Comisia juridică a Senatului: Plenul e îndreptăţit să se pronunţe în privinţa lui Mircea Diaconu

Membrii Comisiei juridice a Senatului au decis, marţi, în unanimitate, să-şi păstreze punctul de vedere anterior prin care apreciau că plenul acestei Camere legislative este îndreptăţit să se pronunţe asupra unei eventuale stări de incompatibilitate a senatorului liberal Mircea Diaconu.

Urmărește
284 afișări
Imaginea articolului Comisia juridică a Senatului: Plenul e îndreptăţit să se pronunţe în privinţa lui Mircea Diaconu

Comisia juridică a Senatului: Plenul e îndreptăţit să se pronunţe în privinţa lui Mircea Diaconu (Imagine: Bogdan Stamatin / MediafaxFoto)

Această comisie a analizat o solicitare a senatorului liberal, adresată conducerii Senatului, prin care acesta cerea amânarea discuţiilor legate de incompatibilitatea sa până la soluţionarea contestaţiei în anulare făcute de el împotriva deciziei ICCJ, al cărei termen de judecată este 10 aprilie 2013.

La şedinţa comisiei au participat senatorii Sorin Lazăr, Ioan Chelaru şi Toni Greblă (PSD), Mario Oprea (PNL) şi Cseke Attila (UDMR).

Decizia a fost luată la solicitarea senatorului PSD Ioan Chelaru, al cărui punct de vedere a fost susţinut de preşedintele comisiei, Toni Greblă (PSD), dar şi de senatorul UDMR Cseke Attila.

Chelaru le-a amintit colegilor săi că această comisie a adoptat în urmă cu două-trei săptămâni un punct de vedere privind necesitatea ca plenul Senatului să stabilească ce se întâmplă în cazul lui Mircea Diaconu, el susţinând că nu se poate reveni asupra deciziei anterioare.

El a susţinut ideea potrivit căreia plenul trebuie să hotărască dacă va lua o decizie definitivă în cazul lui Diaconu sau va aştepta hotărârea instanţei în urma contestaţiei în anulare.

La rândul său, senatorul UDMR Cseke Attila a arătat că "această cale de atac este o cale extraordinară, care nu suspendă aplicarea, dar comisia îşi poate menţine punctul de vedere anterior".

Preşedintele comisiei, Toni Greblă, a supus în consecinţă la vot un punct de vedere prin care se arată că acestă contestaţie în anulare nu suspendă sentinţa hotărârii judecătoreşti şi a hotărârii ANI şi că roagă plenul să decidă în cazul lui Mircea Diaconu "în funcţie de elementele de la dosar şi de punctul de vedere al părţilor".

El a menţionat că acest punct de vedere va fi transmis conducerii Senatului.

Senatorul PNL Mircea Diaconu a depus la Biroul Permanent al Senatului un certificat tip grefă prin care se arată că parlamentarul a formulat o contestaţie în anulare împotriva sentinţei civile date de ICCJ în data de 19 iunie 2012, hotărâre irevocabilă, prin care acesta a fost declarat incompatibil deoarece a fost simultan senator şi director al Teatrului Nottara.

El a cerut conducerii Senatului amânarea oricăror discuţii sau măsuri referitoare la punerea în aplicare a incompatibilităţii stabilite de ANI până la soluţionarea căii de atac.

Potrivit legii, cei declaraţi în incompatibilitate trebuie să renunţe la funcţia pe care o ocupă şi nu mai pot fi aleşi sau numiţi într-o funcţie publică timp de trei ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici