- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Partidele sunt de acord că trebuie să acţionăm rapid legat de ANI
Preşedintele Traian Băsescu s-a arătat optimist, în urma consultărilor pe care le-a avut luni cu liderii formaţiunilor parlamentare, declarând că toţi participanţii au fost de acord cu faptul că trebuie să se acţioneze rapid, astfel încât în 10 zile să se adopte o lege de funcţionare a ANI.
Băsescu: Partidele sunt de acord că trebuie să acţionăm rapid legat de ANI (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"O concluzie a discuţiei pe care am avut-o cu partidele, este valabil şi pentru partidele din arcul guvernamental, partidele şi formaţiunile, structurile parlamentare din arcul guvernamental, dar şi pentru partidele de opoziţie care au participat la discuţiile de azi: toate sunt de acord că trebuie să acţionăm rapid, în termen de maxim 10 zile, aşa cum le-am propus, pentru a avea o lege a ANI funcţională şi care să atingă scopurile pentru care a fost creată. Binenţeles, ţinându-se cont şi de observaţiile Curţii Constituţionale, în măsura în care ele crează reglementări de care trebuie să se ţină cont", a declarat după consultările de la Cotroceni preşedintele Traian Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
El a adăugat că a considerat că este necesară o discuţie cu partidele şi pentru a informa despre reacţia pe care a avut-o Comisia Europeană legat de decizia Curţii Constituţionale.
"M-am întâlnit cu preşedintele Barosso, cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherinne Day, cu comisari europeni, după ce CC a anunţat hotărârea şi am văzut reacţia chiar imediat după ce România, prin decizia Curţii, nu-şi mai respecta obligaţii asumate prin acordul de asociere la UE. Ştim că am avut o clauză pe Justiţie, clauză care a putut fi dusă în continuare şi nu intrată în efectivitate, ca urmare a unor măsuri convenite, printre care şi funcţionarea ANI. (...) În ceea ce mă priveşte, sunt optimist după discuţiile pe care le-am avut azi cu partidele şi faptul că nu m-am limitat la a discuta strict cu formaţiunile din arcul guvermanetal este explicat de faptul că şi Constituţia responsabilizează Parlamentul, nu numai arcul guvernamental sau majoritatea din Parlament. Deci am făcut apel şi la partidele din opoziţie să participe la accelerarea procesului de adoptare a noii legi", a adăugat şeful statului.
De asemenea, Traian Băsescu s-a arătat îngrijorat de faptul că s-ar putea reactiva, prin punerea sub semnul întrebării a activităţii ANI, cuplarea responsabilităţilor României de luptă împotriva corupţiei cu intrarea în spaţiul Schengen.
"Cred că este înţelept ca România să aibe o reacţie rapidă, prin Guvern, prin Parlament, în aşa fel încât să nu lăsăm loc la revenirea ideii de conectare a problemelor pe care le avem pe justiţie cu intrarea României în spaţiul Schengen", a mai spus Băsescu.
Referindu-se la întrebarea liderului PSD, Victor Ponta, referitoare la publicarea motivaţiei deciziei CCR, şeful statului a arătat că decizia a fost publicată pe site-ul Curţii Constituţionale.
"În ceea ce priveşte întrebarea de unde s-a ştiut să se modifice legea, se vede foarte simplu intrând pe site-ul CC şi acolo este decizia care cere abrogarea unui număr de articole din actuala Lege de funcţionare a ANI", a explicat Băsescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.