Cătălin Predoiu, avizat negativ de Comisiile reunite ale Parlamentului

Ministrul Cătălin Predoiu a fost avizat negativ, miercuri, pentru portofoliul Justiţiei de către Comisiile reunite ale Parlamentului, el primind 26 de voturi "pentru", 36 de voturi "împotrivă" şi trei abţineri.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Cătălin Predoiu, avizat negativ de Comisiile reunite ale Parlamentului

Cătălin Predoiu, avizat negativ de Comisiile reunite ale Parlamentului (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Parlamentarii Comisiilor juridice şi de apărare a drepturilor omului din Parlament, care l-au audiat, miercuri seara, pe Cătălin Predoiu, au avut timp de 20 de minute dispute privind modalitatea de vot şi dacă membrii comisiilor absenţi dintr-una din Camere pot fi substituiţi cu cei din cealaltă cameră.

Unii parlamentari au arătat că votul poate fi deschis sau secret şi că pot fi făcute substituirile, deşi Regulamentul Camerelor reunite nu prevede expres această procedură.

În final s-a trecut la strigarea numelor parlamentarilor, care au semnat de prezenţă, după s-a votat.

Consemnarea numelor pe lista de prezenţă a generat o rumoare în sală, în tot acest timp Predoiu răspunzând întrebărilor lansate de parlamentari.

Atitudinea majorităţii parlamentarilor a relevat o lipsă de interes faţă de răspunsurile lui Predoiu.

Predoiu a declarat, în cadrul audierii, că instituţia pe care o conduce propune un buget pentru anul 2010 de 4,2 miliarde de lei.

El a răspuns astfel unei întrebări puse de un parlamentar, asigurând totodată că acest buget propus ar acoperi toate necesităţile sistemului judiciar, dar şi plata drepturilor restante ca urmare a hotărârilor judecătoreşti în favoarea magistraţilor. Cătălin Predoiu a arătat că totuşi nu a primit un răspuns de la Ministerul Finanţelor faţă de această propunere.

În ceea ce priveşte întrebarea pusă de deputatul Victor Ponta, dacă sunt asigurate cheltuielile sistemului judiciar pe lunile noiembrie şi decembrie, Predoiu a răspuns că, în ceea ce priveşte bunurile şi serviciile pentru sistem, sunt asigurate sută la sută, iar pentru plata personalului, există o problemă legată şi de prevederea celor 10 zile din legea care se află la Curtea Constituţională şi care a fost amânată.

Vizavi de o altă întrebare referitoare la taxa judiciară de timbru, în cazul în care ar rămâne la Ministerul Justiţiei, Predoiu a arătat că aceste taxe ar fi de natură să acopere cheltuielile, însă nu în întregime şi că a susţinut întotdeauna trecerea acestora de la administraţia locală la minister.

Întrebat dacă acordul dintre ministerele Justiţiei din România şi Spania a avut ca rezultat scăderea numărului cetăţenilor români din penitenciarele din Spania, Predoiu a arătat că această cifră a scăzut cu cinci la sută.

În ceea ce priveşte cererile pentru cetăţenie, ministrul Cătălin Predoiu a dat asigurări că în formula actuală de acordare se pot soluţiona circa 25.000 pe an, cifră insuficientă faţă de numărul de cereri aflate în prezent la Ministerul Justiţiei. El a arătat că din acest motiv a propus reorganizarea Direcţiei Cetăţenie în Autoritate Naţională, lucru care ar determina dublarea acestei cifre la jumătatea anului 2010.

"Nu ne propunem să mărim aprioric această cifră, ci doar să urgentăm procedura de acordare a cetăţeniei", a spus Cătălin Predoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici