- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.06.2019, 06:30)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CEx al PSD, joi. În Congresul din 29 iunie nu vor fi aleşi vicepreşedinţii PSD
Comitetul Executiv al PSD se reuneşte, joi, de la ora 11.00, iar subiectul principal de discuţie vor fi pregătirile pentru Congresul din 29 iunie care va avea loc la Sala Palatului şi la care sunt aşteptaţi să participe între 3.000 şi 4.000 de delegaţi, au declarat surse din partid, pentru MEDIAFAX.
Urmărește
781 afișări
CEx al PSD, joi. În Congresul din 29 iunie nu vor fi aleşi vicepreşedinţii PSD - surse
Congresul extraordinar va începe dimineaţă, în prima parte a zilei urmând să fi modificat statutul PSD, în sensul alegerii preşedintelui, preşedintelui executiv şi secretarului general prin delegaţi, iar în a doua parte a zilei până seara se va desfăşura procesul propriu-zis de alegere, au explicat sursele citate.
Un subiect care este posibil să fie abordat de social-democraţi, în CEx joi la Parlament, este cel al normei de reprezentare pe fiecare judeţ la Congresul de la finalul lunii iunie şi modul de înscriere a candidaturilor. PSD caută o soluţie pentru ca cei care vor candideze şi sunt membri cunoscuţi de partid să poată intra în competiţia internă pentru funcţii de conducere, au adăugat sursele menţionate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
Prin urmare, PSD vrea să elimine riscul de a avea foarte mulţi candidaţi, pentru a îi scoate din calcul „pe cei care vin pentru circ”, au precizat surse din partid.
Astfel, în ceea ce priveşte ponderea de reprezentare a delegaţiilor, este posibil să fie luate în calcul rezultatele la alegerile europarlamentare, însă şi mărimea judeţelor. De exemplu, într-o filială PSD care a obţinut un scor bun la alegerile pentru PEva fi luat în considerare şi numărul de alegători din judeţul respectiv, iar numărul delegaţiilor prezenţi la Congres va varia în funcţie de aceste două criterii.
„În afară de scrutinul acela intern prin care l-am ales pe Liviu Dragnea, cu toţi membrii de partid, înainte am avut un Congres în care am votat pe norma de reprezentare prin delegaţi. Nu vrem să se interpreteze că acum tăiem de la judeţe sau de unde nu ne convine”, au declarat surse din PSD, pentru MEDIAFAX.
Referitor la candidaţii pentru conducerea partidului, aceştia vor trebui să aibă susţinerea organizaţiei din care provin, după cum este prevăzut şi în statut, au precizat sursele menţionate. Pe de altă parte, în PSD nu s-a discutat despre un criteriu de integritate pe care ar trebui să îl îndeplinească social-democraţii care se înscriu în competiţia internă pentru funcţiile de conducere ale formaţiunii.
Un Congres ordinar al PSD ar putea avea loc anul viitor, în februarie sau martie
Surse din PSD au spus, pentru MEDIAFAX, că la Congresul extraordinar din 29 iunie vor fi aleşi doar candidaţii pentru funcţiile de preşedinte, preşedinte executiv şi secretar general cu drepturi depline pentru restul de mandat, însă nu vor fi aleşi şi vicepreşedinţii partidului.
Prin urmare, un Congres ordinar al PSD ar putea fi organizat în februarie sau martie 2020, în care vor fi alegeri pentru toate funcţiile de conducere din PSD: preşedinte, preşedinte executiv, secretar general şi vicepreşedinţi.
Cât despre Congresul din luna iulie, cel pentru alegerea candidatului la prezidenţiale, anunţat de Viorica Dăncilă, acesta va fi mai mic, cu aproximativ 1.000 de delegaţi. PSD va face o cercetare sociologică, prin care speră să creeze un profil al viitorului prezidenţiabil. După înscrierea în competiţia internă a câtorva candidaţi va fi ales prezidenţiabilul, ţinându-se cont printre altele şi de rezultatele sondajului, au explicat sursele PSD.
Partidul ia în calcul şi varianta unui prezidenţiabil din afara formaţiunii.
Referitor la cele trei comisii ale PSD, unele dintre ele ar putea fi suplimentate, la şedinţa CEx de joi, au spus surse din partid. Din comisia de statut face parte şi Florin Iordache, comisia care face programul politic este condusă de Marian Oprişan, iar cea care face programul de guvernare de Mihai Fifor, potrivit surselor citate.
Liderul interimar al PSD Viorica Dăncilă a anunţat, luni, la Marius Tucă Show, că ar vrea să candideze pentru funcţia de preşedinte al PSD.
De asemenea, ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a declarat, marţi, întrebat dacă vizează o candidatură pentru funcţia de preşedinte al PSD, că „ia în calcul absolut orice”. El a adăugat că va avea trei propuneri de modificare a statului, însă nu a precizat care sunt acelea.
La penultima şedinţa a CEx, Paul Stănescu a demisionat din funcţia de preşedinte executiv interimar al PSD, invocând motive personale. În schimb, Stănescu a anunţat ulterior că este posibil să candideze pentru postul de vicepreşedinte al partidului.
Referitor la prezidenţiabil, Codrin Ştefănescu a anunţat că Olguţa Vasilescu, Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae, Eugen Teodorovici şi Gabriela Firea sunt printre numele vehiculate în interiorul PSD. Candidatul partidului la prezidenţiale va ajunge în turul doi, a precizat fostul secretar general al PSD.
Citeşte şi: Băsescu: Moţiunea trebuia făcută, chiar dacă are şanse mici să treacă/ Schimb de replici cu un fost ministru PSD: Vă credeţi deştepţi şi mergeţi cu programul lui Daddy
Citeşte şi: Cioloş îşi nuanţează declaraţiile: Nu au cum să existe neînţelegeri cu Barna. Suntem gata oricând să intrăm la guvernare
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul / Un cetăţean australian care lupta pentru Ucraina ar fi fost capturat de armata rusă
-
astăzi, 14:52
Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari