Băsescu: Parlamentul să rezolve problema legată de funcţionarea ANI în 10 zile
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la începutul consultărilor de la Palatul Cotroceni cu partidele şi formaţiunile parlamentare, ca ar dori ca Parlamentul să rezolve problema legată de funcţionarea ANI în 10 zile.
Băsescu: Parlamentul să rezolve problema legată de funcţionarea ANI în 10 zile (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
El a spus că dacă problema legată de funcţionarea ANI nu va fi rezolvată, acest lucru va avea consecinţe negative în ceea ce priveşte evaluarea pe care CE o va face vizavi de justiţia din România în vară.
Băsescu a spus că speră că Parlamentul va fi un partener în rezolvarea problemei legislative legate de ANI în maximum 10 zile.
"După cum v-am informat prin scrisoarea transmisă în week-end, motivul întâlnirii este legat de ANI, unde, în mod evident, nu se poate miza doar pe acţiunea guvernamentală, pentru că nu se poate emite o ordonanţă de urgenţă. Motivaţia legală decurge din articolul 148 din Constituţie, care spune că Parlamentul, preşedintele şi Guvernul sunt obligaţi să... sunt responsabili de ducerea la îndeplinire a Tratatului de aderare, unde noi am avut o clauză pe justiţie. De aceea, motivul principal este să vă adresez rugămintea ca în regim de urgenţă proiectul de lege pe care Guvernul îl va transmite astăzi Parlamentului să fie analizat în cele două Camere şi poate, poate într-un interval de 10 zile să restabilim funcţionalitatea ANI, pentru că impactul nefuncţionării ANI asupra raportului din această vară va fi major", a declarat Traian Băsescu în debutul întâlnirii cu liderii PSD şi PC.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Ponta, despre posibila sa candidatură: Nu candidez contra cuiva, o să iau decizia şi o să anunţ
-
Trump: Putin a vrut denuclearizarea
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
El a adăugat că în toate rapoartele de până în prezent, Comisia Europeană a făcut referiri la ANI.
"Practic este o rugăminte să răspundem obligaţiei constituţionale de a ne conforma Tratatului de aderare pe care România l-a semnat", a punctat şeful statului.
Consultările şefului statului cu formaţiunile parlamentare au început luni, la Palatul Cotroceni, în prima parte prezentându-se liderii PSD şi cei ai PC, în condiţiile în care liberalii au anunţat că nu vor participa.
Din partea PSD au sosit la Palatul Cotroceni Victor Ponta, Ioan Chelaru şi Liviu Dragnea, în timp ce conservatorii sunt reprezentaţi de Daniel Constantin, Bogdan Ciucă şi Bogdan Diaconu.
Din partea Preşedinţiei sunt prezenţi consilierii Sebastian Lăzăroiu, Cătălin Avramescu şi Peter Eckstein-Kovacs.
Conducerea PNL a decis, luni, ca liberalii să nu mai participe la consultări cu preşedintele Traian Băsescu până când acesta nu va avea o atitudine de mediator, a anunţat Crin Antonescu, precizând că PNL va merge la reuniuni la Cotroceni doar în cazul unor situaţii de criză.
La ora 18.00, vor avea loc întâlnirile cu Partidul Democrat Liberal, Uniunea Democrată Maghiară din România, grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi grupurile parlamentare de independenţi din Parlament.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO