Comisarul european pentru forţa de muncă: Implementarea proiectelor europene a fost lentă în România. Cred că va recupera timpul pierdut

Implementarea proiectelor europene a fost lentă în România, a declarat, marţi, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, László Andor, care şi-a exprimat speranţa că Bucureştiul va continua să recupereze timpul pierdut.

Urmărește
432 afișări
Imaginea articolului Comisarul european pentru forţa de muncă: Implementarea proiectelor europene a fost lentă în România. Cred că va recupera timpul pierdut

László Andor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"România a fost ţara care s-a confruntat cu cea mai mare provocare în ceea ce priveşte implementarea lentă (a proiectelor finanţate din fonduri europene). Serviciile mele de la DG Employment, lucru valabil şi pentru Johannes Hahn la Politică Regională, au făcut eforturi mari astfel încât capacitatea administrativă să se îmbunătăţească în România. În urmă cu un an a fost făcută o reorganizare completă de către noul ministru din România (ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici) şi a avut loc o accelerare (a implementării proiectelor europene)", a precizat László Andor, în cadrul unei conferinţe la Bruxelles.

Andor a mai precizat că, "atât în România, cât şi în Bulgaria, problemele au apărut în trecut şi ca urmare a schimbărilor prea frecvente de personal" specializat în fonduri europene.

"Am corectat toate aceste chestiuni şi, la fel ca şi în Bulgaria recent, cred că România va continua să recupereze timpul pierdut", a mai spus comisarul pentru ocuparea forţei de muncă.

În perioada 2007-2013, România s-a clasat pe ultimul loc în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor structurale şi de coeziune. Din cele 19,21 miliarde de euro alocate în exerciţiul bugetar 2007-2013, Bucureştiul a absorbit 33,47%, potrivit ultimelor date publicate de Ministerul Fondurilor Europene.

Referitor la discuţiile aprinse privind muncitorii români şi bulgari, oficialul european a subliniat că acestea se vor calma.

"Sper foarte mult ca, după câteva sâptămâni, când oamenii vor vedea că nu va fi un aflux de muncitori români şi bulgari în ţările membre UE care au deschis recent piaţa muncii pentru cetăţenii din cele două ţări aceste discuţii se vor calma. Totuşi unele chestiuni sunt adevărate, în sensul că persoane din ţări cu venit mai mic vor migra către ţări cu un venit mai mare", a declarat László Andor.

Acesta a mai spus că în ultimul timp a crescut migraţia din regiunile periferice ale zonei euro afectată în continuare de criză şi nu din România şi Bulgaria.

În exerciţiul financiar 2014-2020, ţările UE au la dispoziţie peste 70 miliarde investiţii în capitalul uman prin Fondul Social European (FSE). Şase miliarde de euro sunt destinate tinerilor, iar 3,5 miliarde de euro pentru persoanele afectate puternic de sărăcie, a reamintit comisarul european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici