Camera Deputaţilor amână decizia în cazul votului la legea iniţiată de Dragnea. Raportul, secretizat

Conducerea Camerei Deputaţilor a amânat pentru miercuri o decizie în cazul legii iniţiate de liderul social-democraţilor Liviu Dragnea, care a acuzat săptămâna trecută ''o mână criminală'' care ar fi manipulat sistemul informatic.

Urmărește
625 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor amână decizia în cazul votului la legea iniţiată de Dragnea. Raportul, secretizat

Camera Deputaţilor amână decizia în cazul votului la legea iniţiată de Dragnea. Raportul, secretizat

''Biroul Permanent să hotărască dacă se va relua votul sau nu, lucru care se va întâmpla miercuri, după ce vom studia întregul dosar înaintat de secretarul general. (…) Scoţând listingul de după vot, adunând pe cei care au avut cartela în apartul de vot şi fiind prezenţi – chiar dacă au votat pentru, împotrivă, chiar dacă s-au abţinut sau nu au votat deloc, sunt 301. Dar au mai fost şi 14 colegi care, în timpul procedurilor de vot la cele 7 voturi, au venit, au făcut prezenţa şi au plecat sau au votat doar la una sau la două legi'', a declarant secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu (PSD).

El a mai spus că se doreşte modificarea regulamentului, respectiv cvorumul să fie calculat pe vechiul sistem - la fiecare vot în parte.

Marcel Ciolacu a mai spus că până la o decizie finală votul electronic va fi suspendat, iar procedura de vot va fi prin ridicare de mâini.

Membrii Biroului Permanent au primit un raport, redactat de Secretariatul General al Camerei Deputaţilor, care cuprinde de sute de pagini cu informaţii confidenţiale. Ei au semnat că nu vor divulga informaţiile din documentele considerate ''secrete''. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a însărcinat serviciul IT cu efectuarea unor verificări ale sistemului electronic de vot, în contextul acuzaţiilor privind votul asupra legii defăimării, urmând ca rezultatele să fie prezentate luni, declara, miercuri, deputatul Niculae Mircovici.

Potrivit articolului 144 din Regulament, Camera Deputaţilor adoptă legi, hotărâri şi moţiuni simple în prezenţa majorităţii deputaţilor. Verificarea întrunirii cvorumului se dispune numai la şedinţele de vot final de către preşedinte, imediat înaintea votării, din proprie iniţiativă ori la cererea liderului unui grup parlamentar.

Anunţul a venit după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat în aceeaşi zi că PSD va depune plângere penală pentru votul la legea defăimării şi a susţinut că ar fi existat ''o mână criminală'' care a manipulat sistemul informatic, în aşa fel încât să pice legea.

''Iniţial am crezut că sunt defecţiuni ale sistemului informatic. Se pare că nu este vorba de defecţiuni. Colegii de la PNL au spus că trebuie să se ţină cont de numărul de cartele care au fost introduse în terminalele sistemului informatic. Toatele cartelele introduse în sistemul informatic generează un listing cu numele şi prenumele deputatului care deţine cartela respectivă. Nu contează dacă a fost prezent sau nu în sală. Toate aceste nume, respectiv aceste cartele adunate, după ce am adunat aceste listinguri oficiale ale Camerei dau un total de 301. Prima consecinţă: legea a fost adotpată, pentru că discutăm de 152 de voturi, din total prezenţă 301", a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a anunţat că social-democraţii vor depune o plângere penală şi solicită inclusiv o anchetă admnistrativă în Camera Deputaţilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici