Cioloş: Infrastructura în Deltă trebuie să ajute la dezvoltarea economică, dar să nu distrugă mediul

Dezvoltarea infrastructurii în Delta Dunării trebuie abordată în aşa fel încât să ajute creşterea economică a zonei, dar să nu distrugă "partea naturală", a afirmat premierul Dacian Cioloş, el precizând că urmează să fie lansată o strategie de dezvoltare şi va începe finanţarea unor proiecte.

Urmărește
370 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Infrastructura în Deltă trebuie să ajute la dezvoltarea economică, dar să nu distrugă mediul

Cioloş: Infrastructura în Deltă trebuie să ajute la dezvoltarea economică, dar să nu distrugă mediul (Imagine: Adrian Stoicoviciu/ Arhiva Mediafax Foto)

"Cred că atunci când abordăm pescuitul trebuie să avem o abordare specifică pentru Deltă, şi când abordăm dezvoltarea turismului trebuie să ţinem cont de specificul Deltei şi când abordăm infrastructura trebuie să vedem ce soluţii sunt ca infrastructura să ajute la dezvoltarea economică, dar să nu distrugă partea naturală", le-a spus premierul participanţilor la întâlnire privind Investiţia Teritorială Integrată Delta Dunării, care a avut loc, joi, la Guvern.

Prim-ministrul a precizat că atunci când se vorbeşte de Delta Dunării nu se face referire strict, din punct de vedere al mediului, la zona cuprinsă între cele trei braţe de vărsare ale fluviului, ci la toată zona protejată care ţine de la Tulcea la Constanţă.

"Din punct de vedere economic şi de dezvoltare teritorială sigur că trebuie să ne referim nu doar la spaţiul dintre cele trei braţe, ci şi la zona continentală care înconjoară Delta, însă pentru mine este important ca la sfârşitul acestui proces să avem într-adevăr un proiect de dezvoltare al Deltei care să permită oamenilor să rămână acolo, cei care doresc, să aibă din ce să trăiască din punct de vedere economic, să dimensionăm proiectele pe care le vom finanţa în aşa fel încât să avem în vedere şi infrastructura de transport şi infrastructura socială şi de educaţie, dar şi fonduri, alocări financiare, suficiente pentru partea de dezvoltare economică. Să gândim toată această parte o dezvoltare economică durabilă care să ţină cont de specificul Deltei şi anume de faptul că trebuie să găsim soluţii care să permită conservarea, şi conservarea resurzelor naturale, dar şi conservarea unor tradiţii care şi-au demonstrat viabilitatea în lungul timpului", le-a spus Cioloş.

Referitor la programul integrat de dezvoltare a zonei, Dacian Cioloş a afirmat că e un proiect pe care îl urmăreşte de mai mulţi ani, inclusiv din perioada în care era comisar european.

“Am fost de multe ori în Delta Dunării şi am considerat că dincolo de protecţia asigurată la nivel internaţional prin definirea Rezervaţiei biosferei Delta Dunării, noi, în România, avem o responsabilitate mare pentru a face din acel spaţiu, dincolo de rezervaţie, un spaţiu de dezvoltare care să respecte şi pe oamenii care trăiesc acolo, să respecte şi valorile natural pe care le avem acolo şi să fie un spaţiu de dezvoltare socio-economică şi de mediu”, a spus premierul.

În opinia sa, România a făcut o alegere bună prin folosirea fondurilor europene din mai multe programe operaţionale pentru Delta Dunării şi integrarea lor într-o abordare strategică.

“Aş vrea ca în lunile următoare această abordare să capete şi viaţă şi să începem să finanţăm proiecte”, a spus Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş a subliniat faptul că în ultimii doi ani s-a lucrat cu Banca Mondială, cu experţi guvernamentali, cu actori locali - autorităţi locale, asociaţii neguvernamentale - şi cu actori economici, pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării, dar a anunţat că şi el a avut zilele trecute consultări cu organizaţii neguvernamentale, cu organizaţii de protecţia mediului, cu autorităţi locale şi cu organizaţii profesionale ale pescarilor.

"Astăzi, aş vrea să avem o discuţie despre cum să pregătim lansarea, aprobarea, acestei strategii la care s-a lucrat, să vedem dacă mai e ceva de ajustat, şi apoi să asigurăm o corelare mai bună între această strategie şi alocările pe priorităţi în cadrul acestui instrument teritorial de investiţi", le-a spus Cioloş participanţilor la discuţii.

La întâlnire, au fost prezenţi ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, dar şi reprezentanţi ai unor organizaţii nonguvernamentale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici