- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (20.12.2014, 19:32)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: România este o ţară sigură, nu este riscul unei invazii, vom avea două comandamente NATO
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, în conferinţa de la finalul mandatului, că România este în prezent o ţară sigură din punct de vedere al securităţii şi nu riscă o invazie, dar sunt necesare investiţii în armată, el menţionând totodată găzduirea a două comandamente NATO.
Urmărește
335 afișări
Traian Băsescu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
”Fac afirmaţia, cu toată responsabilitatea, că românii trăiesc într-un stat sigur, într-o lume în care atacurile teroriste sunt la oridinea zilei şi le-aţi văzut, într-o lume în care Europa şi NATO sunt organizaţii formate din state care sunt ţinte pentru teriorişti, state care sunt ţinte pentru atacurile cibernetice, România este o ţară sigură datorită modului cum instituţiile ei funcţionează”, a afirmat Băsescu.
”De asemenea, dacă privim la ce se întâmplă în jurul nostru, în regiune, dacă privim la agresivitatea vecinului nostru de la răsărit, a domnului preşedinte Putin şi a armatei sale, vă asigur că România este de asemenea un stat sigur. Pentru România nu există riscul unei invazii, riscul unei destabilizări proiectată la Moscova, şi asta nu pentru că neapărat Vladimir Putin nu este interesat de România. Este interesat, dar România este într-un sistem de alianţe solid, în interiorul alianţei NATO are un parteneriat strategic cu SUA, care îi dă confortul că nu este singură în faţa riscurilor la securitatea naţională. România a devenit un furnizor de securitate pentru multe alte state NATO”, a mai spus Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În acest sens, el a indicat faptul că România şi-a obţinut încrederea prin participările militare în Balcani, Irak, Afganistan, Africa. De asemenea, a făcut referire la scutul antirachetă de la Deveselu, care este destinat protejării multor alte state NATO, inclusiv SUA.
”Priviţi la ce se întâmplă în baza militară de la Kogălniceanu, un număr mare (600, n.r.) de puşcaşi marini sunt dislocaţi acolo, gata oricând să se constituie într-o forţă de intervenţie rapidă”, a mai declarat şeful statului.
Citeşte şi:
ANALIZĂ: Politica externă în era Băsescu - opţiune pro occidentală clară şi deteriorare a relaţiei cu Rusia
Citeşte şi:
ANALIZĂ: Traian Băsescu, preşedintele-jucător, părăseşte după un deceniu corabia "România"
El a mai indicat exerciţiile militare din Marea Neagră la care participă flota militară a României împreună cu nave ale SUA, ale Marii Britanii şi ale Franţei.
”În momentul de faţă sunt luate decizii pentru crearea a două comandamente NATO pe teritoriul României şi ele trebuie să devină operaţionale până în anul 2016, la următorul summit NATO. Un comandament de batalion şi un comandament NATO de divizie. Deci, din punct de vedere al securităţii, România este mai sigură ca niciodată”, a menţionat Traian Băsescu.
De asemenea, el a susţinut că serviciile de informaţii, SRI, SIE, STS, ”sunt totalmente conectate la sistemele de informaţii ale aliaţilor, în mod deosebit în ceea ce priveşte informaţiile de securitate care vizează cooperarea în NATO, dar şi relaţia în interiorul parteneriatului strategic cu SUA”.
Băsescu a ţinut să sublinieze că parteneriatul strategic cu SUA a devenit realitate în timpul mandatului său, chiar dacă discuţia pe marginea acestuia a început în mandatul lui Ion Iliescu.
”Din punct de vedere al armatei care încă mai trebuie dotată consistent, şi în zona aviaţiei, şi a marinei, şi a trupelor terestre, din punct de vedere al structurilor de securitate înţelegând intelligence, putem spune că România este un stat sigur. (...) Dacă la începutul mandatului meu, odată cu intrarea efectivă a României în NATO, eram o ţară NATO, în momentul de faţă suntem o ţară NATO credibilă în interiorul alianţei”, a mai spus şeful statului.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Băsescu: Sper să îndeplinim criteriile pentru justiţie după raportul MCV pentru a adera la Schengen
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe