- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (26.04.2016, 14:29)
- Ana Maria Lazăr
Comisia juridică: Demnitarii aflaţi în incompatibilitate sau conflict de interese pot ocupa funcţii
Comisia juridică a Senatului a adoptat marţi o iniţiativă de modificare a Legii ANI care prevede că persoanele care se află în incompatibilitate sau conflict de interese nu mai pot ocupa aceeaşi funcţie timp de trei ani, dar pot ocupa alte funcţii de demnitate publică.
Urmărește
858 afișări
Comisia juridică: Demnitarii aflaţi în incompatibilitate sau conflict de interese pot ocupa funcţii
Reprezentantul ANI, director general al direcţiei juridice Ioana Lazăr, a precizat, în cadrul dezbaterilor din comisie, că prin modificările aduse Legea ANI rămâne practic fără obiect. Şi preşedintele Comisiei juridice, senatorul PNL Cătălin Boboc, s-a opus modificărilor.
Proiectul de lege prevede că persoana care a ocupat funcţia de primar, viceprimar sau consilier local nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcţii pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului, în urma constatării incompatibilităţii sau conflictului de interese, dar poate deţine alte funcţii.
"Dacă persoana a ocupat funcţia de preşedinte al consiliului judeţean, vicepreşedinte al consiliului judeţean sau consilier judeţean nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcţii pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului, fiind incompatibilă cu aceste funcţii", mai prevede proiectul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Şeful NATO sugerează planuri „secrete” pentru negocierile de pace, care vor opri o nouă încercare a lui Putin de a cuceri Ucraina
-
Victor Ponta, deputat PSD, şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale
-
Congresul social-democraţilor a validat candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale / Ciolacu admite greşeala: Am avut încredere într-un partener care n-a respectat înţelegerile
O prevedere similară vizează şi persoana care a ocupat funcţia de deputat, senator sau parlamentar european.
Dacă persoana în legătură cu care a fost constatată incompatibilitatea sau conflictul de interese la data constatării nu mai ocupă o funcţie de demnitate publică, interdicţia de trei ani rămâne valabilă de la data raportului de evaluare sau a deciziei definitive şi irevocabile a instanţei.
"Iniţiativa este o clarificare. S-a constatat că judecătorii nu prea înţeleg articolul. Adică ce înseamnă sintagma <<aceeaşi funcţie>>. Este o propunere mare stufoasă, dar pe înţelesul tuturor. Din punctul de vedere al teoriei juridice, dacă cineva este condamnat să nu mai profeseze acea profesie prin care a comis o infracţiune. Dacă este medic, nu mai poate fi medic şi nu se extinde la profesor. Dacă face o infracţiune cu o maşină i se confiscă acea maşină, nu toate maşinile. Este o formulare mai clară a ceea ce înseamnă <<aceeaşi funcţie>>", a spus unul dintre iniţiatori, senatorul Marton Arpad.
"Dacă am instituit acest regim al incompatibilităţilor, haideţi să-l lăsăm să-şi producă şi efectele. Eu nu susţin modificarea în forma aceasta şi sunt de acord că, practic, lăsăm fără fond în mare măsură această lege pentru că un consilier local din nu ştiu ce comună va putea după aceea să devină parlamentar. Cred că scopul pe care l-am urmărit atunci când am instituit acest regim în România a fost acela de a încerca să-i facem şi mai conştienţi pe cei care ocupă diverse funcţii că trebuie să adopte o anumită conduită", a spus preşedintele Comisiei, senatorul PNL Cătălin Boboc.
Reprezentantul ANI, director general al direcţiei juridice Ioana Lazăr, a spus la şedinţa Comisiei că în situaţia în care se va adopta acest proiect, în această formă, Parlamentul îşi asumă că persoane care au averile confiscate vor putea să-şi desfăşoare în continuare funcţii publice.
"Vorbim de aproximativ 3 milioane de euro confiscate prin decizii definitive şi irevocabile de către persoane care au ocupat funcţii publice. (...) Un alt efect ar fi că activitatea ANI practic va rămâne fără efecet şi persoane aflate în funcţii publice în stare de incompatibilitate , cu averi nejustificate definitiv şi irevocabil sau persoane aflate în conflict de interese nu vor mai putea fi sancţionate", a declarat Lazăr.
Senatul este for decizional, proiectul de lege fiind adoptat tacit în decembrie anul trecut de Camera Deputaţilor. Legea are caracter organic şi urmează să fie supusă plenului pentru dezbatere şi vot.
Citeşte şi: Ordonanţa privind doctoratele, amendată la Comisia de învăţământ. Plenul a amânat o decizie
Citeşte şi: Dezbaterea legii pensiilor pentru aleşii locali se amână cu două săptămâni, la cererea PSD
Citeşte şi: Ordonanţa privind interceptările, respinsă de Comisia juridică şi Comisia de constituţionalitate
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Nicuşor Dan, la depunerea candidaturii: Va fi o bătălie între oameni şi maşinării de partid
Citește și: Cioloş: Am simţit foarte clar dorinţa Ucrainei de conectare energetică cu reţelele României. UE trebuie să dezvolte cu statele din est colaborarea economică
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de -6 grade și NINSORI viscolite în București. Pe ce dată vine iarna
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:52
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Şeful NATO sugerează planuri „secrete” pentru negocierile de pace / Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru un atac mortal asupra unui internat din regiunea Kursk / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump
-
astăzi, 14:46