Blaga: PDL nu a propus niciun om la Justiţie, sper ca nici PSD să nu facă presiuni

Ministrul Dezvoltării, liderul PDL Vasile Blaga, afirmă, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că speră ca PSD să nu facă presiuni pentru numirea unui secretar de stat politic la Justiţie, spune că nu se pune problema fuziunii cu PNG şi anunţă ca prioritate a sa reabilitarea termică a locuinţelor.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Blaga: PDL nu a propus niciun om la Justiţie, sper ca nici PSD să nu facă presiuni

Blaga: PDL nu a propus niciun om la Justiţie, sper ca nici PSD să nu facă presiuni (Imagine: Mediafax Foto)

Rep: Aţi anunţat că veţi lansa o campanie pentru programul ANL de construcţie de locuinţe prin credit ipotecar şi veţi cere autorităţilor să pună la dispoziţie cât mai multe terenuri. Vizaţi zone anume din ţară?

V.B.: Urmărind o dezvoltare echilibrată a tuturor regiunilor, totuşi eu sunt adeptul concurenţei. Aşa voi lucra şi pe programul de reabilitare termică a blocurilor, un program vechi, de şapte ani, cu rezultatele pe care le ştiţi. (...) Programul de care pomeniţi nu este unul social. Sigur că noi vom depune eforturi în a colabora cu administraţia publică locală pentru a pune în practică acest program. (...) Pe principiul primul venit, primul servit, vom derula şi acest program.

Rep: Ar putea intra acest program în concurenţă cu proiectele dezvoltatorilor privaţi?

V.B.: Nu. Noi în general ne adresăm tinerilor, ne adresăm chiriaşilor din casele evacuate, ne adresăm celor care au probleme sociale. Dorim să construim în special locuinţe la preţuri mai accesibile. M-am uitat, media la ANL în ultimii ani a fost cam de 500 de euro pe metru pătrat. Sigur, ea a fost atât de mică şi pentru că primăriile au pus la dispoziţie cu utilităţi terenurile respective. Probabil că pe evoluţia actuală a pieţei şi ieftinirea materialelor de construcţii, preţurile vor merge şi mai jos. Noi nu venim să fim în competiţie cu ei, ci dimpotrivă, dorim şi sperăm să realizăm un număr de locuinţe important în următorii ani. Vedeţi, partidele în campania electorală vorbesc multe. Un partid a spus că va face 40.000 de locuinţe în patru ani, altul 100.000, numai că, în ultimii opt ani, din buget, dacă ţinem cont de toate locuinţele construite, şi cele pentru tineri, pentru închirieri şi cele pentru cetăţeni cu probleme sociale, au fost construite 26.000, lungi şi late.

Rep.: Spuneaţi recent că ar putea exista posibilitatea să preluaţi, prin autorităţi locale, proiecte private neterminate, pe care să le finalizaţi şi ulterior să le înapoiaţi autorităţilor.

V.B.: Există această posibilitate şi acum, în legea de funcţionare a ANL-ului, (...) dar ea a fost evitată în primul rând datorită unei dispute care a avut loc acum câţiva ani, când s-au cumpărat, de pe piaţă, direct de la dezvoltatori, locuinţe în Bucureşti (...). Eu doresc să lucrez direct cu administraţia publică locală. Am mare încredere în ea şi dacă ea consideră că este necesar să cumpere o structură aflată într-o anumită fază de construcţie, atunci şi noi, în limita sumelor de la buget, putem contribui la finalizarea ei. Dar repet, costul final să nu depăşească costurile medii cu care am lucrat până acum. Adică nu vreau să folosim aceste fonduri în principal pentru a salva de la înec, scuzaţi-mi formularea, dezvoltatori care nu au avut grijă când şi-au făcut investiţiile, planul de afaceri.

Rep.: Aţi primit oferte în acest sens?

V.B.: În fiecare zi vin astfel de oferte. Am în fiecare zi prieteni care îmi fac astfel de oferte şi-i trimit întotdeauna spre administraţiile publice.

Rep.: Proiectele Dâmboviţa Center şi Esplanada în ce stadii se află în momentul de faţă?

V.B.: Dâmboviţa Center este un proiect pe care ministerul îl susţine. Şi vreau să fiu foarte clar, dorim realizarea acestui proiect. (...) Şi Primăria Generală susţine acest proiect. Suntem în situaţia în care Consiliul General va trebui să aprobe Planul de Urbanism Zonal (...). Noi ştim un lucru clar. După ce au fost emise autorizaţiile de construcţie, cei care construiesc acolo vor trebui să predea Guvernului României 11.000 de metri pătraţi de birouri pentru ministere sau pentru alte instituţii de stat, cu parcările aferente, în 8 ani proiectul urmând a fi finalizat. Deci susţinem acest proiect. La Esplanada, situaţia este mai complexă. Pe lângă problemele care au apărut în timp, legate de diferite retrocedări în zonă, se pare că TriGranit (dezvoltatorul proiectului, n.r.) are şi probleme financiare, explicabil vizavi de modul în care a evoluat piaţa. În acest moment, deşi există o Ordonanţă de Urgenţă (pentru aprobarea contractului, n.r.) care a trecut prin Guvern, culmea, fără a fi avizată de toate ministerele - e un lucru interesant în Guvernul Tăriceanu II, ea nu are viza Ministerului Justiţiei nici acum, după câte ştiu, şi nici a Ministerului de Finanţe - cred că este un proiect cel puţin blocat în momentul ăsta.

Rep.: Credeţi că programele de reabilitare termică şi cele ANL, unde fondurile au crescut şi se vrea mai mult în acest an, ar putea să revitalizeze piaţa construcţiilor?

V.B.: Acesta este unul din lucrurile pe care le urmărim, să încercăm să compensăm pierderi de piaţă ale investitorilor privaţi, pe lângă faptul că urmărim, normal, creşterea din toate punctele de vedere a calităţii locuinţelor, din punctul de vedere energetic şi al aspectului.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici