- Home
- Politic
- (10.01.2022, 16:30)
- Alexandru Stan
Ce trebuie să ştiţi despre vaccinurile împotriva COVID-19 utilizate la copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani - DOCUMENT
Prof. univ. dr. Doina Anca Pleşca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti şi Dr. Anca Drăgănescu, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş” Bucureşti, au întocmit un raport privind vaccinurile împotriva COVID-19 utilizate la copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani.
Urmărește
1177 afișări
1. Copiii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 sunt expuşi riscului de a dezvolta forme grave de boală COVID-19?
Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani care se infectează cu virusul SARS-CoV-2 riscă să prezinte şi forme grave de COVID-19. Pot dezvolta complicaţii ca sindromul inflamator multisistemic. Copiii care prezintă comorbidităţi sunt mai expuşi riscului de a dezvolta forme severe de COVID-19 după infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în comparaţie cu copiii sănătoşi.
2. Având în vedere faptul că formele severe de COVID-19 la copii sunt rare, este justificată vaccinarea?
Este adevărat că majoritatea copiilor diagnosticaţi cu COVID-19 sunt asimptomatici sau au o formă uşoară de boală şi recuperarea este fără sechele. Cu toate acestea, riscul ca un copil să facă o formă severă de boală nu este de neglijat, chiar şi în cazul copiilor fără afecţiuni cronice. Eficienţa vaccinului ARNm Pfizer-BioNTech COVID-19 este în proporţie de 91%.
3. De ce copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani ar trebui vaccinaţi?
Obiectivul principal al vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între 5-11 ani este de fi protejaţi împotriva infecţiei SARS-CoV-2 şi de a reduce povara generală a bolii la această grupă de vârstă. Copiii cu afecţiuni cronice ar trebui să aibă prioritate.
4. Este mai sigur pentru copilul meu să-şi dezvolte imunitatea prin infectarea cu virusul SARS-CoV-2 decât prin vaccinare?
Vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani previne apariţia formelor severe de boală şi a complicaţiilor pe termen lung de tipul miocarditei, sindromului inflamator multisistemic sau a simptomelor persistente post-COVID-19.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
-
Sondaj Avangarde: Care este intenţia de vot a românilor în 2025 şi în ce candidaţi au încredere pentru prezidenţiale?
-
Biden a graţiat cinci membri ai familiei sale în ultimele minute de mandat
-
Trump anunţă primele măsuri: Stare de urgenţă energetică naţională în SUA / Tarife şi impozite pentru ţările străine / Cartelurile desemnate drept organizaţii teroriste străine
5. Copilul care urmează a fi vaccinat împotriva COVID-19 ar trebui să fie consultat de un medic pediatru/medic de familie?
În cazul în care copilul nu are nicio problemă medicală deosebită de sănătate (boli cronice, alergii, tratamente imunosupresive etc.) acesta poate să fie programat pentru a fi vaccinat fără un consult medical prealabil.
6. Ce tip de vaccin va primi copilul meu?
Vaccinul Comirnaty-Pfizer-BioNTech, 10 µg/doză este indicat pentru imunizarea activă pentru prevenirea bolii COVID-19.
7. Este vaccinul împotriva COVID-19 sigur pentru administrarea la copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani?
Răspunsul este DA, vaccinurile sunt sigure pentru copiii din această grupă de vârstă. Copiii pot avea unele reacţii adverse după vaccinarea împotriva COVID-19, care sunt similare cu cele care pot apărea după orice altă vaccinare de rutină. Aceste reacţii adverse arată că organismul copiilor îşi dezvoltă un răspuns imun protector faţă de boală.
8. Care sunt ingredientele cuprinse în vaccinurile împotriva COVID-19?
Vaccinurile COVID-19 disponibile în prezent pentru adulţi, adolescenţi şi copii conţin ingrediente active, precum şi ingrediente inactive care variază în funcţie de producător.
9. Se poate administra copilului Paracetamol sau Ibuprofen înainte de vaccinarea împotriva COVID-19 pentru a preveni efectele secundare?
Centrul pentru Controlul şi Prevenţie al Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă părinţilor să nu administreze copilului niciun medicament pentru ameliorarea durerii înainte ca micuţul să fie vaccinat deoarece acesta poate reduce răspunsul imun la vaccin, nici aspirină sau antihistaminice.
În cazul în care copilul prezintă febră sau durere la locul de injecţie după vaccinare, poate să primească Paracetamol sau Ibuprofen în doza adecvată, cu excepţia situaţiei în care are o contraindicaţie medicală cunoscută.
10. Doza de vaccin împotriva COVID-19 pentru copiii cu vârsta cuprinsă
Între 5-11 ani este aceeaşi cu cea pentru grupa de vârsta 12-18 ani şi respectiv pentru adulţi. Doza de vaccin Comirnaty- Pfizer-BioNTech Pfizer este de 10 µg/doză pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani, diferită faţă de cea pentru copiii cu vârsta peste 12 ani şi adulţi
care este de 30 µg/doză.
11. Câte doze de vaccin va primi copilul cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani?
Schema de vaccinare completă cuprinde 2 doze de vaccin Comirnaty-Pfizer-BioNTech, de 10 µg/doză, ce se vor administra intramuscular la interval de 21 de zile.
12. Există îngrijorări cu privire la apariţia de miocardită sau de pericardită după administrarea unui vaccin ARNm COVID-19 la copiii cu vârste cuprinse între 5 -11 ani?
Din datele raportate după începerea campaniei de vaccinare la grupa de vârstă 5-11 ani,în SUA au fost raportate un număr de 12 cazuri din 8.674.378 doze administrate. Datele ştiinţifice sugerează că miocardita secundară infecţiei cu SARS-CoV-2, cauzată atât de formele severe de COVID-19, cât şi de sindromul multiinflamator sistemic prezintă un risc mult mai mare comparativ cu cel care ar putea fi cauzat de vaccinarea cu vaccin ARNm COVID-19.
13. Copilul tocmai a primit un alt vaccin. Poate acesta să primească în continuare un vaccin COVID-19? Copilul poate fi vaccinat simultan cu vaccin gripal şi vaccin împotriva COVID-19?
Conform Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 se precizează că vaccinurile împotriva COVID-19 se pot administra simultan sau la orice interval de timp cu alt vaccin cuprins în Programul Naţional de Vaccinare destinat copiilor şi grupelor populaţionale aflate la risc (vaccinarea antigripală, vaccinarea anti-HPV), profilaxia tetanosului sau alte produse vaccinale care deţin autorizaţie de punere pe piaţa în România.Administrarea acestor vaccinuri poate fi realizată în condiţii depline de siguranţă atât a
persoanelor care au primit doza 1, cât şi a persoanelor care au primit doza 2 de vaccin anti COVID-19.
14. Este indicată vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5-11 ani dacă aceştia au trecut prin boală?
Vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată tuturor persoanelor cu vârsta de 5 ani şi peste, indiferent dacă au prezentat în istoric o formă asimptomatică sau simptomatică de infecţie cu virusul SARS-CoV-2.
15.Poate copilul să primească vaccinul dacă are în antecedente alergii alimentare, urticarie, şoc anafilactic?
Copilul ar trebui să facă vaccinul cu excepţia cazului în care acesta a avut o reacţie alergică severă la o doză anterioară de vaccin împotriva COVID-19 sau are o alergie la unul dintre ingredientele vaccinului (de exemplu, polietilenglicol) .Dacă părinţii au îngrijorări cu privire la antecedentele reacţiilor alergice ale copilului, ar trebui să discute istoricul copilului cu medicul pediatru înainte de a-l programa pentru vaccinare.
16. În situaţia în care un copil este diagnosticat cu COVID-19 formă asimptomatică sau simptomatică după prima doză de vaccin, mai poate fi administrată a doua doză?
Doza a doua de vaccin împotriva COVID-19 poate fi administrată după recuperarea după boală şi ieşirea din perioada de izolare. Dovezile existente până în prezent nu permit recomandarea unui interval de timp optim pentru administrarea vaccinului.
17. Copilul are o afecţiune hematologică (de exemplu, purpură trombocitopenică idiopatică, hemofilie etc.). În această situaţie poate copilul să primească un vaccin împotriva COVID-19?
Existenţa unei tulburări de sângerare/coagulare nu este un motiv pentru a evita vaccinarea. Pentru copiii cu antecedente de hemofilie sau trombocitopenie se recomandă efectuarea unei hemograme cu numărătoarea de trombocite, precum şi a testelor de coagulare.Înainte de a decide vaccinarea împotriva COVID-19, se recomandă un consult de specialitate (medic hematolog pediatru) pentru a primi cele mai corecte recomandări.
18. Este adevărat că vaccinurile împotriva COVID-19 pot afecta fertilitatea? Există vreo dovadă în acest sens?
În prezent, nu există dovezi potrivit cărora anticorpii formaţi după vaccinarea împotriva COVID-19 ar putea provoca probleme legate de fertilitate, inclusiv în dezvoltarea placentei, în sarcină. În plus, nu există dovezi care să sugereze că problemele de fertilitate sunt un efect secundar al vreunui vaccin.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Prima vizită a unui ministru de Externe pakistanez în România, după 20 ani. Shah Mahmood Qureshi a fost încântat de România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
LIVE UPDATE. Donald Trump este oficial cel de-al 47-lea Președinte al Americii: „Epoca de Aur a Americii începe acum”. Ce decizii importante a anunțat Președintele la ceremonia de învestire
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
E știrea începutului de an! Gabi Bădălău s-a combinat cu Ema Uta! S-au ”izolat” 4 zile într-un apartament din Floreasca
CANCAN.RO
David Popovici și-a cumpărat vilă pe malul unui lac, într-o locație EXCLUSIVISTĂ, și s-a mutat cu iubita lui. Cât costă imobilul
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:52
-
ieri, 22:48
Netanyahu îl felicită pe Trump: Vom începe o nouă eră de pace şi prosperitate