- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.08.2016, 13:45)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ceremonii la 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial - Preşedintele Klaus Iohannis: Îmi plec fruntea în memoria celor 800.000 de victime ale Marelui Război/ Mesajul premierului - VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a participat duminică la ceremonia dedicată marcării a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, aducând un omagiu militarilor, oamenilor de stat din epocă şi Regelui Ferdinand care ”au servit cu devotament interesul naţiunii române”.
Urmărește
1018 afișări
Ceremonii la 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial - Preşedintele Klaus Iohannis: Îmi plec fruntea în memoria celor 800.000 de victime ale Marelui Război/ Mesajul premierului (Imagine: Andreea Alexandru)
”În numele Statului Român, în faţa Monumentului Eroului Necunoscut şi a Memorialului Eroilor Neamului, îmi plec fruntea în memoria celor 800.000 de victime ale Marelui Război, deopotrivă militari şi civili. Nu-i vom uita niciodată!
Onorăm astăzi curajul şi determinarea Regelui Ferdinand, rămas în memoria naţională drept Întregitorul, dar şi contribuţia Reginei Maria, care, prin stăruinţă şi diplomaţie, a jucat un rol important în recunoaşterea internaţională a victoriei în Marele Război şi a Marii Uniri. Un gând de profundă recunoştinţă se îndreaptă către cei care, prin demnităţile şi responsabilităţile civile şi militare pe care le-au avut în momentele cruciale ale verii lui 1916 şi mai apoi pe întreg parcursul războiului, au servit cu devotament interesul naţiunii române”, a declarat şeful statului în discursul rostit în Parcul Carol.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Preşedintele a făcut şi o paralelă între momentul 1916 şi prezent. ”Primul Război Mondial a fost, aşadar, nu doar un moment de cotitură în istoria Europei şi a lumii, ci şi o piatră de hotar pentru România. Trecutul pe care îl evocăm şi jertfele pe care le cinstim sunt prin urmare nu doar subiecte de comemorare, ci şi exemple puternice care ne angajează la responsabilitate pentru prezentul şi viitorul naţiunii noastre. Mesajul transmis fiecărei generaţii de evenimentele dramatice de acum un secol este, înainte de toate, cel de angajament în construirea unei Românii puternice şi demne”, a mai spus preşedintele.
Nu a lipsit referinţa la Uniunea Europeană, construcţie care ”s-a născut chiar în locul tranşeelor de acum un secol”. ”Comemorarea Marelui Război aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european. Acesta ne-a oferit mai mult de 70 de ani de pace. Ea este cel mai amplu proiect politic şi cultural de înţelegere şi dialog între europeni, ca alternativă la ură şi dezbinare, un angajament de solidaritate, unitate şi coerenţă în faţa problemelor externe şi interne cu care se confruntă”, a mai punctat Iohannis.
”Acum este mai potrivit ca oricând să ne angajăm la întărirea edificiului european printr-un modern şi consistent proiect de ţară. Este un efort pe care, la fel ca în urmă cu 100 de ani, avem datoria să ni-l asumăm cu toţii: politicieni, oameni de ştiinţă şi cultură, milioane de români. Ca legatari ai generaţiei de la 1916 şi la un secol de la sacrificiul ei, este responsabilitatea noastră să facem ca acest proiect să adauge forţă, substanţă şi unitate Europei şi să pună bazele unei dezvoltări pe termen lung a României”, şi-a încheiat preşedintele discursul.
La finalul ceremoniei, preşedintele a depus o coroană de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut şi a aprins o candelă la Memorialul Eroilor Neamului.
Dacian Cioloş: Eroilor şi veteranilor le datorăm nu doar recunoştinţă, ci şi o ţară mai bună
Premierul Dacian Cioloş a declarat, în cadrul ceremoniei dedicate marcării a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, că pe lângă recunoştinţă, eroilor şi veteranilor ”le datorăm împlinirea speranţelor pentru care au luptat, pentru o ţară mai bună".
”Astăzi, când marcăm un secol de la intrarea României în Marele Război, trebuie să reflectăm cu toţii, mai mult ca oricând, la acest moment, dar şi să acţionăm astfel încât toţi cei care s-au sacrificat să fie răsplătiţi nu doar prin gânduri pioase, ci mai ales prin fapte. Moştenirea lăsată de eroii războiului pentru întregire trebuie păstrată, îngrijită şi respectată de urmaşi. O Românie modernă şi prosperă, care ştie să-şi respecte cu adevărat eroii, prin gânduri şi fapte, a fost şi este visul şi dorinţa fiecăruia dintre soldaţii români care au plecat, pleacă sau vor pleca la luptă oriunde îi trimite ţara”, a spus prim-ministrul.
Şeful Guvernului le-a adus un omagiu celor care au luptat ”în războiul pentru întregirea ţării”. ”Fără eroii de la Turtucaia, de pe Valea Oltului şi de pe Valea Jiului, de la Neajlov, Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz nicio circumstanţă externă nu putea fi valorificată şi niciun om politic, oricât de dăruit ar fi fost el, nu ar fi putut obţine nimic. Statul român de după 1918 nu este rezultatul unor întâmplări dramatice din viaţa altor popoare aşa cum revoluţia rusă sau înfrângerea Puterilor Centrale în război. România unită este răsplata pentru curajul unei armate miraculos ridicate din cenuşa înfrângerilor din 1916, care a ştiut şi a putut să pornească din nou la luptă susţinând prin forţa armelor şi curajul soldaţilor săi aspiraţiile legitime ale teritoriilor locuite de români”, a mai declarat Dacian Cioloş.
”Adâncă recunoştinţă şi glorie eternă eroilor căzuţi şi veteranilor de război”, şi-a încheiat prim-ministrul discursul.
Într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, Ministerul Apărării a îndemnat românii ca în această zi să trimită un gând bun pentru soldaţii care şi-au dat viaţa în slujba statului.
"Respect Eroilor noştri! Cinste şi onoare memoriei lor! Să ne rugăm astăzi şi pentru Eroii noştri care au căzut la datorie în misiunile din teatrele de operaţii", transmite Ministerul Apararii Naţionale.
Citeşte şi: Principesa Margareta, la împlinirea unui secol de la intrarea României în Primul Război Mondial: Să ne ridicăm la înălţimea morală a înaintaşilor noştri
Citeşte şi: Ministerul Apărării Naţionale organizează ceremonii militare şi religioase dedicate celor 330.000 de eroi căzuţi în Primul Război Mondial. Programul manifestărilor
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe