Blaga: PDL nu a propus niciun om la Justiţie, sper ca nici PSD să nu facă presiuni

Ministrul Dezvoltării, liderul PDL Vasile Blaga, afirmă, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că speră ca PSD să nu facă presiuni pentru numirea unui secretar de stat politic la Justiţie, spune că nu se pune problema fuziunii cu PNG şi anunţă ca prioritate a sa reabilitarea termică a locuinţelor.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Blaga: PDL nu a propus niciun om la Justiţie, sper ca nici PSD să nu facă presiuni

Blaga: PDL nu a propus niciun om la Justiţie, sper ca nici PSD să nu facă presiuni (Imagine: Mediafax Foto)

Rep: Anul acesta aveţi două alegeri naţionale. Dar cum se poate să guvernezi alături de un partid şi să te lupţi cu el?

V.B.: Ca şi în 15 februarie, când am câştigat aproape tot. Ei şi-au susţinut proprii candidaţi. Noi la fel. Am câştigat 5 primării din 6 adjudecate din primul tur. Suntem în alte 3 în competiţie şi sperăm să câştigăm 2 dintre ele, cel puţin. Dar probabil că le vom câştiga pe toate 3, chiar şi în fiefuri PSD-iste de nepătruns până acum, cum ar fi Oltul.

Rep: La europarlamentare, după ce Theodor Stolojan s-a retras în decembrie din funcţia de premier, mai poate fi el o variantă pentru a deschide lista la europarlamentare?

V.B.: Noi am avut o discuţie luni, în BPN, despre stabilirea unor criterii prin care să putem promova lista pentru PE. Propunerile pentru aceste criterii sunt în posesia membrilor BPN, urmând să adoptăm o poziţie oficială în BPN-ul de săptămâna viitoare.

Comisia formată pentru europarlamentare este formată din primii cinci membri în ierarhia PDL: preşedintele, prim-vicepreşedinţii, secretarul general şi vicepreşedintele Gheorghe Flutur. Dar vom aduce ca membri ai ei preşedinţii celor mai puternice organizaţii, cu rezultatelor cele mai bune la alegeri.

Cert este că pe lista pentru PE se vor regăsi colegi din toate cele 8 regiuni de dezvoltare. Aşa am procedat şi la celelalte alegeri europarlamentare.

Eu nu ştiu dacă domnul Stolojan va dori să candideze. Toate candidaturile vor fi analizate, vom face cercetări, ca să putem să şi vedem cum să construim această listă, inclusiv din punct de vedere al imaginii publice şi al încrederii. Pe listă sigur se vor regăsi o parte dintre actualii europarlamentari, cei care au confirmat şi şi-au dovedit valoarea în PE.

Rep: În fostul guvern al Alianţei s-au făcut permutări de ministere între cele două partide, exemplul fiind Apărarea. Este posibil în cei patru ani care urmează să se facă astfel de schimbări de ministere între cele două formaţiuni, PDL şi PSD?

V.B.: Nu am prevăzut acest lucru în protocolul de construire al actualei coaliţii, dar orice lucru este posibil. Între două partide pot avea loc astfel de discuţii. În fond, patru ani nu sunt puţini pentru o coaliţie. Astfel de lucruri se pot întâmpla, dar nu a fost luat în discuţie aşa ceva. De fapt, coaliţia guvernează de mai puţin de două luni.

Rep: Poate reveni Vasile Blaga la Interne?

V.B.: Eu sunt ministrul Dezvoltării Regionale şi doresc să performez în această funcţie. Ea mi-a fost încredinţată de Parlament, la propunerea coaliţiei şi în primul rând a partidului meu. Pot să vă asigur că voi depune toate eforturile ca treaba să meargă bine la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

Sigur, oricine are o nostalgie. Cred că nu am fost cel mai slab ministru de Interne, alţii zic altceva, dimpotrivă. Dar este un ministru la acest minister. Sper ca treburile să meargă foarte bine. De câte ori îmi cere sfatul, i-l voi da. Şi eu îmi doresc ca MAI, minister extrem de important, să meargă foarte bine, mai ales că Ministerul Dezvoltării Regionale conlucrează cu Ministerul Administraţiei şi Internelor.

O să fiu foarte atent şi eu la tot ceea ce va însemna derularea procesului de descentralizare, în care MAI va avea rolul determinant, în sensul impulsionării celorlalte ministere, pentru a-şi face treaba. (...) Dar legi de asemenea importanţă nu pot fi discutate decât cu opoziţia la masă, indiferent cât de tare sau de puţin este reprezentată în Parlament, pentru că, până la urmă, privesc întreaga administraţie naţională.

Rep: Veţi accepta la Justiţie secretar de stat numit politic de PSD?

V.B.: În protocol scrie clar că vom susţine ministru independent, ceea ce s-a şi întâmplat. Mai mult, noi am avut discuţii în acest sens, iar acestea sunt actuale, iată Raportul intermediar pe justiţie. Am discutat că ministrul independent va avea libertatea să îşi nominalizeze secretarii de stat.

Noi, PDL, nu i-am propus niciun om la Justiţie şi nici nu o vom face. Sper ca şi PSD să nu facă presiuni în acest sens. Nu ar fi un lucru bun.

Raportul de Justiţie este, de departe, cel mai dur pe care eu l-am văzut. Este mai dur decât cel din iulie. Se vorbeşte pentru prima dată de involuţii, de regrese. Ce semnal am mai da noi dacă din nou am politiza conducerea Ministerului Justiţiei? Cred că nu este un lucru bun şi nu o să susţinem acest lucru.

Rep: Luaţi în calcul varianta ca Traian Băsescu să nu mai candideze la toamnă la prezidenţiale, sau să candideze independent?

V.B: Nu. Nu cred că va exista nici cel mai mic motiv. PDL îl va susţine şi cred că vom şi performa la guvernare, astfel încât să nu creăm probleme din niciun punct de vedere. Nu a fost niciodată niciun secret că îl vom susţine. Sigur, dânsul va decide, dar repet: nu cred că îi vom crea probleme.

Rep: Care sunt iniţiativele legislative pe care le aveţi în vedere în perioada imediat următoare sau în acest an?

V.B.: M-aş referi în primul rând la tot ceea ce înseamnă programul de reabilitare termică a locuinţelor şi îl vedeţi deja în dezbatere publică de câteva zile. O să-mi permit să nu-l ţin chiar 30 de zile pentru că au fost foarte multe discuţii cu structurile asociative ale aleşilor locali (...). Ne referim în continuare la tot ceea ce înseamnă pachetul de legi ale locuirii, pe care l-am retras, toate cele trei legi, legea locuinţei, legea închirierii locuinţei şi legea organizării şi funcţionării condominiului şi asociaţiei de proprietari. Nu atât pentru că avizarea era greoaie (...), ci mai ales datorită foarte multor observaţii care ne vin din teritoriu, şi vin în fiecare zi, foarte multe pertinente. Şi vin şi din partea structurilor profesionale, şi din partea asociaţiilor aleşilor locali. Vom ţine cont de ele. Am luat decizia să promovăm o singură lege, în semestrul doi al acestui an. În continuare vom avea iniţiative legislative care vor ţine de urbanism şi amenajarea teritoriului, toate însă în semestrul doi, pentru că va trebui să avem în minister o gândire unitară din acest punct de vedere.

Rep.: Spuneaţi la ultima conferinţă de presă că aţi putea diminua cu 20% fondul de salarii şi cu 14% numărul de angajaţi din minister. Sunteţi încă în analiză, aţi finalizat?

V.B.: Prin aprobarea Hotărârii de Guvern de organizare a ministerului aţi văzut că deja numărul de direcţii şi direcţii generale l-am redus de la 33 la 26, iar posturile de conducere de la 87 la 70. Lucrul ăsta s-a şi făcut. Am făcut o analiză la nivelul conducerii ministerului şi într-adevăr putem reduce cu 14% cheltuielile cu personalul, la nivel de minister şi în instituţiile pe care noi le coordonăm. Vreau să vă spun un lucru foarte clar: eu sunt adeptul funcţionarului, lucrătorului, foarte bine plătit. Puteţi să verificaţi, peste tot unde am lucrat, şi la Intreprinderea Mecanică din Stei, şi la Prefectura Bihor, şi la Vamă, şi în Ministerul de Interne, oriunde am lucrat, şi întrebaţi colegii de acolo dacă au fost mulţumiţi de felul în care au fost plătiţi. Cu o singură condiţie: să-şi facă treaba.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici