Ministerul Apărării Naţionale organizează ceremonii militare şi religioase dedicate celor 330.000 de eroi căzuţi în Primul Război Mondial. Programul manifestărilor

Ministerul Apărării Naţionale(MApN) organizează ceremonii militare şi religioase dedicate celor 330.000 de eroi care au căzut în luptă în Primul Război Mondial, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în această conflagraţie mondială.

Urmărește
1250 afișări
Imaginea articolului Ministerul Apărării Naţionale organizează ceremonii militare şi religioase dedicate celor 330.000 de eroi căzuţi în Primul Război Mondial. Programul manifestărilor

Ministerul Apărării Naţionale organizează ceremonii militare şi religioase dedicate celor 330.000 de eroi căzuţi în Primul Război Mondial. Programul manifestărilor (Imagine: Razvan Lupica/ Arhiva Mediafax Foto)

"Ceremonii militare şi religioase în memoria celor peste 330.000 de militari care şi-au dat viaţa pentru ţară în acest război vor fi organizate pe întreg teritoriul naţional", anunţă MApN printr-un comunicat.

Programul manifestărilor

Conform programului dat publicităţii de MApN, vineri, 26 august, de la ora 10.00, vor avea loc în premieră, în 100 de cimitire sau monumente ale eroilor ceremonii de ''Rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial''. Personalităţi militare, ale vieţii culturale, politice şi sociale, militari răniţi în teatrele de operaţii, copii ai eroilor căzuţi în teatrele de operaţii, urmaşi ai eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, cetăţeni vor da citire, succesiv, unor liste ce cuprind nume de eroi. Începând cu ora 17.45, o ceremonie similară se va desfăşura şi în Piaţa Tricolorului din Bucureşti (esplanada Palatului Cercului Militar Naţional).

Sâmbătă, 27 august, la Curtea de Argeş vor fi organizate, de la ora 11.00, o ceremonie militară de depuneri de coroane de flori în Cimitirul Eroilor iar la ora 12.00 va fi depusă o candelă la mormântul Regelui Ferdinand I, urmată de o slujbă de pomenire, la Catedrală.

Tot sâmbătă, de la ora 9.00, va avea o ceremonie şi la Fundata, în judeţul Braşov, la Monumentul dedicat primului ofiţer al armatei române căzut la datorie în Primul Război Mondial.

De asemenea, de la ora 21.00, militarii Armatei Române vor trece din nou Carpaţii, în mod simbolic. Efective de valoare pluton vor executa marşuri tactice pe principalele rute pe care, exact cu 100 de ani în urmă, ostaşii armatei noastre luau în stăpânire trecătorile Munţilor Carpaţi, pentru a permite trecerea efectivelor diviziilor române aflate în ofensivă.

Duminică, 28 august, de la ora 12.30, o manifestare comemorativă va avea loc la Monumentul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol, care va cuprinde, printre altele, o rugăciune de pomenire a eroilor, depunerea unei coroane de flori şi un moment prezentat de Asociaţia Tradiţii Militare.

Luni, 29 august, la Palatul Cercului Militar Naţional se va desfăşura, de la ora 18.00, Masa rotundă cu tema "Intrarea României în Primul Război Mondial şi consecinţele asupra conflagraţiei''', iar de la ora 20.00 un exerciţiu de mânuire a armamentului, de tip drill-team, şi un concert de muzică de fanfară.

Ministerul Apărării Naţionale îi invită pe cetăţeni să asiste la toate aceste activităţi de comemorare a eroilor Primului Război Mondial, se mai spune în comunicat.

Peste 330.000 de militari români şi-au pierdut viaţa în urma Primului Râzboi Mondial, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populaţiei civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupaţie.

Prin Hotărârea Guvernului României 821/2015, cu modificările şi completările ulterioare, a fost aprobat Programul Naţional al manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial, iar la propunerea prim-ministrului, activităţile se desfăşoară sub patronajul preşedintelui României.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici