- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Prietenii sârbi au uitat de semnarea protocolului pentru minorităţi. Le-am adus aminte
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că, probabil, fiind "copleşiţi" de problemele guvernării şi de cele privind Kosovo, "prietenii sârbi" au uitat de semnarea protocolului privind minorităţile, iar autorităţile române le-au amintit.
Băsescu: Prietenii sârbi au uitat de semnarea protocolului pentru minorităţi. Le-am adus aminte (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
"Românii din Valea Timocului nu sunt recunoscuţi ca fiind minoritate. Ne-am aplecat mai mult asupra problemei din Valea Timocului. A fost redactat un protocol care în proporţie de 90% era negociat, discutat, între partea română şi partea sârbă înainte de micul eveniment care a avut loc", a spus preşedintele.
Traian Băsescu s-a declarat "convins" că fiind "absolut copleşiţi" de alte probleme legate de guvernare, "prietenii sârbi au uitat" să finalizeze acordul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Hackerii au compromis o extensie Chrome folosită de sute de mii de utilizatori: datele furate includ parole şi sesiuni autentificate
-
Casa Albă dezvăluie cum evită soldaţii nord-coreeni capturarea pe câmpul de luptă din Ucraina
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
"Din păcate - sunt convins că nu intenţionat, ci absolut copleşiţi de alte probleme legate de guvernare în Serbia şi de problema Kosovo - prietenii sârbi au uitat să vină să finalizăm acordul legat de problema minorităţilor şi noi n-am făcut nimic altceva decât să le amintim. Sigur, fără a le întârzia nici măcar o clipă acordarea statutului de candidat care oricum se producea în consiliul de azi", a explicat preşedintele.
"Le-am amintit. Au avut bunăvoinţa să rezolvăm problema", a adăugat el.
Preşedintele a explicat că principala cerere a României a fost legată de "dreptul la autoidentificare liberă".
"Deci, nimeni nu-i poate spune cetăţeanului sârb din Valea Timocului că el nu este român, este vlah, ceea ce după unii înseamnă altceva. Orice cetăţean din Valea Timocului care vrea să se declare minoritar român să aibă dreptul s-o facă, statul să fie obligat să-i recunoască acest drept la autoidentificare", a explicat preşedintele.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor de la Belgrad, că problema cu Serbia privind minorităţile s-a rezolvat şi, chestionat dacă România se mai opune acordării statului de ţară candidată Serbiei, a răspuns: "Serbia a trecut deja".
Şeful statului român a făcut aceste declaraţii la sosirea la reuniunea Consiliului European.
"Serbia a trecut deja", a spus Băsescu, fiind întrebat de reporterul RTS (postul public de televiziune de la Belgrad) dacă România se mai opune acordării statului de ţară candidată Serbiei.
De asemenea, întrebat dacă "problema cu minorităţile" s-a rezolvat, preşedintele român a spus "da", zâmbind larg către jurnaliştii sârbi.
Protocolul privind minorităţile între România şi Serbia a fost semnat, joi, la Bruxelles, de ambasadorii la UE ai celor două state, au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, surse europene.
Potrivit surselor, textul protocolului a fost convenit în formă finală în cursul nopţii.
Din partea României a semnat ambasadorul Mihnea Motoc, care a primit depline puteri în acest sens din partea MAE, iar din partea Serbiei a semnat ambasadoarea la UE, Roksanda Ninčić.
Semnarea a avut loc la Comisia Europeană. Semnarea acestui protocol a fost condiţia României pentru a accepta acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Serbia.
România a blocat marţi, în cursul reuniunii miniştrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei.
Miniştrii Afacerilor Externe din statele UE au recomandat, marţi, acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE Serbiei, însă fără a lua o decizie formală. "Miniştrii recomandă acordarea statutului de candidat Serbiei şi aşteaptă cu nerăbdare decizia care va fi luată de Consiliul European de acordare sau nu a acestui statut", conform unui comunicat al UE. "România a blocat un acord imediat", anunţau surse diplomatice.
Acordarea statutului de candidat necesită unanimitatea celor 27. Ministrul danez al Afacerilor Europene, Nicolai Wammen, a confirmat că vor avea loc "discuţii" zilele următoare pentru aplanarea divergenţelor care persistă. "Dar s-a degajat totuşi un consens la nivelul celor 27 pentru a se recomanda acordarea statutului de candidat Belgradului", a adaugat ministrul danez.
România a exercitat presiuni asupra Serbiei pentru a primi garanţii în privinţa etnicilor vlahi, a explicat un diplomat european, care a catalogat drept "o surpriză" opoziţia Bucureştiului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia
-
astăzi, 14:06
Surse: Alegerile prezidenţiale 2025 ar putea avea loc pe 23 martie şi 6 aprilie