- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (26.04.2016, 14:29)
- Ana Maria Lazăr
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia juridică: Demnitarii aflaţi în incompatibilitate sau conflict de interese pot ocupa funcţii
Comisia juridică a Senatului a adoptat marţi o iniţiativă de modificare a Legii ANI care prevede că persoanele care se află în incompatibilitate sau conflict de interese nu mai pot ocupa aceeaşi funcţie timp de trei ani, dar pot ocupa alte funcţii de demnitate publică.
Urmărește
857 afișări
Comisia juridică: Demnitarii aflaţi în incompatibilitate sau conflict de interese pot ocupa funcţii
Reprezentantul ANI, director general al direcţiei juridice Ioana Lazăr, a precizat, în cadrul dezbaterilor din comisie, că prin modificările aduse Legea ANI rămâne practic fără obiect. Şi preşedintele Comisiei juridice, senatorul PNL Cătălin Boboc, s-a opus modificărilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Proiectul de lege prevede că persoana care a ocupat funcţia de primar, viceprimar sau consilier local nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcţii pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului, în urma constatării incompatibilităţii sau conflictului de interese, dar poate deţine alte funcţii.
"Dacă persoana a ocupat funcţia de preşedinte al consiliului judeţean, vicepreşedinte al consiliului judeţean sau consilier judeţean nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcţii pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului, fiind incompatibilă cu aceste funcţii", mai prevede proiectul.
O prevedere similară vizează şi persoana care a ocupat funcţia de deputat, senator sau parlamentar european.
Dacă persoana în legătură cu care a fost constatată incompatibilitatea sau conflictul de interese la data constatării nu mai ocupă o funcţie de demnitate publică, interdicţia de trei ani rămâne valabilă de la data raportului de evaluare sau a deciziei definitive şi irevocabile a instanţei.
"Iniţiativa este o clarificare. S-a constatat că judecătorii nu prea înţeleg articolul. Adică ce înseamnă sintagma <<aceeaşi funcţie>>. Este o propunere mare stufoasă, dar pe înţelesul tuturor. Din punctul de vedere al teoriei juridice, dacă cineva este condamnat să nu mai profeseze acea profesie prin care a comis o infracţiune. Dacă este medic, nu mai poate fi medic şi nu se extinde la profesor. Dacă face o infracţiune cu o maşină i se confiscă acea maşină, nu toate maşinile. Este o formulare mai clară a ceea ce înseamnă <<aceeaşi funcţie>>", a spus unul dintre iniţiatori, senatorul Marton Arpad.
"Dacă am instituit acest regim al incompatibilităţilor, haideţi să-l lăsăm să-şi producă şi efectele. Eu nu susţin modificarea în forma aceasta şi sunt de acord că, practic, lăsăm fără fond în mare măsură această lege pentru că un consilier local din nu ştiu ce comună va putea după aceea să devină parlamentar. Cred că scopul pe care l-am urmărit atunci când am instituit acest regim în România a fost acela de a încerca să-i facem şi mai conştienţi pe cei care ocupă diverse funcţii că trebuie să adopte o anumită conduită", a spus preşedintele Comisiei, senatorul PNL Cătălin Boboc.
Reprezentantul ANI, director general al direcţiei juridice Ioana Lazăr, a spus la şedinţa Comisiei că în situaţia în care se va adopta acest proiect, în această formă, Parlamentul îşi asumă că persoane care au averile confiscate vor putea să-şi desfăşoare în continuare funcţii publice.
"Vorbim de aproximativ 3 milioane de euro confiscate prin decizii definitive şi irevocabile de către persoane care au ocupat funcţii publice. (...) Un alt efect ar fi că activitatea ANI practic va rămâne fără efecet şi persoane aflate în funcţii publice în stare de incompatibilitate , cu averi nejustificate definitiv şi irevocabil sau persoane aflate în conflict de interese nu vor mai putea fi sancţionate", a declarat Lazăr.
Senatul este for decizional, proiectul de lege fiind adoptat tacit în decembrie anul trecut de Camera Deputaţilor. Legea are caracter organic şi urmează să fie supusă plenului pentru dezbatere şi vot.
Citeşte şi: Ordonanţa privind doctoratele, amendată la Comisia de învăţământ. Plenul a amânat o decizie
Citeşte şi: Dezbaterea legii pensiilor pentru aleşii locali se amână cu două săptămâni, la cererea PSD
Citeşte şi: Ordonanţa privind interceptările, respinsă de Comisia juridică şi Comisia de constituţionalitate
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Nicuşor Dan, la depunerea candidaturii: Va fi o bătălie între oameni şi maşinării de partid
Citește și: Cioloş: Am simţit foarte clar dorinţa Ucrainei de conectare energetică cu reţelele României. UE trebuie să dezvolte cu statele din est colaborarea economică
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36