Băsescu: Subiectul privind premierul tehnocrat va fi reluat când va fi cazul, România are premier

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial luni, 14 martie.)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că dacă moţiunea de cenzură nu trece, România are premier, precizând că subiectul legat de un posibil premier tehnocrat trebuie analizat şi va fi reluat "când va fi cazul".

"Nu plec niciodată la război fără muniţie. Cum ar fi să plec la război fără muniţie în traistă?", a răspuns preşedintele atunci când a fost întrebat dacă are o propunere pentru un eventual premier tehnocrat. "Deocamdată România are premier. Mi-aţi pus o întrebare teoretică, v-am dat un răspuns teoretic. Sigur că am soluţii, dar România are premier. Voi relua discuţiile atunci când va fi cazul", a continuat preşedintele.

Băsescu a refuzat să dea vreun detaliu legat de persoana pe care o vizează.

Preşedintele a negat faptul că ar fi discutat din nou, la cea mai recentă întâlnire cu liderii partidului de guvernământ la care a participat duminică, despre numirea unui premier tehnocrat în locul lui Emil Boc, precizând că i-a atenţionat pe cei din PDL să trateze mai atent moţiunea de cenzură care va fi votată miercuri în Parlament.

"Mi se pare că alianţa, în ansamblul ei, tratează problema moţiunii cu uşurinţă", a spus preşedintele, arătând din nou că este "extrem de important" pentru mediul de afaceri ca România să aibă un nou cod al muncii.

Băsescu a refuzat să precizeze dacă are "semnale" că moţiunea de miercuri ar putea să treacă.

"Indiferent ce semnale am, eu am chemat la prudenţă, la atenţie, pentru că un eşec legat de trecerea codului muncii nu este doar un eşec politic ci o amânare a reformelor necesare pieţei muncii", a spus Băsescu.

El a spus totuşi că, pentru recâştigarea încrederii "oamenilor de pe stradă", numirea unui premier tehnocrat "este o soluţie în analiză".

"Este o soluţie în analiză numirea unui tehnocrat. Nu am discutat-o ieri (duminică, n.r.), suntem în faţa unei moţiuni. Cred că partidele din coaliţie trebuie să găsească o formulă de relansare a încrederii în Guvern", a spus şeful statului.

Întâlnirea de duminică dintre preşedinte şi liderii PDL a avut loc cu câteva zile înaintea dezbaterii şi votului moţiunii de cenzură depuse de opoziţie după asumarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii. Moţiunea de cenzură va fi votată în 16 martie, iar după aceasta este de aşteptat să fie anunţate candidaturile pentru şefia PDL, inclusiv decizia lui Emil Boc în privinţa propriei candidaturi.

La jumătatea lunii februarie, preşedintele Traian Băsescu a avut o serie de întâlniri cu liderii PDL, parlamentarii partidului şi şefii organizaţiilor judeţene, în care s-a discutat despre oportunitatea înlocuirii lui Emil Boc de la conducerea Guvernului. Atunci, conform unor surse din partid şi a unor înregistrări audio difuzate de Antena 3, preşedintele Băsescu a susţinut necesitatea desemnării unui premier tehnocrat, pentru recredibilizarea Guvernului, dar şi a partidului.

Convenţia Naţională pentru alegerea noii conduceri a partidului va avea loc în 14 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici