- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.03.2014, 19:37)
- Valentina Postelnicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Pentru România nu există riscul unui conflict cu Federaţia Rusă
Pentru România nu există riscul unui conflict cu Federaţia Rusă şi nici nu se ridică gradul de alertă, a declarat, miercuri, preşedintele Traian Băsescu, referindu-se la situaţia actuală legată de conflictul din Ucraina.
Urmărește
559 afișări
Băsescu: Pentru România nu există riscul unui conflict cu Federaţia Rusă (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"Pentru România nu există riscul unui conflict cu Federaţia Rusă, nu există acest risc, cel puţin în conjunctura actuală. România nu este o ţară gata de război şi nici nu vom ridica gradul de alertă, să împărţim puşti la populaţie. Nu există acest risc, din foarte multe motive", a spus Traian Băsescu, precizând că România este stat suveran, membru al Ununii Europene şi al NATO.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Şeful statului a adăugat: "Asta nu însemnnă că evenimentele din Crimeea, dar şi cele din Transnistria, unde gradul de alertă, zilele trecute, a fost ridicat la grad maxim, pentru militarii ruşi, chiar dacă ieri a fost scăzut, nu înseamnă că armata română stă şi aşteaptă primăvara".
Băsescu a menţionat că Armata română îşi face toate programele de instruire şi aplicaţiile, aşa cum au fost planificate. "Mai mult, astăzi am dat dispoziţie Şefului Statului Major al armatei să mute aplicaţiile din partea a doua a anului în prima parte a anului", a spus şeful statului.
Traian Băsescu a mai adăugat că nu face niciun secret din a spune că "a pus la dispoziţie spaţiul aerian al României pentru avioanele de supraveghere ale NATO, ca şi Polonia, sau că românia efectuează, în programul Cer Deschis, în perioada 17- 21martie, zboruri deasupra teritoriului Ucrainei".
"Iarăşi, nu facem niciun secret din a spune că astăzi, am autorizat prezenţa unei fregate franceze în apele teritoriale româneşti, fregată care va veni zilele următoare", a mai spus şeful statului.
Preşedintele a ţinut să transmită că lucrurile se desfăşoară normal, dar cu precauţie. Băsescu a adăugat că un risc de destabilizare regională este legat de conflictele îngheţate, pentru că pot izbucni pe rând, ducând la afectarea suveranităţii unor state prietene sau suverane, cum ar fi Republica Moldova.
De asemenea, el a menţionat posibilitatea ca aceste conflicte îngheţate să izbucnească simultan: "Daţi-mi voie să gândesc şi în cele mai severe variante, şi atunci regiunea ar fi un cerc de foc",
"Întrebarea este dacă suntem toţi aliaţii, pregătiţi pentru astfel de evoluţii. Răspunsul meu este că trebuie să fim pregătiţi. Riscurile regionale ne pot afecta dar acum, pe conflictul ruso-ucrainean, nu avem riscuri immediate, să ne trezim cu tancurile unui stat la frontieră. Nu există un astfel de risc", a mai spus Băsescu, precizând că cea mai mare grijă a sa este pentru Republica Moldova.
"A fost Georgia, este Ucraina, şi poate urma Republica Moldova, ceea ce ar fi pentru noi şi partenerii noştri, o uriaşă înfrângere. Nu am putut anticipa Georgia, ne-a prins nepregătiţi Ucraina, am fi ridicoli dacă s-ar întâmpla ceva şi legat de Republica Moldova şi am fi tot nepregptiţi sau surprinşi", a mai comentat Traian Băsescu, precizând că ţara noastră semnalează de mult aliaţilor ei aceste riscuri din zonă.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe