Calendarul dezbaterii OUG privind interceptările: termenul pentru raport este 13 aprilie

Biroul Permanent al Senatului a decis luni calendarul dezbaterilor în comisii a ordonanţei de urgenţă privind interceptările, data limită pentru raportul pe fond fiind 13 aprilie, în condiţiile în care termenul de adoptare tacită este 4 mai.

Urmărește
294 afișări
Imaginea articolului Calendarul dezbaterii OUG privind interceptările: termenul pentru raport este 13 aprilie

Calendarul dezbaterii OUG privind interceptările: termenul pentru raport este 13 aprilie

"Am stabilit termen 6 aprilie pentru comisiile de aviz - comisia de apărare, comisia pentru muncă şi comisia pentru drepturile omului - şi 13 aprilie termen pentru cele 2 comisii raportoare, respectiv comisia juridică şi comisia pentru constituţionalitate. Din acest punct de vedere, am făcut o analiză şi a termenelor, pentru că este OUG şi noi suntem obligaţi în 30 de zile să prezentăm în plen un raport", a declarat chestorul Senatului, Ioan Chelaru, senator PSD.

El a precizat că termenul de adoptare tacită este 4 mai.

"Eu sunt convins că la începutul lunii viitoare vom avea finalizat acest raport", a adăugat Ioan Chelaru.

El a susţinut că proiectul va fi analizat de comisiile raportoare atât din punctul de vedere al caracterului constituţional, cât şi din perspectiva corectitudinii textului.

"Ceea ce interesează este ca ea să nu aducă atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi garanţiilor acestora, dar să asigure desfăşurarea în mod corect şi legitim a anumitor activităţi specifice unor instituţii ale statului. Există şi între colegi ideea eventuală a respingerii ordonanţei şi a promovării unui act normativ nou, există şi răspunsul că s-ar putea crea o perioadă un hiatus legislativ. Cred că noi avem obligaţia să ne aplecăm foarte serios, să găsim soluţia cea mai bună, cu respectarea în integralitate a drepturilor şi libertăţilor findamentale. Nu cred în poziţii exprimate public că există momente când asemenea drepturi nu trebuie să existe sau trebuie schilodite sau ar trebui garanţiile acestor drepturi să nu mai fie în vigoare", a mai spus Chelaru, ca răspuns la o întrebare despre oportunitatea respingerii OUG din motive de neconstituţionalitate.

El a adăugat că toate instituţiile statului care au atribuţii în domeniu trebuie să-şi exercite atribuţiile numai în limite legale.

"Vom vedea care va fi soluţia. Nu e luată, din ce ştiu eu, nici la PSD nu a fost luată o decizie. Este o reglementare importantă, priveşte toată societatea românească şi încercăm să ieşim cu un proiect care să răspundă cât mai mult - 99-100% - nevoilor", a conchis Ioan Chelaru.

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a declarat luni că va discuta cu preşedintele PSD pe tema respingerii ordonanţei de urgenţă privind interceptările şi a înfiinţării unei ''autorităţi independente de interceptări'' aflate sub control parlamentar.

"Astăzi (luni – n.r.) o să doresc să discut cu liderul PSD, cu domnul Dragnea. Avem programată de principiu o discuţie, n-am stabilit încă ora. Punctul meu de vedere este următorul - ordonanţa trebuie respinsă, dar înainte să procedăm la respingerea ordonanţei trebuie să venim cu un proiect alternativ. Acest proiect alternativ trebuie să se bazeze pe următoarea idee - şi anume crearea unei autorităţi independente de interceptări, care să poată să fie supusă controlului public, democratic al cetăţenilor. În mod normal, eu consider că această instituţie trebuie pusă sub autoritatea Parlamentului", a spus Tăriceanu.

Copreşedintele ALDE a subliniat că o să discute propunerea "în primul rând cu PSD", dar şi cu celelalte partide pentru a-şi aduce contribuţia la textul proiectului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici