Băsescu: Acum, ca şi în alte dăţi, BNR, chemată să substituie lipsa de coerenţă a deciziilor politice

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la un eveniment organizat de BNR, că, în ultimii 20 de ani, politicul a "împins" în spatele Băncii Naţionale responsabilitatea menţinerii stabilităţii macroeconomice a ţării, BNR fiind chemată să substituie lipsa de coerenţă a deciziilor politice.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Acum, ca şi în alte dăţi, BNR, chemată să substituie lipsa de coerenţă a deciziilor politice

Băsescu: Acum, ca şi în alte dăţi, BNR, chemată să substituie lipsa de coerenţă a deciziilor politice (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"În ultimii 20 de ani, în care România şi-a transformat economia şi societatea, într-un efort excepţional al naţiunii, un efort în interiorul căruia Banca Naţională a fost unul dintre vectorii de referinţă, Banca Naţională a fost un catalizator al proceselor de transformare a economiei româneşti, de trecere la economia de piaţă şi, în acelaşi timp, este un stâlp al stabilităţii preţurilor şi al stabilităţii monetare a ţării. Aş menţiona că, aşa cum ţara şi societatea au trecut prin dificultăţi în aceşti 20 de ani, şi Banca Naţională a fost unul din amortizoarele acestor dificultăţi, fie că au fost dificultăţi generate de situaţie economică, socială şi, de multe ori, de situaţia politică a ţării. Nu întotdeauna politicul a reuşit să fie responsabil şi, de prea multe ori, politicul a împins în spatele Băncii Naţionale responsabilitatea menţinerii stabilităţii macroeconomice a ţării. Şi acum, ca şi în numeroase alte dăţi în ultimii 20 de ani, Banca Naţională a fost chemată să substituie lipsa de coerenţă a deciziilor politice", a declarat Traian Băsescu, în deschiderea unui concert organizat pentru marcarea a 130 de ani de la înfiinţarea BNR.

El a adăugat că este un parcurs excepţional al BNR ce caracterizează istoria României. "Este una din instituţiile statului român care nu poate fi separată de istoria statului român. Banca Naţională a fost unul din catalizatorii vieţii economică şi sociale din România", a mai spus şeful statului.

Traian Băsescu a mai arătat că România se află într-un efort consistent de ajustare economică, de restabilire a echilibrelor macroeconomice, iar "avangarda" acestui efort este Banca Naţională a României.

"Mulţumesc Băncii Naţionale pentru excepţionala prestaţie din ultimii 20 de ani. Banca Naţională a României este cea mai prestigioasă instituţie a statului român. Acum câtva timp, în perspectiva evenimentului de astăzi, am decorat cu cele mai înalte distincţii ale statului român conducerea BNR", a mai declarat Băsescu.

El a făcut şi o glumă, referindu-se la prietenia dintre guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.

"De câte ori merg la Consiliul European, prima grijă este să-l întreb pe domnul preşedinte Trichet cum se vede România de la Banca Centrală Europeană. Abia acum dezleg taina de ce tot timpul primesc acelaşi răspuns ca şi de la domnul Isărescu: sunt prieteni", a spus, zâmbind, şeful statului.

De asemenea, el a reamintit faptul că, la 4 septembrie 1990, premierul de atunci, Petre Roman, l-a numit în funcţia de guvernator al BNR pe Mugur Isărescu.

"Nu ştiu dacă a uitat cumva Mugur Isărescu, dar vreau să-i aduc aminte un lucru, nici el nu e prea departe de o sărbătoare. Cred că sărbătoarea lui a fost pe 4 septembrie, pentru că, acum 20 de ani, pe 4 septembie, Petre Roman îl numea guvernator al Băncii Naţionale. La mulţi ani în funcţie, domnule guvernator!", a spus Băsescu.

Preşedintele Băsescu a venit la evenimentul organizat la Ateneul Român împreună cu soţia şi a fost întâmpinat de guvernatorul Mugur Isărescu.

La concertul extraordinar susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu", organizat în cadrul manifestării "Zilele Băncii Naţionale a României", au mai fost prezenţi premierul Emil Boc, fostul preşedinte Ion Iliescu, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu.

Legea de înfiinţare a BNR a fost publicată în Monitorul Oficial la 29 aprilie 1880, iar pe data de 5 septembrie a aceluiaşi an, exact în urmă cu 130 de ani, a avut loc prima şedinţă a Consiliului instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici