Baconschi: Guvernul olandez, întrucâtva captiv în agenda antieuropeană a unui partid extremist

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, luni, că Franţa şi Germania s-au "flexibilizat" în privinţa aderării la Schengen, dar nu au reuşit să convingă Guvernul olandez, care este "întrucâtva captiv în agenda politică antieuropeană a unui partid extremist" .

Urmărește
247 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Guvernul olandez, întrucâtva captiv în agenda antieuropeană a unui partid extremist

Teodor Baconschi (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Franţa şi Germania s-au flexibilizat, ne-au propus un scenariu în doi paşi, dar nu au reuşit să convingă Guvernul olandez, care este întrucâtva captiv în agenda politică antieuropeană, antimigraţionistă, a unui partid extremist. Se pare că dividentele politice ale acestei atitudini antieuropene nu au servit prea mult în cazul alegerilor din Danemarca", a precizat Baconschi, întrebat în legătură cu poziţia Olandei privind adrearea României la spaţiul Schengen.

El a spus că România îşi menţine pledoaria şi are toate argumentele de partea sa, arătând că la următoarele Consilii europene sau Consilii de justiţie şi afaceri interne va merge pe aceeaşi linie, susţinându-şi cauza.

Întrebat dacă există vreo şansă ca România să intre la termen în spaţiul Schengen, Baconschi a spus că decizia se ia în Consiliul pentru justiţie şi afaceri interne şi se adoptă pe bază de unanimitate, iar dacă un stat se opune e pur şi simplu un blocaj.

"Decizia nu se ia în Consiliul miniştrilor de externe, ci în Consiliul pentru justiţie şi afaceri interne şi se adoptă pe bază de unanimitate. În momentul în care toată Europa este favorabilă intrării noastre, a României şi Bulgariei în Schengen, un stat se opune, e pur şi simplu un blocaj, dar sper ca acest blocaj să fie depăşit", a spus Baconschi.

La Consiliul JAI din 22 septembrie se va lua în discuţie proiectul de Decizie privind aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen în Republica Bulgaria şi Romania.

Olanda a anunţat vineri că se va opune în continuare aderării României şi Bulgariei la Schengen. "S-a decis în Guvern că vom continua să ne opunem intrării României şi Bulgariei", a declarat pentru AFP Elaine de Boer, purtătoarea de cuvânt a ministrului olandez al Imigraţiei, Gerd Leers. "Nu vom aproba nici măcar intrarea parţială", a adăugat purtătoarea de cuvânt.

O reuniune a miniştrilor de Interne ai Uniunii Europene este prevăzută joi, la Bruxelles, în cursul căreia urmează să fie discutat un proiect de compromis care reia opţiunea evocată în primăvară privind integrarea în două etape a României şi Bulgariei. Acest dispozitiv este menit să ofere asigurări unor ţări ca Olanda, Franţa, Germania sau Austria, foarte reticente în privinţa aderării României şi Bulgariei.

Franţa, Germania şi Olanda s-au opus în primăvară integrării celor două ţări în spaţiul Schengen, cerând consolidarea luptei împotriva corupţiei.

Sofia şi Bucureştiul vor să adere la Schengen înainte de sfârşitul anului, însă acordul tuturor statelor membre este necesar pentru integrarea altor ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici