Bulgaria şi România îşi consolidează cooperarea în domeniul gestionării frontierelor şi migraţiei

Comisia Europeană lansează, luni, împreună cu Bulgaria şi România două cadre de cooperare în domeniul gestionării frontierelor şi migraţiei.

Urmărește
268 afișări
Imaginea articolului Bulgaria şi România îşi consolidează cooperarea în domeniul gestionării frontierelor şi migraţiei

Bulgaria şi România îşi consolidează cooperarea în domeniul gestionării frontierelor şi migraţiei

Cadrele de cooperare se bazează pe implementarea cu succes de către cele două ţări a proiectelor pilot privind procedurile rapide de azil şi returnare, iniţiate în martie 2023, şi permit trecerea de la soluţii ad-hoc la soluţii durabile.

Bulgaria şi România au dat un nou impuls eforturilor comune de gestionare a frontierelor externe şi a migraţiei. Prin cadrele de cooperare convenite luni, cele două ţări vor contribui în continuare la eforturile europene comune de abordare a provocărilor legate de securitatea UE la frontierele externe şi de migraţie. În special, se va pune accentul pe sprijinirea măsurilor consolidate în domeniul gestionării frontierelor, al azilului şi al primirii, al sistemului de returnare şi al cooperării poliţieneşti consolidate în spaţiul Schengen; pe începerea pregătirilor pentru implementarea Noului Pact privind Migraţia şi Azilul în Bulgaria şi România, în special în ceea ce priveşte planurile naţionale de implementare.

Cadrele de cooperare iau în considerare faptul că acquis-ul Schengen va fi pe deplin aplicabil în Bulgaria şi România şi că, începând cu 31 martie 2024, vor fi eliminate controalele la frontierele aeriene şi maritime interne. În acest context, acestea includ, de asemenea, acţiuni de consolidare continuă a cooperării dintre statele membre, de exemplu în domeniul cooperării poliţieneşti, pentru a aborda provocările transfrontaliere conexe.

Cadrele de cooperare vor fi puse în aplicare cu sprijinul necesar din partea Comisiei şi a agenţiilor UE relevante. În special, Comisia lansează luni o nouă acţiune specifică de finanţare în cadrul Instrumentului pentru managementul frontierelor şi politica de vize 2021-2027, în valoare de 85 milioane de euro, pentru a consolida capacităţile naţionale la frontierele externe ale UE. Bulgaria şi România pot solicita acum fonduri suplimentare pentru a-şi extinde sau moderniza sistemele existente de supraveghere a frontierelor, pentru a achiziţiona mijloace de transport, inclusiv cu capacităţi de termoviziune, precum şi echipamente de operare, cum ar fi camerele de detectare a mişcării şi camerele cu termoviziune şi pentru a-şi dezvolta sau moderniza sistemele.

Întâlnirile Comitetului de Conducere cu Bulgaria şi România vor continua în mod regulat pentru a implementa măsurile convenite în cadrul cadrelor de cooperare. La aceste reuniuni vor participa Comisia, agenţiile UE, inclusiv Frontex, Agenţia UE pentru Azil şi Europol, precum şi cele două autorităţi naţionale.

În luna martie 2023, Comisia a lansat două proiecte-pilot cu Bulgaria şi România. În luna octombrie 2023, la şase luni de la implementarea proiectelor-pilot, Comisia a evaluat progresul înregistrat. S-au obţinut rezultate tangibile, fiind semnalate bune practici în domeniul procedurilor accelerate de azil, al returnărilor eficace, al gestionării frontierelor şi al cooperării consolidate cu ţările învecinate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici