Comisia pentru irigaţii i-a audiat pe Gavrilescu şi Dăianu

Foştii miniştri ai Agriculturii şi Finanţelor din perioada 1997-1998, Dinu Gavrilescu şi Daniel Dăianu, au fost audiaţi, miercuri, la Comisia de anchetă privind sistemul de irigaţii, dând explicaţii referitoare la afacerea "Transchem", privind achiziţionarea de utilaje şi echipamente de irigaţii.

Urmărește
138 afișări
Imaginea articolului Comisia pentru irigaţii i-a audiat pe Gavrilescu şi Dăianu

Daniel Dăianu şi Dinu Gavrilescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Afacerea TransChem

Regia Autonomă a Îmbunătăţirilor Funciare a fost autorizată, în 1997, prin Hotărâre de Guvern, să achiziţioneze în cadrul "Proiectului Agricol Român" şi a Proiectului ROM AG '98, pachete agricole, tehnologii şi servicii.

Prin aceeaşi hotărâre, Comitetul Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior era autorizat să aprobe garantarea în proporţie de 100% a creditelor externe în valoare de 160 de milioane de dolari acordate de Citibank NA- SUA pentru achiziţionarea acestor pachete agricole, în vederea emiterii garanţiilor de către Ministerul Finanţelor.

Documentele se refereau la importul şi vânzarea către producătorii agricoli a unui număr de tractoare, combine pentru recoltat cereale, pluguri reversibile, maşini pentru pregătit solul, semănători, maşini de erbicidat şi echipamente pentru irigaţii, utilaje de mare capacitate care pot asigura mecanizarea completă a peste 200.000 de hectare, echipamente achiziţionate de la furnizorii Case-Valmont şi TransChem Finance & Trade Corp.

În iunie 2001, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor (MAAP) a înaintat Parchetului General de pe lîngă Curtea Supremă de Justiţie, spre cercetare, dosarul privind neregulile constatate în urma unui control efectuat, în luna martie, la Societatea Naţională Îmbunătăţiri Funciare (SNIF).

În urma controlului efectuat la SNIF, a fost anulată o notă din 1999 a Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei care prevedea ca programul RomAg 98 să nu se efectueze conform hotărârii de guvern, favorizându-se în acest sens firma SC Transag Company. "Firma Transag Company a condus şi derulat managementul acestui proiect în mod necorespunzător", conform concluziilor corpului de control.

Prin anularea notei MAA, derularea programului urma să se facă prin firma SC Agroserv Consult, aşa cum fusese stabilit prin hotărâre de guvern. De asemenea, s-a stabilit recuperarea de către SNIF a sumei ce revine societăţii din valoarea de 6,1 miliarde de ei, reprezentând lucrările de recoltare efectuate cu utilaje agricole proprietatea SNIF şi încasate de Transag Company.

Pe de altă parte, potrivit controlului, contractul de credit financiar cu firma americană Transchem Finance & Trade, iniţiatoare a Programul RomAg'98, în valoare de peste 861.000 de dolari, nu avea baza reală şi legală, aspect constatat şi de Curtea de Conturi.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici