- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (04.01.2016, 07:38)
- Departamentul Politic
Băsescu: Dacă Guvernul Sturza nu obţine votul Parlamentului, Plahotniuc merită expulzat
Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, duminică, că dacă Guvernul Sturza nu va obţine luni votul Parlamentului moldovean din cauza lui Vladimir Plahotniuc, acesta ar merita expulzat din Republica Moldova, criticând totodată abordarea Bucureştiului în ceea ce priveşte relaţia cu Chişinăul.
Urmărește
4114 afișări
Băsescu: Dacă Guvernul Sturza nu obţine votul Parlamentului, Plahotniuc merită expulzat (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)
El a criticat "inconştienţa" unora dintre politicienii "aşa-zis pro-europeni" de la Chişinău, care ameninţă să tergiverseze instalarea Guvernului Sturza.
"Moldova este în pragul colapsului. Vă mai pot spune, deşi n-aş vrea să fie un subiect de comentarii, totuşi Moldova fără un împrumut de 60 de milioane de euro de la România nu îşi poate închide bugetul anului viitor", a argumentat el, acuzând faptul că "un individ ca Plahotniuc face jocuri politice să fie el premier când preşedintele Timofti îi refuză acest lucru exact datorită background-ului lui legat de afaceri, de putere, de legături cu Moscova, de inconsecvenţe democratice".
"Dacă mâine în Parlament acest guvern va fi respins datorită unuia din partidele care se pretind a fi pro-europene, deci partidul lui Lupu, acest om ar trebui evacuat din Republica Moldova", a spus fostul preşedinte despre oligarh, adăugând că "face un rău enorm" ţării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
El a precizat că a "schimbat păreri" cu preşedintele Nicolae Timofti pe 1 ianuarie, când s-au felicitat, şi a avut cuvinte de laudă pentru nominalizarea lui Sturza ca premier şi pentru guvernul "curat" pe care acesta l-a propus.
Băsescu a comentat că i se pare ciudat că autorităţile române au acceptat ca Plahotniuc să aibă alt nume în paşaportul românesc decât în cel moldovean. "Dubla cetăţenie nu înseamnă şi două nume. Trebuia să îl cheme tot Plahotniuc şi în paşaportul din România, iar cine i l-a făcut are o problemă", a subliniat el.
Totodată, fostul şef de stat a criticat atitudinea autorităţilor de la Bucureşti în ceea ce priveşte Republica Moldova. "România trebuia să se implice, să discute. România a reuşit întotdeauna, cel puţin în mandatele mele, să transmită punctul de vedere către partidele pro-europene. Este clar că la Bucureşti se manifestă o indiferenţă inacceptabilă pentru ce se întâmplă acolo. (...) Atâta timp cât Federaţia Rusă e călare pe ei, cu mass-media, oameni de influenţă, bani, cu tot ce vrei, tu stai în România şi priveşti în zare să vezi ce-o ieşi la Chişinău?", a spus el.
Băsescu a adăugat că parcursul european al Chişinăului a fost posibil datorită faptului că România nu a stat să "contemple" ce s-a întâmplat peste Prut şi a încercat să echilibreze influenţa rusă.
Premierul desemnat al R. Moldova, Ion Sturza, a prezentat duminică lista candidaţilor pentru funcţiile de miniştri care urmează fie învestiţi dacă vor obţine, luni, majoritarea voturilor în Parlament, precum şi programul de guvernare pentru 2016-2018, informează Unimedia.
Din echipa de miniştri ai lui Sturza fac parte 14 bărbaţi şi patru femei, toţi având studii studii superioare, şapte cu diplome de masterat şi şase cu studii de doctorat. Vârsta media membrilor este de 46 de ani, cel mai tânăr având 31 de ani, iar cel mai în vârstă 60 de ani. Membrii propuşi ai Guvernului au semnat duminică şi câte o declaraţie pe proprie răspundere privind îndeplinirea criteriilor de integritate.
Ion Sturza a fost desemnat pe 21 decembrie de preşedintele Nicolae Timofti. Sturza este om de afaceri şi fost premier al R.Moldova în anul 1999. Dacă Ion Sturza nu va primi votul de încredere din partea Parlamentului în privinţa listei de miniştri desemnaţi şi a programului de guvernare pentru 2016-2018, preşedintele mai poate să desemneze un alt candidat, în caz contrar, va trebui să decidă dizolvarea legislativului şi să convoace alegeri anticipate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe