce sunt gândite tocmai să întărească coeziunea şi coerenţa politicilor la nivelul UE", potrivit sursei citate.
Asociaţia solicită Guvernului să verifice şi să sancţioneze toate abaterile şi încălcările legislaţiei, inclusiv a clauzelor din contractele de privatizare, făcute de diverse companii internaţionale, o atenţie specială urmând să fie acordată celor active pe piaţa energetică.
Citește pe www.zf.ro: Când ai ajuns la un salariu de 1.000 de euro pe lună, îţi poţi permite să fii suveranist, naţionalist, anti-Bruxelles, etc.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Povestea omului care după ce a preluat afacerea familiei ce avea probleme uriaşe a decis să folosească ultimii bani pentru a cumpăra ceva ce nimieni nu voia. Unde a ajuns el acum?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o singură felie de pizza în Aeroportul Otopeni acum, în 2025. Românii au crezut că este o eroare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1066. Ucraina modifică sistemul de recrutare pentru a atrage tinerii între 18 şi 25 de ani / Explozii la Kiev în timpul unui raid aerian / Incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea Ryazan din Rusia / Coreea de Sud suspectează trimiterea de noi trupe nord-coreene în Rusia / Putin e pregătit să discute cu Trump
-
ieri, 22:53
Incendiu puternic în Crevedia. Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert