Comisia parlamentară a revoluţionarilor explică retragerea titlurilor în cazurile Trosca şi Cotună

Preşedintele Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989, Raymond Luca, a declarat, joi, că notele informative ale lucrătorilor USLA Gheorghe Trosca şi Trandafir Cotună, puse la dispoziţie de CNSAS, indică "fără putinţă de tăgadă" că aceştia au făcut poliţie politică.

Urmărește
149 afișări

El a făcut aceste precizări într-o conferinţă de presă în care a explicat motivele pentru care comisia pe care o conduce a dat un aviz favorabil la propunerea Secretariatului de stat pentru revoluţionari ca celor doi să le fie retras titlul de erou martir.

Raymond Luca a spus că avizul comisiei, adoptat cu unanimitate de voturi şi care a avut drept consecinţă retragerea titlului de erou martir pentru Trosca şi Cotună, prin decret, de preşedintele Traian Băsescu, s-a bazat pe faptul că în ambele cazuri există o hotărâre CNSAS definitivă şi irevocabilă.

Totuşi, senatorul PNL a menţionat că, din informaţiile pe care le deţine până în prezent, respectiva hotărâre nu a fost comunicată nici de către CNSAS nici de Secretariatul de stat pentru revoluţionari urmaşilor celor decedaţi, care primeau pensie potrivit Legii 341/2004 şi care era părţi interesate, în termenul de 15 zile, astfel încât ea să poată fi contestată.

Parlamentarul a spus că, în urma deciziei CNSAS, dată în anul 2007, fiecare dintre cei şapte urmaşi ar fi primit drepturi necuvenite, bani care ar trebui să fie returnaţi.

Liberalul a arătat că a cerut clarificări de la cele două instituţii dacă procedura comunicării hotărârii a fost respectată, el adăugând că, dacă acest lucru nu s-a întâmplat, cei patru urmaşi ai lui Gheorghe Trosca şi cei trei copii ai lui Trandafir Cotună vor avea posibilitatea să se adreseze CEDO, deoarece le-a fost îngrădit dreptul la apărare.

În acest sens, el a explicat că, în opinia sa, în acest caz a existat "un viciu de procedură" prin necomunicarea hotărârii CNSAS, dar a susţinut că urmaşii celor doi lucrători USLA nu au posibilitate de apel sau recurs în instanţele româneşti.

De asemenea, senatorul PNL a spus că membrii Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989 se vor adresa Comisiei juridice a Senatului pentru a primi un punct de vedere avizat referitor la consecinţele juridice ale acestei situaţii.

Pe de altă parte, comisia se va adresa, potrivit afirmaţiilor sale, Curţii de Conturi pentru a stabili cine este responsabil pentru nerespectarea procedurilor.

Pe de altă parte, Raymond Luca a spus că, în urma verificării de către membrii comisiei a notelor informative scrise de Gheorghe Trosca şi Trandafir Cotună, au putut constata că era vorba despre "delaţiuni mizerabile" şi de şantaj în scopul determinării unor militari să semneze angajamente.

Liberalul a spus că notele informative indică faptul că Trosca şi Cotună au făcut poliţie politică şi că informările lor nu aveau nimic de a face cu deconspirarea de spioni.

"Sunt lucruri destestabile şi care, din păcate, (…) arată faţa oribilă a Securităţii. A societăţii în care eram obligaţi să trăim la vremea respectivă", a conchis Raymond Luca.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, în 28 februarie, decretele pentru retragerea titlurilor de Luptător pentru Victoria Revoluţiei şi Erou - Martir al Revoluţiei Române pentru Adrian Florea, Marin Oană, Eugen Trandafir Cotună, Dumitru Coman, Gheorghe Trosca.

Preşedinţia informa că şeful statului a semnat decretele privind retragerea titlului de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 pentru Adrian Florea şi Marin Oană şi decretele pentru retragerea titlului de Erou - Martir al Revoluţiei Române din Decembrie 1989 pentru Eugen Trandafir Cotună, Dumitru Coman şi Gheorghe Trosca.

Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 a decis, în octombrie 2010, acordarea avizului pentru înaintarea propunerii de retragere a titlului către Preşedinţia României pentru Gheorghe Trosca, Dumitru Coman, Eugen Trandafir Cotună, în urma unui aviz primit de la CNSAS.

Gheorghe Trosca a fost şef de Stat Major la USLA, iar Eugen Trandafir Cotună a fost şeful intervenţiei la aceeaşi unitate.

Eugen Trandafir Cotună şi Gheorghe Trosca au fost omorâţi, pe 22 decembrie 1989 noaptea, în faţa Ministerului Apărării, după un ordin al generalului Militaru legat de trimiterea de trupe în scopul apărării instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici