Băsescu: Mecanismul European de Stabilitate a fost adoptat şi intră în vigoare în iunie 2013

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, vineri, după lucrările Consiliului European, că s-a decis crearea Mecanismului European de Stabilitate, care va intra în vigoare la 1 iunie 2013 şi la dispoziţia căruia va fi constituit, în 5 ani, un fond total de 700 de miliarde de euro.

Urmărește
2 afișări

"Extrem de important este că astăzi s-a adoptat într-o formă finală decizia de modificare a Tratatului pentru crearea Mecanismului European de Stabilitate. Este vorba despre celebra modificare a articolului 136 din decembrie, de când s-a adoptat în consiliu decizia de pornire a procedurii. (...) Ca element de interes, una din dezbaterile tehnice importante a fost legată de cheia de distribuţie a contribuţiilor statelor membre la fondul destinat Mecanismului European de Stabilitate. Alaltăieri s-a găsit un compromis şi azi a mai fost ajustat. Deşi România nu este afectată în momentul de faţă, deci nu trebuie să contribuie la crearea fondului, era important pentru că mai devreme sau mai târziu vom deveni membri ai zonei euro. Spre exemplu, pe propunerea finală ar fi trebuit să avem o contribuţie de 2,3-2,4 miliarde, era o distribuţie egală în funcţie de PIB şi populaţie. Între timp, s-a găsit o altă formulă care, dacă ar fi aplicată României mâine, ar duce contribuţia la 1,3-1,4 miliarde euro, deci o ajustare favorabilă ţărilor care sunt în proces de reducere a decalajelor între ele şi ţările vechi ale Uniunii", a declarat şeful statului.

El a mai arătat că mecanismul are ca obiective garantarea stabilităţii financiare a zonei euro, înlocuirea actualului mecanism care este provizoriu, cu valabilitate până în iunie 2013.

Mecanismul va avea ca principală misiune să ofere asistenţă statelor membre din zona euro care au probleme severe de finanţare.

Băsescu a precizat că acesta va fi instituit începând cu 1 ianuarie 2013 şi va deveni funcţional în iunie 2013.

"Este foarte important că toate statele membre s-au angajat să ratifice modificarea aticolului 136 din Tratat până la sfârşitul anului 2012. Fondul total la dispoziţia mecanismului va fi de 700 miliarde de euro şi va fi colectat în 5 ani de la intrarea în funcţiune, cu o contribuţie cash din primul an de 80 de miliarde de euro per total, bineînţeles şi alte contribuţii în garanţii şi aşa mai departe, dar 80 de miliarde de euro trebuie să fie bani lichizi la dispoziţia fondului", a explicat şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici