- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu despre cazurile Diaconu, Borbely şi Dobre: Reacţia politicienilor e una de dispreţ faţă de interesul românilor
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că "reacţia politicienilor este una de dispreţ faţă de interesul românilor", referindu-se la cazurile Diaconu, Borbely şi Dobre, dar şi la deciziile ANI privind incompatibilitatea a patru membri ai Executivului.
Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Consecinţele se răsfrâng pe români (...) Nimeni nu spune senatorul sau deputatul X, spune «România», iar România nu înseamnă doar cei 471 de parlamentari", a mai spus TrTraian Băsescu
Referindu-se la deciziile ANI privind incompatibilitatea a patru membri ai Executivului, şeful statului a arătat că "nu a existat decât reacţie de solidarizare cu cei patru demnitari".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
"Nu au legătură cu interesul naţional acestei atitudini, de solidarizare cu oameni care se presupune că au încălcat legea. Oriunde în lumea civilizată când un ministru, un parlamentar este suspectat de eventuale acte de corupţie, sau de incompatibilitate, sau de acte în neregulă, el demisionează. La noi, politicienii se solidarizează, iar aceasta demonstrează ca nu suntem stat de drept, iar efectele le vom vedea în raportul pe MCV din decembrie sau ianuarie", a susţinut preşedintele Băsescu.
El a precizat că a adresat cereri atât Senatului, cât şi Camerei Deputaţilor pentru rediscutarea cazurilor de parlamentari în care au fost sesizate pentru ridicarea imunităţii şi că s-a adresat şi premierului Victor Ponta în privinţa celor patru membri ai Executivului.
De asemenea, el s-a referit şi la faptul că România nu are încă reglementat adecvat conflictul de interese, ceea ce a dus la blocarea plăţilor din fondurile europene.
"Şi pot să vă spun că una din marile probleme pentru care avem, spre exemplu, fondurile europene suspendate, este legată de conflictul de interese. România nu are mecanismul pentru a garanta că, dincolo de respectarea Legii achiziţiilor publice, când se licitează lucrări pe bani europeni, sunt verificate conflictele de interese. Deci, avem premisele, avem tot ce ne trebuie să ne fie bine, bine atât cât poate fi în România, dar mai bine decât anul acesta, la anul, cu o singură condiţie - să ne funcţioneze instituţiile, să ne facem treaba, să fim credibili, să lăsăm statul de drept să funcţioneze, să punem capăt conflictului de interese. Cum ziceţi sau cum vi se pare că, atunci când aproape pe toate programele suspendate, conflictul de interese este menţionat ca risc la adresa banilor europeni, un cabinet stă cu patru miniştri în conflict de interese? Cine ne crede că vom lua măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a preveni alocarea banilor în condiţii de conflict de interese?", a spus Băsescu.
Totodată, el a arătat că este păcat că există aceste probleme, în condiţiile în care economia României nu stă rău, fiind stabilizată la nivel macro în urma măsurilor luate în perioada de recesiune şi având acum premisele să treacă la creştere economică.
"Deci, avem probleme de credibilitate, în condiţiile în care ţara asta a făcut ce a trebuit în momente de criză, s-a stabilizat macroeconomic, poate trece la creştere economică, românii pot privi cu speranţă la ziua de mâine, dar ne împiedicăm în interesele a 470 de parlamentari şi plătesc factura 20 de milioane de români", a adăugat Băsescu.
El a mai făcut şi un apel către Parlament să rezolve problemele menţionate.
"Ştiu că aceste lucruri nu au rezonanţă la populaţie, că nu au rezonanţă nici în presă, dar mi se pare că este ultima tribună pe care o mai pot utiliza pentru a încerca un efort, dacă vreţi, sau să adresez o rugăminte Parlamentului, care îşi termină mandatul după data de 9 decembrie, ca înainte de a pleca să rezolve aceste probleme care ţin de el. Vreau să fiu foarte clar, am toată aprecierea pentru foştii miniştri, fie că vorbim de domnul de la Senat sau cei doi foşti miniştri care sunt şi membri ai Camerei Deputaţilor: aici, nu discutăm de răutate, nu discutăm de poliţe, ci discutăm de funcţionarea statului de drept. Nu poţi să împiedici procurorul să-ţi ia o declaraţie într-un dosar penal deschis şi vă spun, cu certitudine, că pentru oamenii cinstiţi prezenţa în faţa procurorului este şansa de dezvinovăţire, nu este o acuzaţie. Dimpotrivă, este şansa pe care o au ca, în urma unor împrejurări, mai mult sau mai puţin fericite, în care au ajuns să fie nominalizaţi, învinuiţi într-un dosar penal, să se poată dezvinovăţi. Deci, aşa funcţionează democraţia şi v-o spune un om care a fost destul de des în faţa procurorilor, este o şansă, nu o neşansă", a conchis Băsescu.
Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO